Το «στοίχημα» του 1 δισ. ευρώ

0

Δεν είναι λίγοι οι γνωστοί και φίλοι εντός και εκτός του Startup Oικοσυστήματος στους οποίους προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η πληροφορία που ήθελε τα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν αίτηση στο Equifund, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν και «συνέχεια» του Jeremie, να ανέρχονται σε 45. Μεγάλος αριθμός είναι αλήθεια. Αλλά είναι και πολλά τα χρήματα.

Ένα δισ. ευρώ είναι ένα ποσό που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν υπάρχει περίπτωση να απορροφηθεί. Εδώ στο Jeremie που ήταν 55 εκατ. ευρώ και τα funds που συμμετείχαν δυσκολεύτηκαν να βρουν αρκετά Startups για να επενδύσουν.

Παρεμπιπτόντως, πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον στοιχείο αυτό το τελευταίο και μάλλον είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο σε κάποιο επόμενο σημείωμα της στήλης.

Ας μείνουμε, όμως, στο Equifund. Όπου αν ισχύουν οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει έχουν καταθέσει αίτηση για να στήσουν επενδυτικό Fund κυριολεκτικά «άπαντες». Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρώην Startuppers, ανθρώπους του οικοσυστήματος που το έχουν δοκιμάσει, πρώην επικεφαλής τραπεζών και διευθύνοντες συμβούλους εισηγμένων εταιρειών, ανθρώπους που έστησαν Startups πριν γίνει μόδα ο όρος, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και, φυσικά, όλες τις τράπεζες. Και άπαντες δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να βρουν το 50% της συμμετοχής από ιδιώτες επενδυτές που προβλέπει το πλάνο για Equifund.

Υπενθυμίζεται ότι για το Equifund υπάρχουν 260 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους και το European Investment Fund (EiF) και υπολογίζεται ότι άλλα τόσα θα έλθουν από «δημόσιους» χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως είναι η EBRD.

Άρα, πάμε στα 500 εκατ. ευρώ και μετά αναζητούνται άλλα 500 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετέχουν με 50% στα περίπου 10 Funds που θα δημιουργηθούν. Γι’ αυτό και μιλάμε για 1 δισ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια αν και προσωπικά θεωρώ μάλλον απίθανο ότι θα φθάσουμε τόσο ψηλά. Μακάρι, αλλά δύσκολο.

Η πραγματική απορία μου είναι αν θα απορροφηθούν αυτά τα κεφάλαια. Τα νέα funds έχουν διαφορετική στόχευση από εκείνη των Jeremie καθώς δεν απευθύνονται μόνο σε εταιρείες τεχνολογίας, ούτε αποκλειστικά σε σχετικά καινούριες εταιρείες. Αν και εδώ που τα λέμε στο Jeremie είδαμε πολύ ενδιαφέρουσες επενδύσεις σε εταιρείες, η τεχνολογική καινοτομία των οποίων περιοριζόταν σε apps για smartphones!

Η αλήθεια είναι πως στο Equifund το πλάνο είναι ένα μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων να επενδυθεί σε εταιρείες που αναζητούν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα. Στο εξωτερικό, το αποκαλούν «Series A Funding» και στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά από τα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ και άνω. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα Funds που μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις και γι’ αυτό πολλές επιχειρήσεις στρέφονται προς το εξωτερικό για να πάρουν τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις. Και υποχρεωτικά μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να πάρουν αυτά τα κεφάλαια. Με το Equifund αυτό μπορεί να αλλάξει και αυτό θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Ο πραγματικός προβληματισμός μου, όμως, αφορά το κατά πόσον τα κεφάλαια του Equifund θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Αν στο Jeremie ψάχναμε εταιρείες με το …τουφέκι για να επενδύσουν τα Funds, τώρα θα είναι καλύτερη η κατάσταση; Αν και για να είμαι ειλικρινής, δεν έχουμε και τόσο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες ήταν οι εταιρείες στις οποίες επενδύθηκαν κεφάλαια από το Jeremie. Μπορεί οι πόροι να ήταν ευρωπαϊκοί, αλλά ενημέρωση δεν υπάρχει. Ορισμένα Funds δεν ήθελαν να πουν και το EiF ήταν εξαφανισμένο όταν προσπάθησα στο παρελθόν να κάνω τη σχετική έρευνα.

Ελπίζω ότι στο Equifund η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Όχι τίποτα άλλο, απλά ακούσαμε τόσες πολλές φήμες για το τι συνέβη με διάφορα Startups και τα Fees και τις «συνεργίες» που υπήρχαν, που ειλικρινά δεν θα ήθελα προσωπικά να τις ξανακούσουμε. Έτσι, μία φορά να μπορούμε να πούμε ότι κάτι έγινε σωστά και στην Ελλάδα.

Share.

About Author

Δημήτρης Μαλλάς

Ο Δημήτρης Μαλλάς έχει περισσότερα από 19 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της δημοσιογραφίας. Από το 1996 ασχολείται με το χώρο της τεχνολογίας και έχει βρεθεί στα μεγαλύτερα συνέδρια και εκθέσεις του κλάδου την τελευταία 15ετία, ενώ έχει συνομιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη από όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας. Τα άρθρα του συνδυάζουν συνήθως τόσο την τεχνολογική όσο και την επιχειρηματική πλευρά ενός θέματος. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια καλύπτει και τον τουριστικό κλάδο, ενώ στα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνεται και το οικοσύστημα των startups.Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1973 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά πολύ καλά αγγλικά και γνωρίζει αρκετά καλά τα γαλλικά.

Comments are closed.