Η Apple δημιουργεί τη δική της χρεωστική κάρτα και «ανάβει φωτιές» στον ανταγωνισμό

0

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου για developers η Apple έκανε διάφορες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, με τις πιο σημαντικές να είναι τρεις: η δυνατότητα αποστολής χρημάτων P2P μέσω iMessage, η ευρεία χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλες τις πλατφόρμες λογισμικού της εταιρείας και η AR στο iOS.

Τελικά έγινε αυτό που φοβόντουσαν στις κάρτες και τις τράπεζες: το Apple Pay πέρα από άλλο ένα επίπεδο πληρωμών, πάνω από τις κάρτες, γίνεται το ίδιο μέσω πληρωμών από χρήστη σε χρήστη (P2P) με τα χρήματα να πηγαίνουν στην λεγόμενη «Apple Pay Cash Card». Από εκεί θα μπορούν να μεταφερθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη.

Η παραπάνω υπηρεσία θα προσφέρεται αρχικά, και όπως ήταν αναμενόμενο, στο iPhone και στην υπηρεσία iMessage στο επερχόμενο iOS 11. Οι μεταφορές χρημάτων από χρήστη σε χρήστη μέσω messengers και Email είναι ένας τομέας με έντονο ανταγωνισμό από τράπεζες και Fintechs αλλά και μεγάλους παίκτες όπως το PayPal και η Square. Στην Ελλάδα όλες οι τράπεζες σχεδόν και η Viva προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που η «Apple Pay Cash Card» δεν υλοποιηθεί μέσω κάποιας υπάρχουσας εταιρείας καρτών, όπως συνηθίζεται, θα έχουμε ένα μεγάλο «disrupt» στον χώρο, κάτι που είναι ο μεγάλος φόβος των τραπεζών και των εταιρειών καρτών μια Apple, Google και Samsung έχουν δεκάδες εκατομμύρια χρήστες και αν το θελήσουν μπορούν να φτιάξουν εναλλακτικά δίκτυα πληρωμών.

Η Siri γίνεται ακόμα πιο έξυπνη

apple-homepod-2Η άλλη μεγάλη είδηση από το ετήσιο συνέδριο είναι η ευρεία χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στο Apple Watch και το WatchOS 4 μια και η Siri θα παίρνει πρωτοβουλίες εμφάνισης εφαρμογών και δεδομένων αφού πρώτα έχει μάθει από τη χρήση και τα σχετικά δεδομένα. Η Siri επίσης θα εμπλουτιστεί με νέες φωνές και θα πραγματοποιεί μεταφράσεις.

Τέλος, η Siri θα βρει νέο σπίτι, το ηχείο HomePod, το οποίο θα ανταγωνιστεί τα Amazon Echo και Google Home. Το νέο ηχείο έχει έξι μικρόφωνα, επτά tweeter και θα «γεμίζει» με ήχο στο δωμάτιο μετά από σχετική επεξεργασία.

Φυσικά θα δέχεται φωνητικές εντολές για διάφορες εργασίες και λειτουργίες και αναμένεται στην αγορά τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τιμή 350 δολ.

AR στο iOS

Όπως αναμενόταν το iPhone 8, και ενδεχομένως και τα παλαιότερα iPhone, θα έχει δυνατότητες AR μέσω της κάμερας του μια και η Apple ανακοίνωσε όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για την ανάπτυξη εφαρμογών αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, κάτι προφανώς θα γίνει στην ανακοίνωση του iPhone 8.

Share.

About Author

Γιώργος Κουρκουτάς

Τα τελευταία 20 χρόνια γράφει για Mobile Tech, PC Tech και Business Tech σε περιοδικά και online. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει δυο έντυπα που έχει δουλέψει αυτά θα ήταν το Pixel και το RAM. Αν θα έπρεπε να διαλέξει υπολογιστή αυτοί θα ήταν η Amiga και το Raspberry Pi. Αν θα έπρεπε να διαλέξει την τεχνολογία που θα επιφέρει τo μεγαλύτερο "αναστάτωμα" αυτή θα είναι το Blockchain.

Comments are closed.