«Ανακύκλωση, Τρόπος Ζωής του Αύριο» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

0

Στο πλαίσιο του Κύκλου η Νεολαία που Καινοτομεί την ερχόμενη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την Ανακύκλωση με pitch και ομιλίες Startups από Γαλλία και Ελλάδα.

Οι παρακάτω ελληνικές και γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις  προέρχονται από ποικίλους τομείς, όπως η εσωτερική διακόσμηση, η διατροφή, η μόδα και θα αναπτύξουν πώς να επαναπροσδιορίσουμε τη χρησιμότητα και την αισθητική των απορριμμάτων μας, ούτως ώστε να συνεισφέρουν από κοινού στη βιωσιμότητα των κοινωνιών μας.

Παράλληλα με την εκδήλωση αυτή, πραγματοποιήθηκαν δύο αποστολές καθαρισμού απορριμμάτων με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Τα απορρίμματα που θα περισυλλέγουν θα τα αναλάβουν εν μέρει οι νεοφυείς επιχειρήσεις της βραδιάς προκειμένου να τα ανακυκλώσουν. Η πρώτη αποστολή έγινε στην παραλία του ΣΕΦ και η άλλη στον Λόφο Στρέφη.

Από το μεσημέρι την ίδια ημέρα θα τρέχει στο ίδιο μέρος Εργαστήριο ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης και παρουσίαση ανακυκλωμένης μόδας και αξεσουάρ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις: Théla, 3Quarters, Atelier Gaëlle Constantini and ConvertArt.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΕΛΑΚΟΣ – Εθελοντής δύτης και μέλος της Aegean Rebreath

Ο Γιώργος Σαρελάκος βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ομάδας Aegean Rebreath, η οποία συστάθηκε το 2017 από μια ομάδα που συμμερίζονταν την ίδια θέληση για τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Η ομάδα αυτή οργανώνει παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, κατά τους οποίους πραγματοποιούν επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η ιδέα είναι να αναδείξουν την σπουδαιότητα της συμμετοχής όλων στη διασφάλιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, η Aegean Rebreath έχει οργανώσει πάνω από 10 μεγάλες αποστολές καθαρισμού σε ακτές, λιμάνια, υφάλους, κ.α.
Από την άλλη, η Aegean Rebreath έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με παράκτιους δήμους, το project «Recycle the Seas», το οποίο αφορά στην ετήσια οργάνωση αποστολών καθαρισμού, στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων στην παραγωγή απορριμμάτων (κυκλική οικονομία, ανακύκλωση, κ.ά.) και στη δημιουργία ενός συστήματος ανταμοιβής για τους τοπικούς παράγοντες που κινητοποιούνται (όπως οι αλιείς). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το project προβλέπει τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των αποβλήτων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Hélène DE LA MOUREYRE – Ιδρύτρια του Bilum

Ύστερα από την επαγγελματική της απασχόληση στον τομέα της διαφήμισης, η γαλλίδα Hélène de la Moureyre αποφάσισε να κάνει μεταβολή στο επάγγελμά της: αντί να γεμίζει τους τοίχους με διαφημίσεις, τους καθαρίζει!
Με την Bilum εργάζεται πάνω στην ανακύκλωση διαφημιστικών πανό, τα οποία μετατρέπει σε μια μεγάλη γκάμα από τσάντες και αξεσουάρ. Πρωτοπόρα στην Γαλλία, η Bilum είναι η πρώτη εταιρεία που ανακυκλώνει τέτοιες τεραστίων διαστάσεων διαφημίσεις που συναντάμε σε προσόψεις κτιρίων υπό κατασκευή, σε πολυκαταστήματα, σε περιφερειακούς δρόμους μεγάλων πόλεων, κ.α. Η Bilum δημιουργεί πολλές κολεξιόν, μεταξύ των οποίων και περιορισμένες σειρές για γνωστές μάρκες (Guerlain, hôtel de Crillon, Agnès b., Club Med) ή ακόμη και «πράσινα» διαφημιστικά μέσα για τα εθνικά μουσεία.

Μαρίνα ΓΡΥΠΟΝΗΣΙΩΤΗ – Ιδρύτρια του Convert Art

H Convert Art είναι μια πρωτοπόρα εταιρεία δημιουργικής ανακύκλωσης ή αλλιώς «upcycling» στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από την Μαρίνα Γρυπονησιώτη το 2012 και από τότε κατασκευάζει τσάντες χειρός, κοσμήματα, αξεσουάρ και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία προέρχονται από υλικά όπως σαμπρέλες, λάστιχα αυτοκινήτων, ηλεκτρικά υλικά, μέχρι και αλουμινόχαρτο. Η ιδέα ξεκίνησε όταν η δημιουργός βρέθηκε σε ένα συνεργείο με πάρα πολλά αναξιοποίητα λάστιχα. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του συνεργείου, και έτσι έφτιαξε την πρώτη της ζώνη.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, μαζεύοντας σαμπρέλες, λάστιχα και ηλεκτρικό εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να βρείτε στην Convert Art 60 διαφορετικά είδη προϊόντων, με περισσότερα από 400 μοντέλα.

Gaëlle CONSTANTINI – Ιδρύτρια των ατελιέ Gaëlle Constantini

Η Gaelle Constantini είναι σχεδιάστρια μόδας, η οποία αποδίδει στις δημιουργίες της μια μοναδική προσέγγιση που αγγίζει ταυτόχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αρχικά, όλα τα ρούχα της είναι προϊόντα δημιουργικής ανακύκλωσης, δηλαδή κατασκευάζονται από υλικά που υπάρχουν ήδη, όπως σεντόνια, τραπεζομάντηλα και γενικά λευκά είδη. Έπειτα, κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, διότι κατασκευάζεται από διαφορετικό ύφασμα, ενώ τα ρούχα είναι διαθέσιμα στα νούμερα 36 έως 42, καθώς σέβονται τις αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο σώμα. Επιπλέον, για να ολοκληρώσει αυτήν την προσέγγισή της και να δώσει μια άλλη διάσταση στο εγχείρημά της, η Gaëlle Constantini απασχολεί άτομα σε προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας. Με την μάρκα της, η Gaëlle Constantini τίθεται κατά της υφιστάμενης διαδικασίας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών ειδών, την οποία κρίνει ως «αρκετά ανεύθυνη». Πράγματι, η μόδα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχεδιαστές που υποστηρίζουν την υπεύθυνη παραγωγή θα αποτελούσε για την δημιουργό σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας.

Diti KOTECHA – Ιδρύτρια της Théla

Η Théla είναι μια νεοφυής επιχείρηση, δημιουργός της οποίας είναι η Diti Kotchela, ανεξάρτητη γραφίστρια από την Βομβάη, η οποία διαμένει σήμερα στην Αθήνα. Ίδρυσε την Théla προκειμένου να μειώσει τον αριθμό πλαστικών σακουλών που μολύνουν τα εδάφη και τους ωκεανούς μας, ενώ συγχρόνως επιδιώκει να βελτιώσει την επίγνωση όσον αφορά αυτό το φαινόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης και τις εναλλακτικές λύσεις του.
Έτσι, η Diti συλλέγει ένα μέρος από τις σακούλες που «εισβάλλουν» στο αθηναϊκό τοπίο, προβαίνει σε προσεκτικό καθαρισμό αυτών και στη συνέχεια επιδίδεται στην πρωτοποριακή τέχνη της ύφανσης πλαστικού. Οι δημιουργίες της, οι οποίες, ανάλογα με τον χρωματισμό του πλαστικού από το οποίο προέρχονται, ποικίλουν σε αποχρώσεις, είναι ταυτόχρονα μοναδικές και υπεύθυνα κατασκευασμένες.

Γιάννης ΠΙΤΣΑΚΗΣ – Συνιδρυτής του 3QUARTERS

Οι Γαρυφαλιά και Γιάννης Πιτσάκης ίδρυσαν την 3Quarters το 2015. Στο κατάστημά τους, 3QUARTERS, στου Ψυρρή μπορεί να βρει κανείς χειροποίητες τσάντες με μοναδικό χαρακτήρα, οι οποίες κατασκευάζονται από ύφασμα ανακυκλωμένης τέντας, η οποία προέρχεται από τα αθηναϊκά μπαλκόνια. Λόγω του υλικού που χρησιμοποιείται, οι τσάντες που κατασκευάζονται είναι χρωματιστές, αδιάβροχες και ανθεκτικές.
Αυτή η νεοφυής επιχείρηση στοχεύει σε ένα σύστημα λειτουργίας μηδενικών απορριμμάτων και προκαθορίζει συνειδητά, μια εγχώρια παραγωγή μικρής κλίμακας, η οποία να ευνοεί μια αργή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση της μόδας.
Η ιδέα προέκυψε μετά από μια μακρά παραμονή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν επέστρεψαν στην Αθήνα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση κατασκευής παρά το αβέβαιο οικονομικό κλίμα και με σκοπό την βιωσιμότητα σε ένα τομέα όπου η βιωσιμότητα δεν είναι ο κανόνας. Θέλοντας να συλλάβουν με έναν νέο τρόπο, εξέτασαν τις εμπειρίες τους και κατέληξαν στην ακόλουθη συνταγή: υπεύθυνος σχεδιασμός, σεβασμός στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, επαναχρησιμοποίηση υλικών για μια πιο αργή και πιο βιώσιμη βιομηχανία μόδας.

Vee BOUGANI – Συνιδρύτρια της Foodity

H “foodity” δημιουργήθηκε από την Vee Bougani με στόχο να δώσει υπεραξία στην πρώτη ύλη των ξενοδοχειακών και διακεκριμένων εστιατορίων της Ελληνικής αγοράς. Ωθεί τον επιχειρηματία να αξιοποιήσει δημιουργικά την πρώτη ύλη που περισσεύει, μετατρέποντας τη σε μια μερίδα φρέσκου φαγητού και παρακινεί τον καταναλωτή να την απολαύσει σε πολύ χαμηλό κόστος. Με τη foodity, ο καταναλωτής έχει πια την ευκαιρία να δοκιμάσει φαγητό από διακεκριμένους σεφ, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ανέφικτο το γεγονός να δειπνήσει στα εστιατόρια που εργάζονται.
Η foodity ενθαρρύνει τον επιχειρηματία να γίνει περιβαλλοντικά υπεύθυνος, αναδεικνύει τους δημιουργικούς σεφ που θέλουν να ξεχωρίζουν και επιβραβεύει τον ηθικό καταναλωτή. Όλοι μαζί, συμμετέχουν στη μείωση του food waste στην Ελλάδα. Η foodity πρεσβεύει την αξία της αειφόρου μαγειρικής στη Γαστρονομία και στηρίζεται στον 12ο στόχο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στον στόχο της υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης.

Wassim SHELFI – Συνιδρυτής του Upcycly

Ο Wassim Chelfi φτάνει στα 19 του χρόνια στο Παρίσι ως αλλοδαπός φοιτητής, και εργάζεται για 6 χρόνια στον τομέα της πληροφορικής… ώσπου έγινε η «ανατροπή». Ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι υπάρχει τέτοια συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους μας τα οποία βρίσκονται ακόμη σε καλή κατάσταση, όπου κάτι έπρεπε να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση. Αποφάσισε, λοιπόν, να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, η οποία θα εξειδικευόταν στη δημιουργική ανακύκλωση αποβλήτων ξυλείας, με σκοπό να δημιουργήσει, από αυτά τα υπολείμματα, πρώτη ύλη. Το 2014 γεννιέται η UpCycly, η οποία ασχολείται με τον εξοπλισμό επιχειρήσεων με έπιπλα κατά παραγγελία, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο ξύλο. Παρέχει επίσης ομαδικά εργαστήρια teambuilding, όπου οι εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετέχουν στην κατασκευή επίπλων, τα οποία προορίζονται για τον εξοπλισμό των γραφείων τους.

 

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.