Υπερδιπλασιάστηκαν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε FinTechs το 2018

0

Πόλο έλξης για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Οι επενδύσεις σε εταιρείες FinTech υπερδιπλασιάστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2018, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 110 δισ. ευρώ. Η μεγέθυνση αυτή επιβεβαιώνει την εξαιρετική δυναμική του κλάδου, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής καινοτομίας. Ο τομέας των ιδιωτών (private investment) πρωταγωνίστησε στις χρηματοδοτήσεις εταιρειών FinTech, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών επενδύσεων, παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν το 2018 τον μεγάλο όγκο των παγκόσμιων επενδύσεων σε εταιρείες του financial technology, με την Ευρώπη να μην καταφέρνει να πλασαριστεί ως αξιόλογος επενδυτικός προορισμός των κεφαλαίων που κατευθύνονται σε FinTech επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση του European Investment Fund (European Small Business Finance Outlook), το 2018 η Ευρώπη συγκέντρωσε μόλις το 19% της αξίας των επενδύσεων που αφορούν τον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Με εξαίρεση ένα πολύ καλό πρώτο τρίμηνο, οι επενδύσεις που υποδέχτηκαν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ευρώπη έμειναν στάσιμες τα δύο επόμενα τρίμηνα, ενώ υποχώρησαν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Από την ανάλυση του European Investment Fund προκύπτει ότι ο τομέας του fintech μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, προσφέροντας ένα μηχανισμό εναλλακτικής χρηματοδότησής τους μέσω P2P πλατφορμών δανεισμού, που δυνητικά μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του υφιστάμενου χρηματοδοτικού κενού.

Δυναμικές ευρωπαϊκές αγορές

Από τις επιμέρους αγορές της Ευρώπης, οι εταιρείες FinTech της Μεγάλης Βρετανίας ήταν εκείνες που συγκέντρωσαν και το 2018 τη μερίδα του λέοντος των διεθνών επενδυτών και συγκεκριμένα το 60% των συνολικών κεφαλαίων, που κατευθύνθηκαν στον κλάδο επί ευρωπαϊκού εδάφους το 2018. Η πορεία, πάντως, των επενδύσεων σε fintechs της Μεγάλης Βρετανίας βαίνει φθίνουσα, αφού το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 68%, ενώ το 2016 βρισκόταν στο 73%.

Σημαντική άνοδο κατά 48% κατέγραψαν το 2018 και οι επενδύσεις σε εταιρείες του financial technology επί γαλλικού εδάφους, με τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια να ανέρχονται σε 661 εκατ. ευρώ και τη Γαλλία να αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε fintech στην Ευρώπη. Ανάλογα καλή επίδοση είχαν και οι γερμανικές εταιρείες FinTech, στις οποίες κατευθύνθηκαν επενδυτικά κεφάλαια 595 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 85% έναντι του 2017.

Οι εταιρείες του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στις σκανδιναβικές χώρες, είχαν επίσης πολύ καλές επιδόσεις, όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών στον κλάδο. Έχοντας δημιουργήσει ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 2018 κεφάλαια 449 εκατ. ευρώ. Φιλική στις FinTech εταιρείες είναι και η αγορά της Λιθουανίας, αλλά και το Βέλγιο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο sepe.gr

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.