Η Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge της IBM

0

Η IBM ανακοίνωσε την ένταξη της πόλης της Θεσσαλονίκης στην πρωτοβουλία Smarter Cities Challenge, ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας σε δήμους και περιφέρειες ανά τον κόσμο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε σχετικό αίτημα προς την ΙΒΜ και στο πλαίσιο αυτό, ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρείας, η οποία απαρτίζεται από έξι εξειδικευμένους συμβούλους της, πρόκειται να επισκεφθεί την πόλη στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να συνδράμει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει μια συνεργατική ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτών προτύπων για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων με το οικοσύστημα της πόλης (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολίτες κ.ά). Στόχοι της δημιουργίας της εν λόγω πλατφόρμας είναι, μεταξύ άλλων, το αυξημένο επίπεδο της διαφάνειας, η συμμετοχή, η αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών και η τοπική ανάπτυξη καθώς και η παροχή των βέλτιστων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και η Αθήνα ήταν πέρυσι μέσα στις επιλεγμένες πόλεις του προγράμματος της IBM.

Μια τυπική διαδικασία της πρωτοβουλίας Smarter Cities Challenge λειτουργεί ως εξής: Μετά από μια εντατική προετοιμασία, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΙΒΜ που συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα περνά τρεις εβδομάδες εργαζόμενη στενά με τα μέλη του Δήμου της νικήτριας πόλης, αναλύοντας δεδομένα σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα επιλογής του Δήμου. Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δεκάδες άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων και με αυτό τον τρόπο αποκρυσταλλώνουν διάφορες οπτικές ως προς τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που θέτουν οι πόλεις προς επίλυση. Οι βέλτιστες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλες πόλεις αξιοποιούνται. Μετά το πέρας αυτής της σύνθετης, αλλά άκρως εποικοδομητικής διαδικασίας, η IBM παρουσιάζει στο Δήμο ολοκληρωμένες, καινοτόμες προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει θέσει η πόλη, οι οποίες ακολουθούνται από ένα λεπτομερές σχέδιο πιθανής υλοποίησης.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ΙΒΜ που επέλεξε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Smarter Cities Challenge». Επισήμανε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου να μετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία της εταιρείας εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της δημοτικής Αρχής για δικτύωση και συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις που μπορούν να συνεισφέρουν τεχνογνωσία στη Θεσσαλονίκη. Υπενθύμισε, τέλος, τη γενικότερη προσπάθεια του Δήμου να στραφεί προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπονώντας ένα στρατηγικό σχέδιο για την μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε «Έξυπνη Πόλη», υπό την εποπτεία αρμόδιου Αντιδημάρχου και του Chief Digital Officer του Δήμου, με την υποστήριξη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. «Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρεί να φέρει κοντά όλους τους φορείς της πόλης για να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της ανοιχτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης, μέσα από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των ανοιχτών δεδομένων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας και στοχεύει να κινητοποιήσει όλη την πόλη, ώστε όλοι μαζί να παρέχουμε δεδομένα για να παραχθεί έτσι αξία για την πόλη».

Ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για την ΙΒΜ Ελλάδος η προσθήκη της πόλης της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πόλεις από όλο τον κόσμο. Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και αποτέλεσε πρόκληση για την ΙΒΜ η οποία θα θέσει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της στη διάθεση του Δήμου. Η εν λόγω συνεργασία αποβλέπει στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στον πολίτη, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης»

Μέχρι το τέλος του 2016, η ΙΒΜ θα έχει διαθέσει, μέσω του εν λόγω Προγράμματος, επιχορηγήσεις σε περισσότερες από 130 πόλεις παγκοσμίως, επιλεγμένες μεταξύ 600 υποψηφίων, με 800 σχεδόν κορυφαίους εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ να προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες των οποίων η αξία αποτιμάται συνολικά σε περισσότερα από 66 εκατ. δολάρια. Κάθε τέτοια συνεργασία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτιμάται σε εμπορική αξία 500.000.

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.