Πως προετοιμάζεται η Revolut για το Brexit και πως «αυτοκτονεί» το Ηνωμένο Βασίλειο!

0

Αυτό που συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και με την Ελλάδα, είναι παραδείγματα που θα διδάσκεται στο μέλλον σχετικά με το σημερινό οικονομικό και πολιτικό σύστημα και μέχρι που φτάνουν τα δικαιώματά του τελευταίου να αντιπροσωπεύει τη εκάστοτε βούληση του λαού.

Σίγουρα τα δημοψηφίσματα είναι σημαντικές στιγμές της σύγχρονης δημοκρατίας αλλά εφόσον οι επιπτώσεις από αυτά είναι από μεγάλες έως δραματικές, και δεν ήταν εμφανείς τη στιγμή της απόφασης, άποψη του γράφοντος είναι ότι θα πρέπει οι πολικοί θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τους εγωισμούς τους και να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να πάρουν εκ νέου την έγκριση του λαού, αποδεχόμενοι το λάθος τους.

EmeaGr: Ενοικιάζονται θέσεις στην κόλαση

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μπροστά σε μια μικρή καταστροφή που πλέον κανένας δεν θέλει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί. Μπορεί το City του Λονδίνου και η αγορά Startups και VCs να αντέχουν αλλά σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα, οικονομικά, νομικά, λογιστικά κ.ο.κ. σε εταιρείες και Startups.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Revolut, τόσο ίδια όσο και οι άλλες Fintechs που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αδειοδότηση σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  είτε σαν ίδρυμα έκδοσης και διαχείρισης ηλεκτρονικού χρήματος είτε σαν τράπεζα. Σε αντίθετη περίπτωση από τον Απρίλιο ενδεχομένως να μην έχουν άδεια λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η κίνηση προφανώς απαιτεί εσωτερικούς πόρους και φυσικά χρήμα και μπορεί να βγάλει εκτός στόχων μια μικρότερη Fintech. Για παράδειγμα ο CEO της Tandem μας ανέφερε στο TC Disrupt στο Βερολίνο ότι η αδειοδότηση από την ΕΚΤ ήταν μια δύσκολη και κοστοβόρα διαδικασία η οποία ενδεχομένως να μην είχε γίνει αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος του Brexit.

Πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν – και ήδη προχωράνε – σε κινήσεις μεταφοράς της έδρας τους ή δημιουργούν νέα έδρα στην ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ προφανώς χάνονται θέσεις εργασίας και σχετική οικονομική δραστηριότητα στο Λονδίνο.

Η Revolut για παράδειγμα, σε σχετικό blog post αναφέρει ότι στη περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου θα αναγκαστεί να μεταφέρει όλους τους Ευρωπαίους πελάτες της στην Λιθουανία για παράδειγμα, αλλάζοντας IBANs, οι οποίοι θα χαθούν από την Barclays για παράδειγμα με ότι αυτό συνεπάγεται για την βρετανική τράπεζα ενώ αναφέρει το Brexit σαν «ever-changing beast«.

Share.

About Author

Γιώργος Κουρκουτάς

Τα τελευταία 20 χρόνια γράφει για Mobile Tech, PC Tech και Business Tech σε περιοδικά και online. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει δυο έντυπα που έχει δουλέψει αυτά θα ήταν το Pixel και το RAM. Αν θα έπρεπε να διαλέξει υπολογιστή αυτοί θα ήταν η Amiga και το Raspberry Pi. Αν θα έπρεπε να διαλέξει την τεχνολογία που θα επιφέρει τo μεγαλύτερο "αναστάτωμα" αυτή θα είναι το Blockchain.

Comments are closed.