Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Basketo: Αγοραπωλησίες φρούτων και λαχανικών χωρίς μεσάζοντες

Μία ελληνική startup, το Basketo, έρχεται να λύσει το πρόβλημα περιορισμένης πρόσβασης των αγροτών σε παγκόσμιες αλλά και την εγχώρια αγορά Β2Β.

Ο έλεγχος έρχεται στα χέρια του αγρότη, ο οποίος μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του ηλεκτρονικά ανεβάζοντας φωτογραφίες από την παραγωγή του και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, την επιθυμητή τιμή πώλησης αλλά και την τιμή εκκίνησης και αγοραστές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και της ελληνικής αγοράς μπαίνουν στην διαδικασία δημοπρασίας όπου μπορούν πλέον σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να πλειοδοτήσουν και να κλείσουν την συμφωνία.

Ο αγοραστής πληρώνει ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα και ορίζει ηλεκτρονικά τον τρόπο αποστολής των προϊόντων του ή ζητά από την πλατφόρμα να του ορίζει ηλεκτρονικά συνεργάτες για την συσκευασία, την μεταφορά κλπ. Μέρος των κερδών της πλατφόρμας επιστρέφεται πίσω στους τοπικούς συνεταιρισμούς απευθείας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες μέσα από συνεργασίες με τοπικές ή και διεθνείς ΜΚΟ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Basketo δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους αφού δίνει απευθείας πρόσβαση με τους αγοραστές (όχι καταναλωτές), τους βοηθάει να έχουν τον έλεγχο της διανομής των προϊόντων τους είτε για όλη την παραγωγή είτε για μέρος αυτής αφού αυτοί ορίζουν το τι θα ανεβάσουν και χτίζει μια δυνατή σχέση συνεργασίας μαζί τους, με στόχο της διασφάλιση καλύτερων τιμών προς τους καταναλωτές.

basketo home page

“Η πώληση των αγροτικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα των φρούτων και λαχανικών είναι μια αγορά αρκετά παραδοσιακή και άμεσα εξαρτώμενη από τους μεσάζοντες ενώ αυτά πρίν φτάσουν στον καταναλωτή, μπορεί και να αλλάξουν ακόμα και 7 ‘χέρια’. Πριν λίγο καιρό οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας δήλωναν ότι οι μεσάζοντες κερδίζουν την μερίδα του λέοντος καθώς ενώ το κόστος παραγωγής του ροδάκινου είναι 0,25 ευρώ το κιλό, οι έμποροι (μεσάζοντες) προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση 0,20 ευρώ και στην αγορά φθάνει να πωλείται 1,80 ευρώ. Οι αγρότες έχουν ελάχιστο εώς καθόλου έλεγχο ώς προς το που πάνε τα προϊόντα τους και που θα τα διαθέσουν με αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζονται και να πιέζονται από τους μεσάζοντες όλο και περισσότερο αλλά και να είναι εξαρτώμενοι από συγκεκριμένες αγορές π.χ. Ρωσία. Σε περιπτώσεις όπως αυτές του ζήσαμε πρόσφατα με την απόφαση του προέδρου Putin να σταματήσει τις εισαγωγές από την Ευρώπη το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να μήν έχουν εναλλακτικές διοχέτευσης τους στην παγκόσμια ή την εγχώρια αγορά”, αναφέρουν οι δημιουργοί του startup.

H πλατφόρμα θα βγεί live σε beta version σύντομα και αυτή την στιγμή δέχεται εγγραφές από αγρότες αλλά και αγοραστές στην σύνδεση www.basketo.co ενώ μπορείτε να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο πατώντας εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις