Η «καινοτόμος» διαχείριση φυσικών κινδύνων στο επίκεντρο εκδήλωσης του Γαλλικού Ινστιτούτου

0

Ποιες είναι οι λύσεις που προκύπτουν σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή των φυσικών φαινομένων στη ζωή μας; Ποια είναι τα μείζονα διακυβεύματα του μέλλοντος σε θέματα κινδύνων και ποιά θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον κόσμο το 2030;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν σε εκδήλωση με τίτλο «Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και αυτό της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 18.30 στο Αμφιθέατρο «Α. Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής , στη Θεσσαλονίκη.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα γίνει μια πανοραμική παρουσίαση των καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων και με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γάλλοι και Έλληνες πρωτοπόροι στις καινοτομίες θα μοιραστούν τις ιδέες και τα έργα τους, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζήτηση προκειμένου να προβλεφθεί η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των κινδύνων, πρωτίστως να αναλογιστούμε τους κινδύνους έως το 2030, την ένταση και την επανάληψή τους, στη συνέχεια, να καταγράψουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Παρουσίαση/ Συντονισμός της βραδιάς από τους Γιώργο Τούλα, Δημοσιογράφο – εκδότη του free press περιοδικού «Παράλλαξη» & Γιώργο Γονιάδη, Διεθνολόγο με ειδίκευση στις Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης.

18.30 – 19.00: Εισαγωγή

 • Έναρξη της βραδιάς
  Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
  Mohamed Rochdi, Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
 • Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ή εκπρόσωπό του
  Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (ή Στεφανία Τανιμανίδου, Αντιδήμαρχος
  Πολιτισμού).
 • Εναρκτήρια Ομιλία
  Καθ. Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
 • Εισαγωγικό σχόλιο
  Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (ΑΠΘ).

19.00 – 20.15 : Παρουσιάσεις, Οι καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων

 • «Χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής»- Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη, Υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός.
 • «Βελτίωση δεδομένων και προβλέψεων καιρού»
  – Στυλιανός Κωτσόπουλος, project manager, Draxis.
 • «Εργαλεία Τηλεπισκόπησης για τη Διαχείριση των Δασικών Πυρκαγιών »
  – Ιωάννης Γήτας, Διευθυντής Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ).
 • «Χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτές-πολίτη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» – Samuel Auclair, μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM).
 • «Ανάλυση και διαχείριση κινδύνων μέσω της επιτήρησης με χρήση μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, (UAV)»– Κυριάκος Υάκινθος – Διευθ. Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ).
 • «Χρήση και εκτροπή ηλεκτρονικών τεχνολογιών και συσκευών για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών»– Gaël Musquet, Διευθ. του Hackers Against Natural Disasters (HANDS).

20.15 – 21.15 : Συζήτηση, Ποια μελλοντική στρατηγική σε θέματα μετριασμού των κιδύνων; 

 • Ποιες οι προβλέψεις για την επανάληψη και την ένταση των κινδύνων έως το 2030;
 • Τι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων;
 • Ποιες προτεραιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στο εγγύς μέλλον;

  Συμμετέχουν:: Samuel Auclair, Ιωάννης Γήτας, Χαράλαμπος Κοντοές, Gaël Musquet, Nικόλαος Θεοδοσίου, Κυριάκος Υάκινθος.

21.15: Λήξη

Ομιλητές της βραδιάς

Kωσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης,
Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α.Π.Θ.

Γιώργος Τούλας,
Δημοσιογράφος και εκδότης του free press περιοδικό «Παράλλαξη»

Γιώργος Γονιάδης,
Διεθνολόγος με ειδίκευση στις Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης

Νικόλαος Θεοδοσίου,
Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ.

Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη,
Υπεύθυνη γραφείου και προγραμμάτων του Δεσμός Θεσσαλονίκης
Και Υπεύθυνη προγραμμάτων και εθελοντών του Δεσμός

Στυλιανός Κωτσόπουλος,
Project manager της Draxis

Ιωάννης Γήτας
Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

Samuel Auclair
Σεισμολόγος μηχανικός της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM)

Κυριάκος Υάκινθος
Καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συντονιστής του Κέντρου Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC στο ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ.

Gaël Musquet
Μετεωρολόγος, ιδρυτής της Hackers Against Natural Disasters (HANDS)

Χαράλαμπος Κοντοές
Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Αριστείας BEYOND

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.