Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο: Δόθηκαν τα πρώτα ευνοϊκά δάνεια σε 4 ελληνικές μικρομεσαίες

Τις τέσσερις πρώτες συμβάσεις δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μία εκδήλωση στην οποία βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της KfW, Κρίστιαν Φάνκε, και ο πρέσβης της Γερμανίας Πέτερ Σόοφ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τις εταιρείες Realize (τεχνολογία), ΔΕΛΦΟΙ (γαλακτοβιομηχανία), ΕΛΑNKO (χημική βιομηχανία με έμφαση στα φυτοφάρμακα) και Αμπελώνες Βαλαμπούς (μια αγροτουριστική strartup με αμπελώνες στη Σαντορίνη).

Το ύψος των συμβάσεων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανέρχεται από 300.000-500.000 ευρώ η κάθε μια, ενώ το επιτόκιο είναι κάτω από 2%.

Οι τρεις δανειακές συμβάσεις αφορούν κεφάλαιο κίνησης και η μια αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου. Οι δύο (Realize, ΕΛΑΝΚΟ) έγιναν σε σύμβαση με την Eurobank και οι άλλες δύο (ΔΕΛΦΟΙ, Αμπελώνες Βαλαμπούς) σε σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες έχουν συμβληθεί με το Ταμείο για τη διοχέτευση των κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι χορηγήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των συμφωνιών χρηματοδότησης που υπεγράφησαν προ ολίγων ημερών μεταξύ του «IfG – Greek SME Finance S.A.» (Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο), του ΕΤΕΑΝ, της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) και των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς, με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι όροι χορήγησης των δανείων από το IFG για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ελληνικό δημόσιο (μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Πρόκειται για το πρώτο υποταμείο του IfG το οποίο αφορά σε σχέδια αναχρηματοδότησης και κεφάλαιο κίνησης και το οποίο έχει συγκεντρώσει 200 εκατ. ευρώ, με στόχο να έχουν διοχετευθεί σε επιχειρήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Μέσω του συγκεκριμένου υποταμείου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να λάβουν δάνειο ύψους έως 1 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank θα λάβουν μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. ευρώ, όπως έχει εκτιμηθεί.

Τα άλλα δύο υποταμεία αφορούν σε κεφαλαιουχική συμμετοχή σε βιώσιμες ΜμΕ, μέσω venture capital και private equity επενδύσεων και σε χρηματοδότηση έργων υποδομής, κυρίως στην περιφέρεια. Στο VC υποταμείο αναμένεται να συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ίδρυμα Ωνάση και το γαλλικό υπ. Οικονομικών (50 εκατ., 30 εκατ. και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Μέχρι στιγμής τα τρία υποταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για τη στήριξη των ΜμΕ, είτε μέσω κεφαλαιουχικής στήριξης είτε μέσω χρηματοδότησης, έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις