«Ειρηνοποιοί» μέσω της επιχειρηματικότητας!

0

Η τρίτη μέρα στο Tel Aviv μα άφησε πάλι ανάμικτα συναισθήματα αλλά και την έντονη αίσθηση ότι εφόσον το έκαναν «αυτοί εδώ» μπορούμε να το κάνουμε και εμείς στην Αθήνα, αλλά και αλλού, αρκεί να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε.

Αυτό το θέμα όμως θα είναι το αντικείμενο ενός μελλοντικού άρθρου για την αποστολή μια και θα ήθελα σήμερα να σας μεταφέρω την εξαιρετική ιστορία του προγράμματος Hybrid το οποίο έχει φέρει κοντά δυο κοινότητες και κατάφερε να ξεπεράσει τις έντονες προκαταλήψεις, την καχυποψία αλλά και μια αιώνια έχθρα.

Η πρώτη συνάντηση της ημέρας έγινε στα γραφεία της Dell-EMC στην Herzliya, μια πόλη έξω από το Τελ Αβίβ, όπου έχουν τα γραφεία τους πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Η Dell-EMC έχει τέσσερις εγκαταστάσεις στο Ισραήλ οι οποίες απασχολούν πάνω από 1.200 άτομα, ισραηλινούς αλλά κυρίως ξένους μια και όλοι οι νέοι στη χώρα θέλουν πλέον να γίνουν επιχειρηματίες. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο founder μιας MedTech Scaleup, η οποία μόλις σήκωσε 20 εκατ. δολ., «οι μητέρες στο Ισραήλ σταμάτησαν να λένε στα παιδιά τους να γίνουν γιατροί (μας θυμίζει κάτι αυτό;) αλλά να γίνουν επιχειρηματίες!»

Πέρα από έδρα των επτά βασικών αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων της στο Ισραήλ, η Dell-EMC, τρία άτομα από τον επενδυτικό βραχίονα Dell Capital βρίσκονται στη χώρα για εξαγορές και επενδύσεις σε Startups οι οποίες σχετίζονται με τα αντικείμενα της στο χώρο του IT πάντα: cyberscurity, cloud, SaaS, Data Centers κ.α.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι δίπλα στους υπευθύνους της Dell καθόντουσαν ένας millenial Ισραηλινός και ένας πανύψηλος Άραβας.
Ο Eitan Sella είναι απόφοιτος της φημισμένης μονάδας πληροφοριών 8200 (η NSA του Ισραήλ) και ο Fadi Swidan είναι διευθυντής ενός incubator και accelerator με στόχο την ανάπτυξη Startups από την αραβική κοινότητας, η οποία να μη ξεχνάμε ότι αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Πρώτα απ’ ολα πρέπει να είναι μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο πρώην στελέχη μια στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών να γίνονται επιχειρηματίες, αλλά είναι μια κουλτούρα που έφερε το Ισραήλ εδώ που είναι σήμερα. Ο Eitan είναι μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης αποφοίτων της 8200 η οποία ασχολείται με κοινωνικά θέματα τα οποία τα δένουν φυσικά και με την επιχειρηματικότητα και η αποστολή τους ήταν πολύ δύσκολη αρχικά μια και έβαλε στόχο να ενώσει επιχειρηματικά, σε πρώτη φάση, Ισραηλινούς και Άραβες!

Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση του στόχου που έχει μπει σε εθνικό επίπεδο, από διάφορα επίπεδα άσκησης εξουσίας, ότι όλοι πρέπει να επωφεληθούν από το «Startup Nation» και ότι όλες οι κοινότητες που απαρτίζουν την χώρα θα πρέπει να μπουν στο “παιχνίδι” και να βγουν από το περιθώριο.

Το πρόγραμμα Hybrid στοχεύει στην επιτάχυνση και ανάπτυξη Startups οι οποίες έχουν τουλάχιστον έναν Άραβα founder.
Φυσικά η όλη προσπάθεια χρηματοδοτείται σε πολλά επίπεδα από το κράτος ενώ και εδώ ισχύει η σημαντική επιδότηση στις Startups που θα μπουν σε κάποιο Accelerator, των 500.000 δολ., τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν αν κάνει exit η Startup, ενώ αν δεν πετύχει δεν υπάρχει καμία υποχρέωση επιστροφής.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα δυο πρώτα χρόνια οι προσπάθειές τους απέτυχαν παταγωδώς μια και ήταν αδιανόητο ένας Άραβας να δουλεύει με έναν απόφοιτο της 8200! Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Swidan, στη κυριολεξία τραβούσαν τους νέους από τα σπίτια για να έρθουν στο πρόγραμμα!

Αλλά τελικά τα κατάφεραν! Από το 2012 μέχρι σήμερα το πρόγραμμα Hybrid έχει υποστηρίξει 70 Startups, 40 από τις οι οποίες έχουν σηκώσει 12 εκατ. δολ. χρηματοδοτήσεων σε διάφορους τομείς. Δυο πετυχημένα παραδείγματα είναι η Skillin, η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα εύρεσης developers και σχετικού προσωπικού από εταιρείες και η MindoLife η οποία έχει φτιάξει μια πλατφόρμα συσκευών IoT για το σπίτι οι οποίες βοηθούν μεταξύ άλλων και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η Startup μόλις έκλεισε μια δουλειά 20 εκατ. δολ. με μια μεγάλη Ινδική εταιρεία.

Το ταλέντο υπάρχει παντού, αυτό είναι δεδομένο, αλλά οι εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και οι προκαταλήψεις ορθώνονται μεγάλα εμπόδια. Αν όμως κατάφεραν Εβραίοι και Άραβες να τα ξεπεράσουν, ε τότε μπορούμε όλοι…

Share.

About Author

Τα τελευταία 20 χρόνια γράφει για Mobile Tech, PC Tech και Business Tech σε περιοδικά και online. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει δυο έντυπα που έχει δουλέψει αυτά θα ήταν το Pixel και το RAM. Αν θα έπρεπε να διαλέξει υπολογιστή αυτοί θα ήταν η Amiga και το Raspberry Pi. Αν θα έπρεπε να διαλέξει την τεχνολογία που θα επιφέρει τo μεγαλύτερο "αναστάτωμα" αυτή θα είναι το Blockchain.

Comments are closed.