Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TileDB: 15 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση από Two Bear Capital και Intel

H ελληνικών συμφερόντων Startup TileDB ανακοίνωσε ένα μεγάλο Α’ γύρο χρηματοδότησης 15 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής την Two Bear Capital , συμμετοχή της Uncorrelated Ventures και όλων των υπαρχόντων επενδυτών: Nexus Venture Partners, Intel Capital και Big Pi Ventures. .

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει την εταιρεία να επεκτείνει τη παρουσία της στην αγορά και την ανάπτυξη προϊόντων για μια “καθολική μηχανή δεδομένων” για επιστήμονες, μια νέα βάση δεδομένων που ξεπερνά τους περιορισμούς των σημερινών λύσεων για τη διαχείριση σύνθετων δεδομένων αποθηκευμένα στο cloud αλλά και σε ότι αφορά την προγραμματιστική υποστήριξη τους.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Two Bear Capital, Mike Goguen, θα ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της TileDB.

Η χρηματοδότηση Α’ Γύρου έρχεται μετά την ανάπτυξη της TileDB σε πελάτες που αντιμετώπισαν δύο βασικά προβλήματα: τη δυνατότητα κλιμάκωσης της ανάλυσης για σύνθετα δεδομένα και την εγκατάσταση και διαχείριση της βάσης δεδομένων.
Για παράδειγμα τα δεδομένα ολόκληρου του γονιδιώματος, τα δεδομένα γονιδίων ενός κυττάρου, οι χωροχρονικές δορυφορικές εικόνες και τα στοιχεία συναλλαγών περιουσιακών στοιχείων διαχειρίζονται προβληματικά από τις σημερινές βάσεις δεδομένων.
Οι σημερινές αποθηκευτικές υποδομές στο cloud είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για την ευελιξία και το κόστος τους αλλά αυτό δυσκολεύει σημαντικά τη διαχείριση των πολύπλοκων και μεγάλων δεδομένων από μια υπάρχουσα βάση η οποία λειτουργεί σε κάποια άλλη υπολογιστική στοίβα – server. Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί σπαταλούν πόρους για τη διαχείριση μιας “θάλασσας αρχείων”, την ενημέρωση και την αποθήκευση δεδομένων, εργασίες που παραδοσιακά εκτελούνται από τη βάση δεδομένων. Επιπλέον, οι προγραμματιστές και οι επιστήμονες δεδομένων ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο στις τεχνικές και την ανάπτυξη δεδομένων, αντί για πραγματική ανάλυση και τις απαραίτητες συνεργασίες.

«Αναστρέψαμε το μοντέλο διαχείρισης δεδομένων», δήλωσε ο Σταύρος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και αρχικός δημιουργός της TileDB. «Σχεδιάσαμε μια βάση δεδομένων που επικεντρώνεται στην καθολική αποθήκευση και τη διαχείριση δεδομένων το οποίο κάναμε «pluggable». Αντιμετωπίζουμε τα πιο δύσχρηστα μέρη της διαχείρισης δεδομένων, όπως την βελτιστοποιημένη αποθήκευση για όλους τους τύπους δεδομένων σε πολλά backend, τις ενημερώσεις δεδομένων (versioning), τα μεταδεδομένα, τον έλεγχο πρόσβασης εντός ή εκτός του οργανισμού αλλά και τις καταγραφές πρόσβασης. Επιπροσθέτως αναπτύξαμε πολλά API για γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και αποτελεσματικές ενσωματώσεις με ένα αυξανόμενο σύνολο δημοφιλών εργαλείων όπως Spark, Dask, MariaDB και PrestoDB. Τέλος, δημιουργήσαμε μια υποδομή cloud χωρίς server για εύκολη, ασφαλή κοινή χρήση μεταξύ οργανισμών αλλά  και επεκτάσιμη υπολογιστική ισχύ, που ονομάζεται TileDB Cloud».

O Σταύρος Παπαδόπουλος σπούδασε στο Hong Kong Computer Science and Engineering και από το 2014 έως το 2017 συνεργάστηκε με MIT και Intel στο αντικείμενο της διαχείρισης και αποθήκευσης μεγάλων δεδομένων με αποτέλεσμα την δημιουργία της TileDB to 2017. Η εταιρεία έχει 12 άτομα προσωπικό έδρα στην Μασαχουσέτη και γραφείο στην Αθήνα και φυσικά… προσλαμβάνει.

Σύμφωνα με τον Scott Soenen, VP of Product Engineering στην εταιρεία Capella Space: «Η συνεργασία με την TileDB ταίριαξε τέλεια με την επιθυμία μας να παραδώσουμε ένα νέο επίπεδο καινοτομίας σε προγράμματα ανοιχτών δεδομένων που στοχεύουν στη γεωχωρική κοινότητα. Τα ανοιχτά δεδομένα μόνα τους δεν είναι αρκετά. Αφορά επίσης την εύκολη πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους και την ευελιξία της ανάλυσης δεδομένων. Η TileDB Cloud καταργεί πολλά χειροκίνητα βήματα στην πρόσβαση δεδομένων για την κοινότητα γεωχωρικών προγραμματιστών και προσφέρει εύκολη πρόσβαση και διαδραστικά αναλυτικά στοιχεία».

«Επιλέξαμε τη TileDB ως μηχανή αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων για το έργο cellxgene στο CZI, το οποίο είναι ένας διαδραστικός εξερευνητής δεδομένων για σύνολα δεδομένων μεταγραφικής μονού κυττάρου», δήλωσε ο Bruce Martin, Director of Engineering, Chan Zuckerberg Initiative. «Η TileDB παρέχει έναν εύκολο και ισχυρό τρόπο διαχείρισης των τεράστιων δεδομένων μας σε διάφορα backend, συμπεριλαμβανομένων των cloud. Η υποδομή χωρίς διακομιστές του TileDB Cloud ανοίγει την πόρτα σε υπολογιστική κλιμάκωση με πολύ ελάχιστους πόρους από την πλευρά μας, επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε περισσότερο στις επιστημονικές ανακαλύψεις».

«Πολλά από τα πιο επείγοντα προβλήματα του κόσμου – από την COVID-19 έως την κλιματική αλλαγή – απαιτούν την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Η τεχνολογία της TileDB αντιμετωπίζει το έλλειμμα υποδομών που προσθέτει καθυστέρηση αλλά και κόστος για τη δημιουργία των βασικών πληροφοριών και ανακαλύψεων που απαιτούνται από αυτά τα δεδομένα», δήλωσε ο Mike Goguen, Managing Partner στο Two Bear Capital και κύριος επενδυτής. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τον Σταύρο και την TileDB για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής εταιρείας που προσφέρει τεράστια αξία για τους προγραμματιστές και τους εταιρικούς πελάτες που εργάζονται για την επίλυση αυτών και άλλων εξαιρετικά σημαντικών προβλημάτων».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις