«Σαρώνει» το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα

0
Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε και το 2017 η παράνομη χρήση λογισμικού στη χώρα μας, ενώ γενικά σε διεθνή κλίμακα η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σε έκθεση της η Business Software Alliance (BSA), στη χώρα μας το 61% του λογισμικού είναι εγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές χωρίς τη σχετική άδεια.

Πρόκειται για σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, της σκανδιναβικής χερσονήσου και τη Βρετανία,Το ποσοστό αυτό τα τελευταία έτη δεν έχει σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, καθώς ήταν 63% το 2015, 62% το 2013 και 61% το 2011.

Το μέγεθος που έχει σημειώσει σημαντική (πτωτική) μεταβολή είναι η εκτιμώμενη εμπορική αξία του λεγόμενου πειρατικού λογισμικού, καθώς πέρυσι υποχώρησε σε 173 εκατ. δολάρια, από 189 εκατομμύρια το 2015, 220 το 2013 και 343 το 2011.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αν και διεθνώς τα δύο τελευταία έτη η τάση είναι πτωτική, η παράνομη χρήση λογισμικού στους προσωπικούς υπολογιστές συνεχίζει να κυμαίνεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

Το 2017, το ποσοστό αυτό ανήλθε κατά μέσο όρο στο 37%. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, τα υψηλότερα ποσοστά είναι στην Κίνα και τη Ρωσία με 66% και 62% αντίστοιχα, ενώ πολύ χαμηλότερα είναι σε ΗΠΑ (15%), Γερμανία (20%), Βρετανία (21%) και Γαλλία (32%).

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.