Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η IMEC συγκεντρώνει 2,5 δισ. ευρώ για πιλοτική γραμμή R&D προηγμένης τεχνολογίας τσιπ

Η πιλοτική γραμμή NanoIC αποτελεί μέρος του οράματος του νόμου της ΕΕ για τα τσιπ για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην Ευρώπη, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση του οικοσυστήματος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τσιπ. 

Ο παγκόσμιος κόμβος Ε&Α Imec Flanders ανακοίνωσε στο ετήσιο Imec Technology Forum στην Αμβέρσα (ITF World 2024) ότι έχει συγκεντρώσει επένδυση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας πιλοτικής γραμμής Ε & Α για προηγμένη τεχνολογία τσιπ. Το IMEC είναι το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο στον τομέα της νανοηλεκτρονικής και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η πιλοτική γραμμή NanoIC αποτελεί μέρος του οράματος του νόμου της ΕΕ για τα τσιπ για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην Ευρώπη, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση του οικοσυστήματος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τσιπ.

Ο νόμος της ΕΕ για τα μικροκυκλώματα επικεντρώνεται σε τέσσερις στρατηγικές πιλοτικές γραμμές, κατανεμημένες σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη μέλη για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τεχνολογικής έρευνας και προϊόντος, την προώθηση της συνεργασίας και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού και οι κατασκευαστές υγειονομικής περίθαλψης θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν αναδυόμενες καινοτομίες, όπως τα chiplets. Το IMEC θα φιλοξενήσει την πιλοτική γραμμή κάτω των 2 νανομέτρων και θα συμβάλλει στις πιλοτικές γραμμές για FD-SOI χαμηλής ισχύος (πλήρως εξαντλημένη τεχνολογία τσιπ πυριτίου σε μονωτή, που φιλοξενείται από την CEA-Leti, Γαλλία) και ετερογενή ολοκλήρωση συστήματος (που φιλοξενείται από το Fraunhofer, Γερμανία).

Συνεργαζόμενη με ευρωπαίους και παγκόσμιους προμηθευτές συσκευών, η IMEC θα αναπτύξει μια μοναδική πιλοτική γραμμή όπου οι εταιρείες μπορούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες της πιο προηγμένης τεχνολογίας τσιπ για τις μελλοντικές εφαρμογές τους. Για παράδειγμα, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, καθώς και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία και λογισμικό για τη δημιουργία πρωτοτύπων νέων προϊόντων και λύσεων τσιπ.

Οι αναμενόμενες επενδύσεις θα αντληθούν μέσω ενός συνδυασμού δημόσιων και ιδιωτικών συνεισφορών.  Οι συνεισφορές της φλαμανδικής κυβέρνησης και διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ (π.χ. του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη») μέσω της κοινής επιχείρησης «Τσιπ» θα ανέλθουν σε δημόσια χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ιδιωτικές συνεισφορές από διάφορους βιομηχανικούς εταίρους (συμπεριλαμβανομένης της ASML) αναμένεται να ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Αυτή η επένδυση αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιομηχανία για την υλοποίηση πιλοτικών έργων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις