Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η πρώτη επένδυση του Marathon VC στην Ελληνο-Σουηδική RegTech Norbloc

Η ελληνο-σουηδική Norbloc είναι η πρώτη χρηματοδότηση του Marathon VC με 1,6 εκατ. δολ. στο γύρο Seed, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής του Equifund σε αυτό. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 και πρόκειται για μια FinTech –  Regtech Startup η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ταυτοποίησης πελατειακής βάσης ή Know Your Customer (KYC). Έχει την έδρα της στη Σουηδία και γραφεία στην Αθήνα για την ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών της πλατφόρμας.

Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη αγορά η οποία είναι ένας “πονοκέφαλος” για τις τράπεζες κυρίως, αλλά και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μια και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα κανονιστικά πλαίσια έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην ταυτότητα των πελατών τους.

Σίγουρα πρόκειται για ένα “ευαίσθητο” θέμα για τις Τράπεζες οι οποίες πιέζονται πανταχόθεν να αντιμετωπίσουν το μαύρο χρήμα απ’ όποια πηγή και αν προέρχεται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από το 2009 σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβληθεί στην τράπεζες 321 δισ. δολ. πρόστιμα από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για ανάλογα θέματα.

Μόνο στη Σουηδία οι τράπεζες ξοδεύουν πάνω από 300 εκατ. δολ. το έτος για την ταυτοποίησης της πελατειακής βάσης τους, μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία σε τεχνικό και διαχειριστικό επίπεδο.
Η διαδικασία συλλογής θα πρέπει να είναι σχετικά απλή και εύχρηστη, τα ψηφιακά δεδομένα που θα συλλεχθούν από τους πελάτες θα πρέπει να αποθηκευτούν με ασφάλεια και πιστότητα αλλά θα πρέπει οι τράπεζες, λόγω των κανονιστικών υποχρεώσουν που έχουν ή θα έχουν, να τα έχουν διαθέσιμα για χρήση από άλλες τράπεζες και ελεγκτικούς οργανισμούς, με τον πελάτη όμως να έχει το πλήρη έλεγχο πάνω σε αυτά και κανένας άλλος.

CEO και συνιδρυτής της Norbloc είναι ο Αστυάναξ Κανακάκης με πλούσιες σπουδές στις επιστήμες υπολογιστών αλλά και μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο χώρο των μεγάλων συμβουλευτικών εταιρειών αλλά και του Blockchain, με προγενέστερες επιχειρηματικές προσπάθειες στο αντικείμενο.
Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε τη στήριξη κορυφαίων επενδυτών και θεωρούμε τη στήριξη αυτή ενδεικτική της αξίας του προϊόντος μας”, δήλωσε ο Αστυάναξ Κανακάκης συμπληρώνοντας επίσης πως “πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης και τη διεύρυνση της ομάδας μας”.

Προφανώς η χρήση του Blockchain και συγκεκριμένα της πλατφόρμας Hyperledger είναι “κουτί” για την υλοποίηση της ταυτοποίησης της πελατειακής βάσης των τραπεζών, μια αγορά που αγγίζει τα 20 δισ. δολ. σήμερα.

H ψηφιακή πλατφόρμα της Norbloc επιτρέπει την εύκολη συλλογή και αναθεώρηση των προσωπικών στοιχείων των πελατών μετά από πρόσκληση της τράπεζας.

Αυτά αποθηκεύονται και πιστοποιούνται με βάση το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο μέσω blockchain κάτι που τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες για χρήση σε άλλες τράπεζες ή σε πιθανούς ελέγχους. Η πρώτη πιστοποίηση των στοιχείων θα πρέπει να γίνει προφανώς με παραδοσιακούς τρόπους από το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα και κάθε αλλαγή που θα κάνει ο πελάτης στα στοιχεία του θα ειδοποιεί την τράπεζα για να ζητήσει την εξακρίβωση των αλλαγών αυτών. Η πλατφόρμα της Norbloc επιτρέπει στις τράπεζες που έχουν πραγματοποιήσει την αρχική πιστοποίηση των πελατών να χρεώνουν ένα ποσό σε άλλες τράπεζες που ζητάνε πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Η Norbloc ήταν μέσα στην 11άδα των Startups του FinTech Hive Accelerator του Dubai International Financial Centre και δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη και ειδικά στη Σουηδία και στη Μέση Ανατολή.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος, εταίρος της Marathon VC, είναι στη συμβουλευτική ομάδα της Norbloc και δήλωσε: Οποιοσδήποτε έχει ανοίξει εταιρικό λογαριασμό στην τράπεζα μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει την χρησιμότητα της πλατφόρμας της Norbloc. Το προϊόν ξεκίνησε από Έλληνα ιδρυτή που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία blockchain για να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εξασφαλίζει στους καταναλωτές πλήρη έλεγχο μέσω ισχυρής κρυπτογραφίας με την εφαρμογή των τελευταίων οδηγιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων”.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ταυτόχρονα με την χρηματοδότηση η Norbloc ανάρτησε αγγελίες για διάφορες θέσεις developers στην Αθήνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις