Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης “si-Cluster Accelerator”

0

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης «si-Cluster Accelerator», το οποίο δημιουργήθηκε ως συνέχεια του πρώτου εθνικού επιχειρηματικού διαγωνισμού ActInSpace που διοργανώθηκε κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), την Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES)και το ESA BIC Sud France, και τοπικά για την Ελλάδα από το si-Cluster, με την υποστήριξη του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, τον Μάιο του 2016.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάρκειας τεσσάρων μηνών οι ομάδες MaGOS, Hermes, Drone2ship, Spaceweal και Uranus που διακρίθηκαν είχαν την ευκαιρία να λάβουν ένα σύνολο υποστηρικτικών υπηρεσιών, εμπλουτισμένο με γνωστικά εργαλεία, κατάρτιση, συμβουλευτική υποστήριξη και πρόσβαση σε ένα δίκτυο διακεκριμένων μεντόρων με σκοπό να εξελίξουν την ιδέα τους και να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, η οποία αξιοποιηθεί διαστημικές τεχνολογίες και δεδομένα για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες φιλοξενήθηκαν σε γραφειακούς χώρους του si-Cluster (Space Incubator) και έλαβαν συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία και επιχειρηματικό υπόβαθρο στον κλάδο και εκπαιδευτικά σεμινάρια από εισηγητές ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η ομάδα MaGOS δήλωσε σχετικά: «Το si-Cluster Accelerator είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα και αν διατηρήσει την προσήλωση στους στόχους του και το όραμά του πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να δώσει την ώθηση που χρειάζονται οι συμμετέχουσες ομάδες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιστήμονες έτσι ώστε να δημιουργηθούν ελληνικές εταιρίες στον τομέα της διαστημικής με καινοτόμα προϊόντα. Εμείς από την μεριά μας, αποκομίσαμε ιδιαίτερα σημαντικές εμπειρίες κατά την διάρκεια του προγράμματος και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με εντατικότερους ρυθμούς έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατόν το προϊόν που έχουμε σχεδιάσει. Έχουμε την απαιτούμενη θέληση, αφοσίωση και διάθεση να διεκδικήσουμε την «είσοδό» μας στους χώρους της διαστημικής τεχνολογίας και τον συγγενών οικονομικών κλάδων που έχουμε διερευνήσει στο επιχειρηματικό μας πλάνο. Ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Η Hermes είπε για τη συμμετοχή της: «Η συμμετοχή της ομάδας Hermes στον επιχειρηματικό επιταχυντή (business accelerator) του si-Cluster ολοκληρώθηκε και ο απολογισμός αυτού του ταξιδιού δεν είναι τίποτε άλλο παρά απολύτως θετικός. Μέσω αυτής της εμπειρίας η ομάδα συνολικά -μα και το κάθε μέλος ξεχωριστά- αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν σε πολυάριθμους τομείς και ειδικότερα σε αυτούς που απαρτίζουν μια εταιρεία. Στα μελλοντικά σχέδια της Hermes περιλαμβάνονται η κατοχύρωση της ιδέας καθώς και η ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου».

Τα μέλη της ομάδας Drone2ship ανέφεραν: «H Drone2Ship συστάθηκε το 2016 από έξι αεροναυπηγούς μηχανικούς, των όποιων κύριο πλεονέκτημα είναι το τεχνικό τους υπόβαθρο και η ομαδικότητα που τους χαρακτηρίζει. Μέσα από το πρόγραμμα si-Cluster Accelerator, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, η ομάδα άντλησε γνώσεις επί βασικών θεμάτων της αγοράς, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την ίδρυση μιας εταιρείας με βιώσιμο τρόπο. Στα πλαίσια αυτά, η ιδέα που ανέπτυξε η D2S αφορά τη σχεδίαση μιας υπηρεσίας μεταφοράς δεμάτων με χρήση drones, με τρόπο συμπληρωματικό στους ήδη υπάρχοντες τρόπους μεταφοράς. Σκοπός της D2S είναι η οικονομοτεχνική βελτιστοποίηση των παραδόσεων μικρών δεμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο».

Τέλος, η Uranus είπε σχετικά με το πρόγραμμα: «Ξεκινώντας από την διαγωνισμό ActInSpace που έγινε στο si-Cluster είχαμε μία ιδέα για το πώς θα συνεισφέρουμε στην έρευνα και διάσωση. Το si-Cluster μας έδωσε την δυνατότητα μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες να την εξελίξουμε κάνοντας ένα επιχειρηματικό πλάνο και επομένως να μην μείνει απλά μια ιδέα αλλά να μπορέσει να γίνει προϊόν. Η ιδέα μας αφορά έναν αυτοματισμό για τη ρίψη σωσίβιων λέμβων από UAVs. Στόχος μας στο άμεσο μέλλον είναι ο σχεδιασμός ενός πρωτοτύπου».

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.