Όποιος το λέει «the Cloud» είναι άσχετος!

0

Είμαι λάτρης της καλής προπαγάνδας. Όποιος σκέφτηκε τον όρο «cloud» για να περιγράψει αυτό που ζούμε στην τεχνολογία ήταν καλύτερος από τον Γκέμπελς, τον Στιβ Τζόμπς και όλους τους μεγάλους του είδους.

Λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους καταλαβαίνουν τι είναι cloud computing. Οι μισοί νομίζουν ότι αν έχει κακοκαιρία επηρεάζεται το «σύννεφο» που υποστηρίζει το κινητό μας κάπως.

Ουσιαστικά είναι outsourcing του εγκεφάλου μας. Πιο σημαντική εξέλιξη από τον έλεγχο της φωτιάς. Εκεί απλά κατακτήσαμε τον τρόπο να μετατρέπουμε ενέργεια σε θερμική στο σημείο που την χρειαζόμασταν. Ο ηλεκτρισμός το ίδιο. Σιγά τ’αυγά. Αντί να δουλεύει κάτι εδώ, τραβάς ένα καλώδιο και δουλεύει εκεί.

«Έχω δει τα σύννεφα κι από τις δυο πλευρές τους από πάνω κι από κάτω,  κι όμως είναι μια παραίσθηση θαρρώ δεν έχω ιδέα τι είναι τα σύννεφα τελικά.» – Joni Mitchell – Both Sides, Now

Όπως πάντα με την καλή προπαγάνδα, ξεκίνησε από κάτι γνώριμο. Το είπαν “κινητό τηλέφωνο” αν και δεν είχε καμία σχέση με το τηλέφωνο. Στην αρχή όμως έμοιαζε. Αντί να μιλάς κολλημένος με καλώδιο ή να πρέπει να είσαι κοντά στη βάση του ασύρματου, μπορούσες από οπουδήποτε. Μπήκε το SMS και έκλεψε την παράσταση. Μην κάνετε ότι δεν θυμάστε την εποχή που όλο στέλνατε από δαύτα. Άπειρες υπηρεσίες και κόλπα με SMS. Έσπασε το στεγανό μεταξύ υπηρεσιών για τηλέφωνο και υπηρεσιών internet. Ο Δούρειος Ίππος δούλεψε.

Το Google Glass ήταν το καλύτερο παράδειγμα της επίπτωσης του Cloud Computing στη ζωή μας. Αποκτούμε υπερδυνάμεις. Βλέπουμε στα πράγματα γύρω μας πρόσθετες πληροφορίες, μας δίνει απαντήσεις αμέσως σε ότι ακούμε. Δεν θα έχουν νόημα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων αφού και με μέτρια ταχύτητα σύνδεσης έχουμε τις απαντήσεις πριν από όλους. Είναι σαν να δανείζεται ο εγκέφαλός μας ισχύ από έναν παντογνώστη υπερεγκέφαλο με τον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι. Στον ίδιο υπερεγκέφαλο συνδέουμε αισθητήρες, ρομπότ και νανοτεχνολογία και το όλο πράγμα απογειώνεται. Συνδέει και πολλαπλασιάζει ότι συνδέει με λογαριθμική εξέλιξη. Σαν την στολή του Iron Man μας κάνει υπεράνθρωπους, σαν σε νευρώνες πετάνε δεδομένα μέσα από τα API.

Ούτε απαλό είναι, ούτε ήρεμο και αεράτο. Καμία σχέση με σύννεφο.

Share.

About Author

Αλέξης Χαλκίδης

Ο Αλέξης Χαλκίδης άρχισε 11 χρονών στον χώρο της Πληροφορικής όταν σχεδίαζε το λογότυπο της ΑΜΥ ΑΕ αντιγράφοντας τις γραμμούλες της IBM.  Οπότε δεν τον παίρνει να σας κάνει τον μάγκα. Βέβαια έκτοτε σε χιλιάδες εκθέσεις ανά τον κόσμο, στο PC Magazine που έγραφε και στο Alter που έκανε την εκπομπή “OnLine” κανείς δεν τον πήρε πρέφα, οπότε δουλεύει και ως σύμβουλος επικοινωνίας.  Είναι εξαιρετικός στην αρχή μιας ιδέας, εκεί που θέλετε να κατεβάσετε χίλια και να κρατήσετε το ένα που θα σας γεμίσει ενθουσιασμό. Είναι ακόμα καλύτερος για το ακριβώς ανάποδο.  

Comments are closed.