Οι 15 ομάδες του 4ου κύκλου του Bluegrowth

0

Το Bluegrowth αργά και σταθερά γίνεται ένα hub καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης στη λεγόμενη γαλάζια οικονομία με επίκεντρο βέβαια τον Πειραιά!

Αν και ξεκίνησε μέσα από τη πλατφόρμα της Aephoria.net, μια πρωτοβουλία των Π. Κόκκαλη, Ν. Βερβερίδη και του εκλιπόντα Κ. Κορλέτη, το Bluegrouth στην ουσία έχει αυτονομηθεί και έχει στόχο να γίνει το κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας του Πειραιά στα πρότυπα του PortXL του Ρότερνταμ.

Σήμερα προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα incubation για Startups που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω διαγωνισμών που γίνονται στον Πειραιά αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πέτρος Κόκκαλης, το Bluegrouth θα έχει τη πλήρη υποστήριξη του Δήμου Πειραιά αλλά και της Περιφέρειας Αττικής και ένα budget 120 εκατ. ευρώ για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στον Πειραιά για τη δημιουργία του Piraeus Bluegrowth Innovation Hub με έδρα ένα από τα κτίρια της Παπαστράτος. Εκεί θα στεγαστούν όλες οι δραστηριότητες του οργανισμού αλλά και το ψηφιακό κέντρο κατασκευών με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και πρωτοτυποίησης προϊόντων από Startups αλλά και την ευρύτερη κοινότητα και οικοσύστημα του Πειραιά. Απώτερος στόχος είναι το Bluegrouth να επεκταθεί με ανάλογες δραστηριότητες σε πολλά λιμάνια της χώρας μας αλλά και στη Μεσόγειο.

Το 4ο πρόγραμμα Incubation του Bluegrowth

Στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του «Προορισμός Παπαστράτος» στην οδό Γραβιάς πραγματοποιήθηκε το διαγωνισμός – pitching 16 ομάδων με στόχο τις 7 διαθέσιμες θέσεις του νέου προγράμματος incubation του Bluegrowth, στο οποίο θα συμμετάσχουν 15 ομάδες. Η επιλογή έγινε από την κριτική επιτροπή αλλά και από το κοινό.

Οκτώ ομάδες είχαν ήδη προκριθεί σαν νικητές των περιφερειακών διαγωνισμών του Bluegrowth και είναι οι:

Aegean Bluegrowth Competition

Cyan Energy, δημιουργία δικτύου υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα νησιά του Β. Αιγαίου, με στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών.
Oceana Group, έφαρμογή με σκοπό την βελτιστοποίηση της εμπειρίας των επιβατών κρουαζιέρας.

Bluegrowth Patras

Envicraft, ένα καινοτόμο τηλεκατευθυνόμενο πλωτό μέσο που έρχεται να καλύψει την ανάγκη που υπάρχει για έλεγχο της ποιότητας νερού σε μαρίνες και λιμάνια.
Destination Challenge, εφαρμογή ενημέρωσης και δραστηριοτήτων για τους επιβάτες κρουαζιέρας στα λιμάνια των προορισμών.

Piraeus Maritime Hackathon

Nereus, σύστημα αυτόνομης πλοήγησης σκάφους για χρήσεις σε ειδικές μεταφορές σε απομακρυσμένα νησιωτικά συμπλέγματα.
Nas Team, λειτουργική διαχείριση και αυτοματοποιημένη συμπλήρωση των logbooks στα πλοία.
Seagulls Team, χρήση συνδυαστικής πληροφόρησης για σαφή προσδιορισμό ταξιδιού των πλοίων.
Dockers Team, σύστημα πρόγνωσης για αναλυτική πρόληψη μηχανολογικών βλαβών.

Οι υπόλοιπες επτά ομάδες που ξεχώρισαν από τις 16 είναι, με σειρά κατάταξης, οι:

FerryHopper, μια μηχανή αναζήτησης και έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα ελληνικά νησιά με δυνατότητα πολλαπλών ταξιδιών.
MESTOR, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα λιμάνια μέσω ενός συστήματος ηλεκτροδότησης των πλοίων.
Eliminator, ένα σύστημα καθαρισμού για ιχθυοκαλλιέργειες.
Recycle, ένα σύστημα σχεδόν πλήρους ανακύκλωσης πολυεστερικών πλαστικών.
KEEANO, μηχανή αναζήτησης σημείων ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων στις ακτές και τις παραλίες.
Drop4Sea, ένα σύστημα παρακολούθησης πλοίων με Drone με στόχο την προστασία από τις πειρατείες, το έλεγχο αλλά και την εκπαίδευση πληρώματος.
Nesser Engineering, ένα σύστημα βελτιστοποίησης των μηχανών εσωτερικής καύσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απόδοση τους αλλά και μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμων.

Share.

About Author

Γιώργος Κουρκουτάς

Τα τελευταία 20 χρόνια γράφει για Mobile Tech, PC Tech και Business Tech σε περιοδικά και online. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει δυο έντυπα που έχει δουλέψει αυτά θα ήταν το Pixel και το RAM. Αν θα έπρεπε να διαλέξει υπολογιστή αυτοί θα ήταν η Amiga και το Raspberry Pi. Αν θα έπρεπε να διαλέξει την τεχνολογία που θα επιφέρει τo μεγαλύτερο "αναστάτωμα" αυτή θα είναι το Blockchain.

Comments are closed.