Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κέντρο Αρχιμήδης: To ΕΚΠΑ “συνδέεται” με την επιχειρηματικότητα!

Η ελληνική Startup σκηνή έχει κάνει ομολογουμένως πολλά βήματα ανάπτυξης και ωρίμανσης τα τελευταία χρόνια ενώ οι μεγάλοι ερευνητικοί φορείς της χώρας μας προωθούν την επιχειρηματική εκμετάλλευση του -υψηλού επιπέδου- ερευνητικού έργου και των ταλέντων που φιλοξενούν.

Τα πανεπιστήμια όμως -σε γενικές γραμμές- δεν κινούνται με τους αντίστοιχους ρυθμούς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αυτά που εκπαιδεύουν χιλιάδες -ταλαντούχους- νέους και νέες και τους δίνουν τα εφόδια για το επαγγελματικό μέλλον τους. Επίσης, σε πολλές χώρες με ανεπτυγμένα οικοσυστήματα Startups τα πανεπιστήμια είναι σημαντικά κέντρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας από φοιτητές κυρίως αλλά και από καθηγητές!

Φυσικά, υπάρχουν νησίδες καινοτομίας στα πανεπιστήμιά μας: στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο με το AceIn, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κ.α.

O καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κάνει ένα βήμα παρακάτω μια και εδώ και πέντε μήνες έχει ξεκινήσει τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού επιταχυντή με την επωνυμία “Αρχιμήδης”.
Υποστηρίζονται ήδη 25 επιχειρηματικές ομάδες, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή χρηματοοικονομικής και προέδρου του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ, Νικολάου Μυλωνά, με υπεύθυνο λειτουργίας του accelerator τον Βασίλη Σιέμο, επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Αντώνη Λιβιεράτο και υπεύθυνο για το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας τον Γιάννη Δημητρακόπουλο.
Όλη η ομάδα είναι εξαιρετικά έμπειρη στα της επιχειρηματικότητας και των Startups με τον καθηγητή Μυλωνά να είναι πίσω από το πετυχημένο πρόγραμμα “Επιχειρηματικότητα στη Πράξη” του ΕΚΠΑ.

Οι στόχοι του “Αρχιμήδη”

Ο accelerator έχει στόχο να υποστηρίξει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ στην εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, συνδέοντας την ερευνητική κοινότητα με την αγορά και στην εκκόλαψη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών της πανεπιστημιακής κοινότητας, από τις οποίες θα δημιουργηθούν startups“, μας ανέφερε ο Βασίλης Σιέμος, (φωτογραφία δεξιά).

Για να πετύχει τους στόχους του το Κέντρο “Αρχιμήδης” οργανώθηκε σε δύο γραφεία, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Office) και το Γραφείο Επιχειρηματικού Επιταχυντή (Business Accelerator), μέσω των οποίων παρέχονται adhoc εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, mentoring αξιοποιώντας ένα σημαντικό δίκτυο συνεργατών από την πανεπιστημιακή κοινότητα και από καταξιωμένα στελέχη της αγοράς, δικτύωση και επίσης πληροφόρηση και εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας του Κέντρου, επιδιώκεται η καλλιέργεια των δεξιοτήτων (soft skills) των εμπλεκομένων στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, όπως είναι η ευελιξία στη σκέψη, η δυνατότητα προσαρμοστικότητας σε σύνθετο περιβάλλον, η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων, η στοχοθεσία και το πλάνο δράσης προς την επίτευξή της, με σκοπό την αποτελεσματικότερη μετέπειτα ένταξή τους στον εργασιακό στίβο, αν δεν ακολουθήσουν το μονοπάτι της επιχειρηματικότητας.” συμπληρώνει ο Αντώνης Λιβιεράτος (φωτογραφία αριστερά).

Ο κ. Μυλωνάς, ανέφερε: “Η υλοποίηση του Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδέεται άμεσα με τους στόχους του ιδρύματος. Από τη μεταφορά τεχνολογίας στην οικονομία αναμένεται να προκύψει ωφέλεια για τους ερευνητές, το πανεπιστήμιο και την οικονομία, ενώ η λειτουργία του επιχειρηματικού επιταχυντή θα επιτρέψει στους φοιτητές αλλά και τους αποφοίτους του ιδρύματος να επεξεργαστούν τις ιδέες τους περαιτέρω και να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση αξίας προς την οικονομία και συνολικότερα την κοινωνία.“.

Περισσότερες πληροφορίες:

Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης”
Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 1 (Πλατεία Κλαυθμώνος), 105 61, Αθήνα
Τηλ.: 210 3689549-55, email: [email protected]

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις