Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Book’n’Bloom CEO: 11,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση και Scaleup σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική

Στα πλαίσια των μηνιαίων εκδηλώσεων του Startup Grind Athens με εκπροσώπους της ελληνικής και ξένης επιχειρηματικής σκηνής, πραγματοποιήθηκε εχθές, 19 Απριλίου, συνέντευξη μπροστά σε κοινό στο Innovathens, του CEO της Book’n’BloomClaus Rosenberg Gotthard από τον Δημήτρη Λιτσικάκη, υπεύθυνο του Startup Grind Athens.

Η μεγάλη είδηση της ημέρας ήταν η επίσημη ανακοίνωση της χρηματοδότησης Α’ γύρου της Book’n’Bloom από ένα νέο αγγλικό Venture Capital, ύψους 11,5 εκατ. Ευρώ τα οποία προστέθηκαν στα 2 εκατομμύρια της χρηματοδότησης Seed. Το όνομα του VC θα ανακοινωθεί από το ίδιο προς το τέλος Απριλίου. Οι συνομιλίες για τη χρηματοδότηση είχαν αρχίσει τον περασμένο Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Book’n’Bloom: 11,5 εκατ. δολ. χρηματοδότηση απο Aγγλικό VC

H Book’n’Bloom έχει την έδρα της στη Κύπρο και υποκαταστήματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Κολομβία και προσφέρει ένα εργαλείο κρατήσεων και διαχείρισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών εντός του Facebook. Αν και ειδικεύεται σε επαγγελματίες υπηρεσιών ομορφιάς, ωστόσο η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλείσιμο ραντεβού και επικοινωνία από μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών οι οποίοι δουλεύουν με το τηλέφωνο και σημειωματάριο.

booknbloom2
Η ευελιξία που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων, επικοινωνίας και προσφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες μπορούν να αυξήσουν τις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις, να γίνει σύσταση νέων πελατών αλλά και γενική αύξηση της πελατείας μια και η όλη διαδικασία όπως προαναφέραμε γίνεται στη σελίδα του επαγγελματία στο Facebook.

O Claus Rosenberg Gotthard είναι η χαρακτηριστική περίπτωση Serial Entrepreneur. Στην οικογένεια, στη Δανία, υπήρχε μια μικρο-μεσαία επιχείρηση και μέχρι την δημιουργία της Book’n’Bloom το 2011 στη Λευκωσία δεν είχε καμία επαφή με τον κόσμο της τεχνολογίας. Ο Claus πέρασε από διάφορα αντικείμενα: από το Surfing και τα συνεργεία καθαρισμού στη Ρωσία το 1990 μέχρι φωτοβολταϊκά συστήματα στη Κύπρο, όπου και γνώρισε και συνεργάστηκε με τον συνιδρυτή της Book’n’Bloom Χαράλαμπο Παπαδόπουλο.

Ο 32χρονος “Babis”, όπως αναφέρει η κάρτα του, είναι γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης και ήταν υπεύθυνος της ομάδας ρομποτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πανδώρα. Το κλείσιμο της αγοράς φωτοβολταϊκών στη Κύπρο ήταν το έναυσμα για το επόμενο project του Claus και του Χαράλαμπου, ο οποίος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε την ομάδα ανάπτυξης του Book’n’Bloom.

Στα γραφεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 14 άτομα, όλοι developers, οι οποίοι τρέχουν το back-end της υπηρεσίας. Στο νέο γραφείο της Αθήνας υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξι άτομα οι οποίοι θα ασχοληθούν με το marketing και τις πωλήσεις στην μια και η υπηρεσία θα αναπτυχθεί ταχέως με τη νέα χρηματοδότηση και στη χώρα μας.

Οι επόμενες χώρες ανάπτυξης θα είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής μια και το πείραμα της Κολομβίας στη Μπογκοτά πάει πολύ καλά. Όπως ανέφερε ο CΕΟ της Book’n’Bloom, θέτοντάς το και σαν συμβουλή στους Έλληνες Startuppers, μικρές και σχετικά κλειστές αγορές όπως αυτές της Δανίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να υποστηρίξουν το scale-up μιας επιχείρησης με προοπτικές και για αυτό θα πρέπει να έχουν στα άμεσα πλάνα τους την επέκταση στο εξωτερικό.

booknbloom3
Το κόστος της υπηρεσίας κρατήσεων του Book’n’Bloom είναι σε μηνιαία βάση και προς το παρόν υπάρχει ένα πακέτο όλα-σε-ένα.

Βέβαια, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα μια και παρά την “οικουμενικότητα” του προϊόντος κάθε αγορά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και κάθε υποκατάστημα θα πρέπει να έχει τον δικό της “CEO” – Country Manager ο οποίος να ξέρει την τοπική αγορά. Εφόσον πάει καλά η προσπάθεια θα πρέπει να ακολουθήσει η μετάβαση σε άλλες “συμβατές” χώρες, όπως συνέβη στη περίπτωση της Ισπανίας με τη επίσης ισπανόφωνη Κολομβία.

Στην ερώτησή μας γιατί Κολομβία και Λατινική Αμερική, η απάντηση ήταν ότι οι κολομβιανές αλλά οι κολομβιανοί ασχολούνται πολύ με τον καλλωπισμό τους και υπάρχει μεγάλος αριθμός επαγγελματικών ομορφιάς στη χώρα, οι οποίοι λειτουργούν με ατζέντα ή μέσω κινητού και WhatsApp.
Βέβαια όπως μας αποκάλυψε στις κατ’  ιδίαν συζητήσεις μας, άλλος ένας λόγος για την επιλογή της συγκεκριμένης χώρας είναι γιατί η γυναίκα του είναι από την Κολομβία

Η ανάπτυξη προς Αμερική δεν είναι μέσα στα άμεσα πλάνα μια και χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για αυτή τη μετάβαση, κάτι που θα γίνει όταν η Book’n’Bloom έχει εδραιωθεί σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Το μοντέλο μέσω μέσω Facebook παρότι κρύβει κινδύνους ξαφνικών αλλαγών και εξάρτησης από το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες της υπηρεσίας, φαίνεται ότι δουλεύει μια και οι κρατήσεις που γίνονται καθημερινά στο Book’n’Bloom αγγίζουν τις 1.000. Η δυναμική που υπάρχει στην υπηρεσία ήταν αυτή που έπεισε τους επενδυτές για το Scaleup, παρότι η επιλογή της Κύπρου και της Ελλάδας συνέπεσε με δυο Capital Controls και μέτρησε αρνητικά.

Κλείνοντας, ανάφερε ότι δεν θα άλλαζε κάτι στις επιλογές του, ειδικά σε ότι αφορά τη χώρα μας, μια και η Ελλάδα έχει πολύ καλούς μηχανικούς λογισμικού και με ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος, και όπως αναφέρθηκε, δεν θα ήταν δυνατόν να αντέξει 14 developers στη Γερμανία, για παράδειγμα, στα πρώτα βήματα της εταιρείας. Παράλληλα στην Ελλάδα η εταιρεία (ΙΚΕ) ιδρύθηκε ταχύτατα και με λιγότερα ζητήματα σε σχέση με την Ισπανία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις