Η Google απαντά στις κατηγορίες για μισθολογική ανισότητα των γυναικών στελεχών της

0

Στην μισθολογική ισότητα αναφέρθηκε η Eileen Naughton, αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Google (εμφανίζεται στη κεντρική φωτογραφία). «Η μισθολογική ισότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για τις εταιρείες της Silicon Valley, αλλά για όλους τους κλάδους σε όλες τις χώρες«, αναφέρει η E. Naughton.

Όπως τονίζει, «για την Google είναι πολύ σημαντικό οι άντρες και οι γυναίκες που εργάζονται στην ίδια θέση, να αμείβονται ισότιμα είτε στο ξεκίνημά τους, είτε κατά τη διάρκεια της καριέρας τους«.

Μάλιστα, η Google δημοσίευσε το 2016 μία ανάλυση σχετική με το θέμα αυτό, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη μισθολογική ανισότητα και για το πώς οι εταιρείες μπορούν να την καταπολεμήσουν.

«Διεξάγουμε εξονυχιστικές ετήσιες μελέτες, ώστε οι πρακτικές αμοιβής που ακολουθούμε να είναι σύμφωνες με τη δέσμευση για εφαρμογή πρακτικών μισθολογικής ισότητας. Εκπλαγήκαμε από τις κατηγορίες του εκπρόσωπου του Γραφείου Προγραμμάτων Συμμόρφωσης Ομοσπονδιακών Συμβάσεων στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ για διακρίσεις κατά των γυναικών» αναφέρει η Google. «Όχι μόνο ήταν αιφνιδιαστικός ο ισχυρισμός, αλλά δεν αιτιολογήθηκε με υποστηρικτικά δεδομένα, ενώ δε γινόταν καμία αναφορά στη μεθοδολογία. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ισχυρίστηκε ότι έβγαλε αυτό το συμπέρασμα, την ώρα που το Ομοσπονδιακό Γραφείο αναζητά ακόμα στοιχεία για χιλιάδες εργαζομένους της Google, ανάμεσα σε αυτά και στοιχεία επικοινωνίας τους. Την ίδια ώρα, η Google έχει ήδη παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο μετά από 18 έγγραφα αιτήματα. Γεγονός είναι ότι η ετήσια ανάλυση της Google είναι άκρως επιστημονική και αδιαμφισβήτητη. Βασίζεται στο ίδιο ποσοστό ακρίβειας που χρησιμοποιείται στις ιατρικές εξετάσεις (>95%). Και, μάλιστα, έχει διαθέσει τη μεθοδολογία της και σε άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να εξετάσουν και εκείνοι τις πρακτικές τους για μισθολογική ισότητα«.

Ο μισθός κάθε εργαζομένου στη Google προκύπτει μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία. Η εταιρεία προτείνει ένα ποσό για την αμοιβή κάθε εργαζομένου (που αποτελείται από το βασικό μισθό, τα μπόνους και την οικονομική απόδοση της μετοχής) και βασίζεται στο ρόλο, τη θέση, τη χώρα εργασίας, όπως και την τελευταία αξιολόγηση επιδόσεων του εργαζομένου. Αυτό το προτεινόμενο ποσό δεν εξαρτάται από το φύλο, ενώ οι αναλυτές που επεξεργάζονται τα προτεινόμενα ποσά δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που δηλώνουν το φύλο των εργαζομένων.

Τέλος, ο προϊστάμενος του κάθε υπαλλήλου έχει περιορισμένη ευχέρεια να μεταβάλει το προτεινόμενο ποσό, καθώς βασίζεται σε μία ανεξάρτητη από τις αποφάσεις του οικονομική λογική.

Tags

Share.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.