Η «Αφροδιτη» θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Κύπρο και στην Αν. Μεσόγειο

0

Η διακρατική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για τον υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη», προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, εταιρείες εμπορικής εκμετάλλευσης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ – Μόλα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου είπε ότι μετά τη σημαντική συμφωνία-ομπρέλα για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, διεξάγονται τώρα συζητήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών και νομικών διαδικασιών σε κάθε χώρα, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί από την εμπορική συμφωνία για το έργο.

Ο Υπουργός τόνισε επίσης τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο από τη συνεργασία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του νεοσύστατου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Φόρουμ για γρήγορη δημιουργία εσόδων από τα υπάρχοντα αποθέματά της, πιθανή αύξηση των μελλοντικών ανακαλύψεων και ενοποίηση με άλλα μέρη στην αλυσίδα αξίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και σταθερή τεχνική και εμπορική συνεργασία.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη συμμετέχουν στο EMGF, με έδρα την Αίγυπτο και στόχο τη βέλτιστη κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελ-Μόλα αναφέρθηκε επίσης στα πολιτικά οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι η συζήτηση για τα θέματα φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω επίλυση άλλων συγκρούσεων και να στείλει το μήνυμα ανά τον κόσμο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα «ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις «.

Πηγή: Euronews

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.