Νέος νόμος «κλείνει» τις μικρές ζυθοποιίες

0

Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε! ούτε για τα αυτονόητα, και ένα παράδειγμα είναι η παρακάτω είδηση την οποία έφερε στην επιφάνεια η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών.

Σε κάθε περίπτωση οι μικροζυθοποιίες είναι μια ανερχόμενη αγορά στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. και πέρα των αυτονόητων θετικών «παρελκομένων», (θέσεις εργασίας σε νέους, εξαγωγές κλπ.), ανοίγει και μεγαλώνει την αγορά μπύρας στην Ελλάδα, η οποία παραμένει ακόμα εποχιακή.
Όταν στελέχη μεγάλων εταιρειών μπύρας στην χώρας μας εκφράζονται υποστηρικτικά για τις μικροζυθοποιίες, είναι απορίας άξιο πως και γιατί έρχονται στο προσκήνιο τέτοιοι νόμοι ειδικά χωρίς επαρκή διαβούλευση.
Προφανώς πρέπει να υπάρχουν κανόνες αλλά από αυτό μέχρι να το έμμεσο κλείσιμο υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών πλήττει καίρια και αποφασιστικά την μικρή ανεξάρτητη ζυθοποιία και «σκοτώνει» σχεδόν εν τη γενέσει του ένα κλάδο ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο οποίος στον λίγο καιρό που δραστηριοποιείται έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της χώρας. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, η οποία καταγράφει αναλυτικά τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο, το οποίο όπως καταγγέλλει απειλεί τις μικρές ζυθοποιίες με «λουκέτο».

Όπως αναφέρει η Ένωση, το σχέδιο, με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής«, ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα  τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.

 Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, υποστηρίζει πως το εν λόγω νομοσχέδιο καταστρατηγεί κάθε έννοια τήρησης των αρχών καλής νομοθέτησης, καθώς τέθηκε σε ολιγοήμερη μόνο διαβούλευση στερώντας έτσι από όλους τους εμπλεκόμενους την δυνατότητα να μπουν σε διάλογο. Όπως δε υποστηρίζει, το νομοσχέδιο γυρίζει την Ελληνική ζυθοποιία στο 1923, καθώς μέσα σε όσα αναφέρει περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ο έλεγχος στην βύνη και στο ζύθο σε όλα τα στάδια παραγωγής  γίνεται πλέον ασφυκτικός, από άποψη γραφειοκρατίας και τηρουμένων διαδικασιών, και πρακτικά καθιστά όλους εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των  παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη.
  •  Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1.000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων  νομίμως λειτουργούντων  μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσεις και θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία. Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.
  • Η υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς και η προκύπτουσα αναγκαιότητα εφαρμογής δεικτών στάθμης στις δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης, που δεν προτείνεται από κανένα κατασκευαστή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος,  θα υποχρεώσει τα ζυθοποιεία σε μια μεγάλη μη παραγωγική επένδυση που στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
  • «Κλείσιμο» του επαγγέλματος του ανεξάρτητου βυνοποιού, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας υποχρεωτικά θα ασκείται από ζυθοποιούς, μέτρο αντίθετο με τους όρους της ελεύθερης αγοράς

«Όλα αυτά«, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, «θα οδηγήσουν σε δυσμενή θέση τις επιχειρήσεις που παράγουν ζύθο στην Ελλάδα, από  τις οποίες το κράτος εισπράττει  άμεσους και έμμεσους φόρους που ξεπερνούν τα 750εκ., θα θέσουν σε αβεβαιότητα  χιλιάδες θέσεις εργασίας,  ενώ θα χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσπάθησαν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας προϊόντα ζύθου που αναβάθμισαν την ποιότητα τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και την θέση που με κόπο κατακτούν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό» και καταλήγει.
Η Ένωση ζητεί άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο ΥΑ και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση, με υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας,  προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί το φορολογικό αντικείμενο, και αφετέρου να αποτελέσει μοχλό υγιούς ανάπτυξης μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ελληνική επικράτεια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η υιοθέτηση παρόμοιων γραφειοκρατικών μοντέλων ελέγχου, πάντοτε έχουν αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.«

Share.

About Author

Γιώργος Κουρκουτάς

Τα τελευταία 20 χρόνια γράφει για Mobile Tech, PC Tech και Business Tech σε περιοδικά και online. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει δυο έντυπα που έχει δουλέψει αυτά θα ήταν το Pixel και το RAM. Αν θα έπρεπε να διαλέξει υπολογιστή αυτοί θα ήταν η Amiga και το Raspberry Pi. Αν θα έπρεπε να διαλέξει την τεχνολογία που θα επιφέρει τo μεγαλύτερο "αναστάτωμα" αυτή θα είναι το Blockchain.

Comments are closed.