3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας, απαραίτητη για την ανάπτυξη

0

Η καινοτομία και η έρευνα δε θα μπορούσαν να λείπουν από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Πρέπει να υπάρξει ρήξη στο μοντέλο αποχώρησης ταλαντούχων νέων από την Ελλάδα και να διαμορφωθούν κίνητρα για την παραμονή τους στη χώρα, τόνισε η Deborah Wince – Smith πρόεδρος και CEO της παγκόσμιας ομοσπονδίας συμβουλίων ανταγωνιστικότητας ΗΠΑ.

Αφού είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί υποεπενδυτή στην έρευνα και την ανάπτυξη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, επεσήμανε πως η καινοτομία δεν χρειάζεται να είναι ανώτατης τεχνολογίας, καθώς μπορεί να επικεντρωθεί σε δεκάδες άλλους τομείς. Για παράδειγμα, η Ελλάδα παράγει βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, τόνισε η ίδια.

«Είναι δύσκολο να μεγεθύνεις τις μικρές επιχειρήσεις και για αυτό, χρειάζονται θεσμοί που θα στηρίξουν και θα καθοδηγήσουν αυτές τις προσπάθειες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς» σημείωσε η Deborah Wince – Smith.

Την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα συγκρατούν τους νέους και μορφωμένους ανθρώπους στη χώρα, τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου.

Επεσήμανε επίσης ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντηρούν το 99% της απασχόλησης και το 85% της προστιθέμενης αξίας. Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε επίσης ότι «πρέπει να συνδέσουμε περισσότερο τις επιχειρήσεις με τα πανεπιστήμια και θα παράσχουμε τη δυνατότητα σε αποφοίτους πανεπιστημίων να εργαστούν σε τομείς της τράπεζας» και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να είμαστε εκείνοι που οικοδομούν σε αυτή την οικονομία και θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα και γιατί όχι και τα συνδικάτα».

Συμβόλαια μικρού μεγέθους ύψους περίπου 20.000-30.000 ευρώ θα παρέχει η EBRD στην Ελλάδα, σε επίπεδο συμβουλευτικής σε 70-80 εταιρείες ακινήτων και τουρισμού ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, αποκάλυψε η Sabina Dziurman διευθύντρια EBRD για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική μέσω της καινοτομίας καθώς διαθέτει μεγάλα ταλέντα σε πολλές ειδικότητες» τόνισε ο κ. Γιάννης Πυροβολάκης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Innovation Accelerator USA που μετράει σημαντική εμπειρία στη διαμόρφωση επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής πορείας στο MIT διαπίστωσε ο ίδιος ότι επικεφαλής σε διάφορους τομείς και ερευνητικούς κλάδους ήταν  Έλληνες. «Κατανοώ το κομμάτι της κόπωσης των Ελλήνων, ωστόσο αυτό είναι κάτι που παρατηρείται παντού, απλώς με διαφορετικούς τρόπους», συμπλήρωσε ο κ. Πυροβολάκης.

Η χώρα διαθέτει ταλέντα και η ανταγωνιστικότητα μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε αυτά, αρκεί να μην αποπειραθεί η χώρα να αντιγράψει τη Silicon Valley, αλλά να συνεργαστεί με σωστό τρόπο με το αμερικανικό οικοσύστημα.

Όσον αφορά στις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου που χρηματοδοτεί την καινοτομία ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να καταστεί πιο ανταγωνιστική, μειώνοντας τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να απελευθερωθεί από αυτό το βάρος η τράπεζα.

Μειώνει παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς τη χρηματοδότησή της από τον ELA που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό κομμάτι του παθητικού της τράπεζας, ενώ ο κ. Μεγάλου αποκάλυψε ότι προγραμματίζει μέσα στο 2018 από τα 3,1 δισ. ευρώ που θα «ρίξει» η τράπεζα στην αγορά με τη μορφή δανείων, το 1 δισ. ευρώ περίπου να κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.