Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Algae Farms: Την Δευτέρα τα “σπουδαία” για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο – “Σκαννάρουμε” το ενημερωτικό δελτίο

Στην “τελική ευθεία” μπαίνει πλέον η διαδικασία ένταξης της εταιρείας Algae Farms (Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Άλγης) στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ, με στόχο να αποτελέσει την πρώτη εταιρεία που θα εγκαινιάσει με επιτυχία την νέα αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών για νεοφυείς ή καινοτόμες μικρομεσαίες εταιρείες. Ήδη από την Δευτέρα 21 Ιουλίου έχει εκδοθεί το πληροφοριακό σημείωμα της εταιρείας για τη δημόσια προσφορά των μετοχών της, ενώ από εχθές, Πέμπτη, έχει ανοίξει και το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών στο οποίο μπορούν να εγγράφονται και να καταθέτουν τις εντολές τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Η δημόσια προσφορά και το ΗΙΒΠ θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και την Δευτέρα 28 Ιουλίου στις 17:00.

Διαβάστε επίσης: Άλλες τέσσερεις καινοτόμες εταιρείες στην «πόρτα» του Χρηματιστηρίου

Η εταιρεία αναζητά κεφάλαια ύψους 1.499.996,29 ευρώ, εκδίδοντας 224.887 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,31 ευρώ ανά μετοχή, με τιμή διάθεσης 6,67 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ολοκλήρωση της άντλησης κεφαλαίων το σύνολο των μετοχών της εταιρείας θα ανέρχεται σε 850.387.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Χρηματιστηρίου για την νέα αγορά, η διαδικασία θα θεωρηθεί επιτυχής και οι μετοχές της εταιρείας θα ενταχθούν στην κατηγορία ΕΝΑ ΣΤΕΠ, εφόσον η προσφορά καλυφθεί στο σύνολό της και μετά την ολοκλήρωση της άντλησης κεφαλαίων η εταιρεία διαθέτει τουλάχιστον 50 μετόχους. Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δεν υπάρχει εγγύηση κάλυψης, ενώ σε περίπτωση μερικής κάλυψης η διαδικασία θεωρείται ανεπιτυχής, ακυρώνεται η ένταξη στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ και τα χρήματα επιστρέφονται στους επενδυτές άτοκα. Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της δημόσιας προσφοράς, η ένταξη της εταιρείας στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ αναμένεται στις 6 Αυγούστου, αφού έχει προηγηθεί η πιστοποίηση της ΑΜΚ από το ΔΣ της εταιρείας.

Η “υποδοχή” των επενδυτών
Σύμφωνα με στελέχη του Χρηματιστηρίου που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία ένταξης της Algae Farms στην νέα αγορά, τα μέλη διαπραγμάτευσης του ΧΑ “έχουν δείξει θερμό ενδιαφέρον για την είσοδο της εταιρείας, πραγματοποιώντας ενημερωτικά ραντεβού με επενδυτές προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην νέα αγορά. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών και μετά την έναρξη της ισχύος της δημόσιας προσφοράς κατατέθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές εντολές, ενώ ο μεγάλος όγκος τοποθετήσεων αναμένεται να γίνει μέσα στην Δευτέρα. Αυτό που τονίζεται από τα στελέχη του ΧΑ είναι το μικρό – “πιεσμένο” – χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της έγκρισης και το άνοιγμα της δημόσιας προσφοράς, χωρίς τη διεξαγωγή του αποκαλούμενου “pre-marketing”, δηλαδή της “ανίχνευσης” των διαθέσεων της αγοράς. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφενός μεν για να εκκινήσει η εταιρεία άμεσα την εκτέλεση των απαιτούμενων προμηθειών για την εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου και αφετέρου για να αποφευχθεί η καλοκαιρινή επενδυτική “ραστώνη”. Προς το παρόν, πάντως, δεν τίθεται κανένα θέμα πιθανής παράτασης του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών για την εισαγωγή της Algae Farms.

Όπως τονίζουν τα στελέχη του Χρηματιστηρίου, και για την επενδυτική κοινότητα η επιτυχημένη είσοδος της Algae Farms στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ αποτελεί ένα “στοίχημα”, από το οποίο θα εξελιχθεί και η διάθεση απέναντι στην νέα εναλλακτική αγορά. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες εταιρείες που βρίσκονται στην “πόρτα” της εισαγωγής στο ΧΑ, τονίζεται ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτε οριστικοποιημένο ή δυνατόν να αναφερθεί.

Το ιστορικό της εταιρείας
Όπως διαβάζουμε στο σχετικό πληροφοριακό σημείωμα, η εταιρεία προέκυψε από την επιχειρηματική – ερευνητική ομάδα των Ιωάννη Σπορίδη-Αντωνιάδη και Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο που τον Μάρτιο του 2012 κέρδισε την πρώτη θέση στον 1ο Διαγωνισμό “Make Innovation Work” που διοργάνωσε η Επιτροπή Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η συγκεκριμένη ομάδα πλαισιώθηκε από εξειδικευμένα στελέχη προκειμένου να εφαρμόσει και να εξελίξει τη βραβευθείσα πρόταση, χρησιμοποιώντας τα χρήμα τα του βραβείου και ιδίους πόρους για την ανάληψη δράσεων όπως ενδεικτικά την εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας, την έναρξη λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας, την έρευνα και βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής.

Τον Σεπτέμβριο 2012 ιδρύθηκε η «Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Παραγωγής Άλγης Ηπείρου». Τον Φεβρουάριο του 2014 δημιουργήθηκε η Algae Farms, η οποία απορρόφησε το 100% της Μονοπρόσωπης ΙΚΕ, η οποία σήμερα είναι 100% θυγατρική της εταιρείας και υλοποιεί τη μονάδα παραγωγής βιομάζας από άλγη ως εναλλακτικό καύσιμο. Η εταιρεία έχει νοικιάσει για την εγκατάσταση των παραγωγικών της υποδομών ακίνητο 286 στρεμμάτων με βιομηχανοστάσιο 30.000 τ.μ. περίπου στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας από την Εθνική Τράπεζα.

Η εταιρεία επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή βιοκαυσίμων 2ης γενιάς (όπου οι καλλιέργειες δεν καταλαμβάνουν παραγωγική γεωργική γη). Συγκεκριμένα τα παραγόμενα προϊόντα από την εταιρεία θα περιλαμβάνουν:
• Τα Pellets άλγης, για χρήση σε καυστήρες κατοικιών & βιοτεχνίες/βιομηχανίες χρήσης ζεστού νερού και ατμού.
• Τα Briquettes άλγης, για χρήση σε καυστήρες κατοικιών & βιοτεχνίες/βιομηχανίες χρήσης ζεστού νερού και ατμού
• Το βιοέλαιο άλγης, για χρήση ως πρώτη ύλη για παραγωγή Diesel κίνησης, Marine gasoil, Jet biofuel

Μέτοχοι και Διοικητικό Συμβούλιο
Βασικός και μοναδικός υφιστάμενος μέτοχος πριν την ένταξη στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ με ποσοστό άνω του 5%της εταιρείας είναι ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατέχει το 80,10% του μετοχικού κεφαλαίου. Στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ο Π. Παναγιωτόπουλος δεν θα ασκήσει όπως έχει δηλώσει τα δικαιώματά του και το ποσοστό του επί του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας θα διαμορφωθεί σε 58,91%. Μικρότερος μέτοχος με 0,96% (0,71% μετά την δημόσια προσφορά) είναι και ο Ιωάννης Σπορίδης-Αντωνιάδης. Στο ευρύ επενδυτικό κοινό θα διατεθεί μέσω της έκδοσης το 26,45% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συναντάμε – πέραν του Π. Παναγιωτόπουλου που κατέχει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου – τους Λίτσα Παναγιωτοπούλου (Πρόεδρος ΔΣ, Μη εκτελεστικό Μέλος / Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου), Κωνσταντίνο Τσερεγκούνη (Αντιπρόεδρος ΔΣ, Εκτελεστικό Μέλος), Αριστοτέλη Μαλτέζη (Εκτελεστικό Μέλος), Ελένη Κάτσου (Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό Μέλος/ Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen), Μιχαήλ Πρίντζο (Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό Μέλος / Διευθυντής Προγράμματος στην Ελληνική Πρωτοβουλία), Λουκά Βενίδη (Μη εκτελεστικό Μέλος) και Ιωάννη Σπορίδη – Αντωνιάδη (Μη Εκτελεστικό Μέλος).

Δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, πάντως, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Σπορίδης-Αντωνιάδης – οι δημιουργοί της εταιρείας – είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται “πίσω” (είτε ως εταίροι είτε διαχειριστές) από τις (αδρανείς σήμερα) εταιρείες Rosebud Energie GmbH και Rosebud Astakos Energy Hub GmbH, οι οποίες είχαν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον σε συνεργασία με καταριανούς ομίλους για τη δημιουργία Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου στον Αστακό, ένα “πρότζεκτ” που τελικά δεν ολοκληρώθηκε καθώς κρίθηκε ασύμφορο για την επενδυτική σύμπραξη.

Το επενδυτικό πρόγραμμα και τα κεφάλαια της δημόσιας προσφοράς
Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό της πρόγραμμα, η εταιρεία προγραμματίζει μέχρι το τέλος του 2016 να έχει θέσει σε λειτουργία γραμμές παραγωγής 12 παραγωγικών εκταρίων. Η συνολική επένδυση ανά εκτάριο ανέρχεται περίπου σε 1.500.000 ευρώ και αφορά απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και διαμόρφωση όλου του παραγωγικού χώρου. Οι επενδύσεις της εταιρείας θα χρηματοδοτηθούν από την άντληση κεφαλαίων μέσω της ένταξής της στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ, από την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 1.500.000 ευρώ εντός του 2015 (με εκτιμώμενο επιτόκιο 10%, βραχυχρόνιας διάρκειας με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής και με σχεδιασμό αποπληρωμής του στο τέλος του 2016), καθώς και από τις ελεύθερες χρηματοροές από τη λειτουργία της.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις ύψους 1,53 εκατ. ευρώ το 2014, 4,59 εκατ. το 2015, 12,24 εκατ. το 2016 και 18,36 εκατ. ευρώ το 2017, με το 93% αυτών να αφορούν σε επενδύσεις σε πάγια στοιχεία μονάδων παραγωγής και το υπόλοιπο σε ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων, αγορά μέσων μεταφοράς, εγκατάσταση εργαστηρίου ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου και προπαρασκευαστικές ενέργειες για επέκταση της παραγωγικής βάσης το 2016 και το 2017.

Από το 1,5 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα χρηματοδοτηθούν οι δεξαμενές ανάπτυξης άλγης (400.000 ευρώ), ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (500.000), τα δίκτυα και ο συναφής εξοπλισμός (150.000), τα συστήματα ξήρανσης (250.000), τα δίκτυα αυτοματισμών και ελέγχων (70.000), η ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων (20.000), προπαρασκευαστικές ενέργειες (10.000) και οι δαπάνες (νομικές, φορολογικές κλπ.) της έκδοσης (100.000 ευρώ). Το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας.

Οι επενδύσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν εντός του 2014 και αφορούν στο 1ο εκτάριο παραγωγικής δραστηριότητας. Το συνολικό ποσό που θα αντληθεί από την ΑΜΚ (πλην των δαπανών έκδοσης) θα εισφερθεί στη θυγατρική της «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. Παραγωγής Άλγης Ηπείρου» η οποία και θα υλοποιήσει τις σχετικές επενδύσεις. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2015 προϋπολογίζεται να έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις από το τρίτο και τέταρτο εκτάριο γραμμών παραγωγής άλγης, ενώ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις από το ένατο έως και το δωδέκατο εκτάριο.

Εντός του 4ου τριμήνου του 2014 η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδικό ηλεκτρονικό κατάστημα και τηλεφωνικό κέντρο για τη λήψη παραγγελιών από τους τελικούς καταναλωτές, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής προώθησης των προϊόντων της, η εταιρεία προγραμματίζει τη δημιουργία περιφερειακών αποθηκών σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Υφιστάμενες επενδύσεις
Μέχρι τις 21/5/2014 η εταιρεία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την έναρξη της παραγωγής έχει προβεί σε επενδύσεις από ίδιους πόρους ύψους 90.000 ευρώ σε δεξαμενές ανάπτυξης άλγης (26.000 ευρώ), ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (33.000 ευρώ), δίκτυα και συναφή εργαστηριακό εξοπλισμό (10.000 ευρώ), συστήματα ξήρανσης (16.000 ευρώ) και δίκτυα αυτοματισμών και ελέγχων (5.000 ευρώ). Έχει προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και εργατοτεχνίτες τους οποίους εκπαιδεύει, ενώ στο τέλος του Μαΐου η εταιρεία απασχολούσε προσωπικό 18 ατόμων (5 υπάλληλοι και 13 εργάτες γης), ενώ μέχρι το τέλος του 2016, η εταιρεία εκτιμά να έχει φθάσει τα 365 άτομα προσωπικά (45 και 320 αντιστοίχως).

Οικονομικές καταστάσεις
Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, η υπερδωδεκάμηνη χρήση της Μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. Παραγωγής Άλγης Ηπείρου έκλεισε στις 31/12/2013 με ζημιές προ φόρων 5.000 ευρώ, ενώ τα proforma αποτελέσματα που συντάχθηκαν εκτάκτως για την ένταξη στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ δείχνουν στις 21/05/2014 ζημιές 7.085,83 ευρώ. Οι προβλέψεις της εταιρείας με βάση το επιχειρηματικό πλάνο κάνουν λόγο για τζίρους 609.000 ευρώ το 2014, 7,32 εκατ. το 2015 και 25,84 εκατ. το 2016, και κέρδη μετά από φόρων 389.000 ευρώ, 4,32 εκατ. και 15,64 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Το σύνολο της καθαρής θέσης της εταιρείας στις 21/05/2014 ανήρχετο σε 181.914,51 ευρώ, ενώ για το 2014, το 2015 και το 2016 εκτιμάται αντιστοίχως σε 1,98 εκατ. ευρώ, 6,30 εκατ. και 21,95 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, πάντως, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει πρόθεση να διανείμει μέρισμα στους μετόχους για τις χρήσεις 2014 και 2015, προκειμένου να κάνει χρήση των χρηματοροών της για επέκταση των λειτουργικών εκταρίων, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της παραγωγικής της βάσης. Η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος από τα συσσωρευμένα κέρδη της χρήσης 2016.

Κίνδυνοι
Το πληροφοριακό σημείωμα καταγράφει και τους παράγοντες σχετικά με την εταιρεία και τον τομέα δραστηριοποίησής της που μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο στην ομαλή εκτέλεση του επιχειρηματικού της πλάνου και την επίτυεξη των προβλεψεών της. Εν συντομία, οι κίνδυνοι αυτοί ειναι:
– Μη ύπαρξη ιστορικών οικονομικών στοιχείων
– Κίνδυνος μη διανομής μερίσματος: Η μερισματική απόδοση για τους μετόχους της εταιρείας συνδέεται άμεσα με την επίτευξη του επιχειρηματικού της σχεδίου και τα επιτευχθέντα οικονομικά της αποτελέσματα. Συνεπώς, είναι πιθανόν σε κάποιες χρήσεις η εταιρεία να μη διανείμει μερίσματα στους μετόχους της.
– Εξάρτηση από Διευθυντικά Στελέχη: Σε περίπτωση διαταραχής της συνεργασίας με κάποιο από τα εν λόγω στελέχη, θα επηρεαστεί βραχυχρόνια δυσμενώς η μελλοντική της ανάπτυξη και η ομαλή εξέλιξη των εργασιών της.
– Εξάρτηση από Βασικό Μέτοχο: Ο κύριος μέτοχος έχει δυνατότητα να ασκεί σημαντική επιρροή στην εταιρεία και να καθορίζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.
– Εξάρτηση από θυγατρική «Μον. ΙΚΕ Παραγωγής Άλγης Ηπείρου»: Προς το παρόν, το πλαίσιο συνεργασίας των δύο εταιριών δεν έχει ολοκληρωθεί. Η συνεργασία μεταξύ τους θα λαμβάνει χώρα επί τη βάσει έγγραφων συμφωνιών, με τήρηση των όρων αγοράς και των διατάξεων περί ενδοομιλικών συναλλαγών. Σε περίπτωση διάθεσης μέρους ή όλου του ποσοστού που κατέχει η εταιρεία στην ΙΚΕ, θα επηρεαστεί ουσιωδώς η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας και τα οικονομικά της μεγέθη.
– Διαχείριση Ανάπτυξης
– Κλοπή / αντιγραφή του επιλεγμένου στελέχους άλγης ή / και της τεχνολογίας παραγωγής
Μη κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας / Απαξίωση ευρεσιτεχνίας: Η εταιρεία δεν έχει προβεί ακόμη σε κατάθεση αιτήσεων για την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούν στα επιμέρους βήματα της παραγωγικής διαδικασίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί δυνητικό κίνδυνο σε περίπτωση αντιγραφής, που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα εκτιμώμενα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και τη δυνατότητα επίτευξης των επιχειρηματικών στόχων της.
– Μη πιστοποίηση προϊόντων και διαδικασιών
– Τεχνολογική απαξίωση
– Καταγγελία ή μη ανανέωση σύμβασης μίσθωσης με την Εθνική Τράπεζα: Όπως αναφέρεται στην έκθεση Νομικού Ελέγχου, η σύμβαση είναι δωδεκαετής και λήγει την 06/04/2026. Σε περίπτωση που η εκμισθώτρια προβεί σε καταγγελία της σύμβασης, τότε θα επηρεαστεί αρνητικά η ομαλή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η επίτευξη των προβλεπόμενων αποτελεσμάτων. Επιπλέον, τυχόν καθυστέρηση ή αδυναμία της εκμισθώτριας Εθνικής Τράπεζας να αποκτήσει τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο χώρο και εν γένει να συμμορφωθεί με την κείμενο πολεοδομική νομοθεσία και τις απαιτήσεις νομιμότητας των κτιριακών χώρων, θα επηρεάσει αρνητικά την έναρξη και λειτουργία της γραμμής παραγωγής και κατά συνέπεια και όλου του επενδυτικού προγράμματος.
Ασφαλιστική Κάλυψη: Η εταιρεία δεν έχει υιοθετήσει επί του παρόντος πολιτική ασφαλιστικής κάλυψης. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου έναντι βασικών κινδύνων των παγίων, της απώλειας κερδών (μικτού ακαθάριστου κέρδους), της κάλυψης παγίων δαπανών, στα οποία θα υποβληθεί εφόσον επέλθει αστάθμητος παράγοντας με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί ή να διακοπεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας. Η εταιρεία προτίθεται να υιοθετήσει πολιτική ασφαλιστικής κάλυψης με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε παραγωγικής της μονάδας. Για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής της κάλυψης ή στην περίπτωση μη επάρκειας του συγκεκριμένου συμβολαίου και εφόσον επέλθει γεγονός όπως πυρκαγιά, σεισμός, θεομηνίες, αστάθμητος παράγοντας που επιφέρει εμπόδιο στη λειτουργία της εταιρείας, κλπ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και έξοδα, καθώς και υποχρεώσεις, ενδέχεται να υπάρξει ουσιώδης αρνητικός αντίκτυπος στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική κατάσταση και στα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρείας.
– Διαθεσιμότητα κεφαλαίων για την αρχική επένδυση: Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η άντληση κεφαλαίων μέσω της ΕΝΑ ΣΤΕΠ, δεν θα καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί η αναζήτηση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης και θα επηρεαστεί δυσμενώς η δυνατότητα της εταιρείας να επιτύχει τα μελλοντικά έσοδα και κέρδη
Επάρκεια Κεφαλαίου Κίνησης: Η εταιρεία δε διαθέτει κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες. Το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζεται η εταιρεία για το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της. Οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης θα καλυφθούν κατά 1,5 εκατ. από την ΑΜΚ για ένταξη στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ, κατά 1,5 εκατ. από την έκδοση ομολογιακού δανείου και τα υπόλοιπα από ελεύθερες ταμειακές χρηματοροές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Επιχειρηματικό Σχέδιο. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη των προβλεπόμενων μελλοντικών εσόδων και κερδοφορίας, καθώς και η άντληση των κεφαλαίων μέσω της ΑΜΚ και της έκδοσης του ομολογιακού δανείου, τότε θα παρουσιαστεί έλλειμμα σε κεφάλαιο κίνησης κατά το επόμενο 12μηνο και η εταιρεία θα εξετάσει συμπληρωματικούς τρόπους χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος (π.χ. με τραπεζικό δανεισμό, νέα ΑΜΚ κ.α.) μερικώς ή ολικώς και θα προσαρμόσει το πρόγραμμα επενδύσεων αναλόγως.
– Έγκαιρη παράδοση όλων των υλικών και των μηχανημάτων από τους προμηθευτές
– Κίνδυνοι στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου
– Κίνδυνος Ρυθμιστικών και Διοικητικών Καθυστερήσεων και Μεταβολών
– Επιλογή σωστής άλγης
– Ευαισθησία του επιλεγμένου στελέχους άλγης
– Διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών
– Ανταγωνιστικά προϊόντα
– Διείσδυση στην αγορά
– Εμφάνιση νέων πηγών ενέργειας
– Κατάρρευση των τιμών στη παγκόσμια αγορά ενέργειας – επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της τιμής πώλησης των προϊόντων
– Διακύμανση τιμής ενεργειακών προϊόντων
– Μακροοικονομικό Περιβάλλον
– Μεταβολές επιτοκίων
– Μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά
– Χρηματιστηριακοί Κίνδυνοι
– Διακύμανση Τιμής Μετοχής

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις