Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H DoorDash εξαγοράζει την Wolt για 7 δισ. ευρώ!

H Αμερικανική DoorDash επέλεξε τον γρήγορο δρόμο επέκτασης στην Ευρώπη εξαγοράζοντας την Φινλανδική Wolt η οποία έχει παρουσία σε 23 χώρες.

Ως γνωστόν ο χώρος της παράδοσης φαγητού αλλά και αυτός των ψηφιακών πληρωμών χαρακτηρίζεται από «υπερπληθυσμό» και η απαραίτητη «διόρθωση» είναι θέμα χρόνου. Πρόκειται για μια αγορά η οποία θα φτάσει τα 150 δισ. δολάρια το 2023 ενώ αν προσθέσουμε και αυτή της παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ προσεγγίζουμε το 1 τρισ. δολάρια και αντιλαμβανόμαστε όλοι το λόγο της παγκόσμιας μάχης για κυριαρχία και μερίδια αγοράς.

Αυτό ακριβώς συνέβει με την Αμερικανική DoorDash η οποία τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ανταγωνίστρια Wolt Enterprises OY με έδρα τη Φινλανδία σε μια συμφωνία η οποία αφορά μετοχές αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,09 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία παράδοσης φαγητού και λιανικής πώλησης είχε εδώ καιρό στόχο την Ευρωπαϊκή επέκταση.

Με την εξαγορά αυτή η DoorDash θα προσθέσει 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σε Ευρώπη και Ασία, πάνω από 30.000 καταστήματα και 2.500.000 μηνιαίους χρήστες στους ήδη 9 εκατομμύρια χρήστες της.

Η συμφωνία της DoorDash θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο μετά την εξαγορά της Grubhub ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανό ανταγωνιστή της Just Eat Takeaway.com.

“Η ένωση των δυνάμεων με την Wolt θα μας επιτρέπουν να επιταχύνουμε τη διεθνή μας ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αυξάνουμε την εστίασή μας στις ΗΠΑ”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DoorDash Τόνι Ζου σε δήλωσή του.

Η Wolt και η DoorDash δήλωσαν ότι αναμένουν ότι τα συνδυασμένα προσαρμοσμένα κέρδη θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας φτάνουν τα 1,28 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2021, μια αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.

Η Wolt ιδρύθηκε το 2015 στην Φινλανδία και το 2019 ξεκίνησε παραδόσεις στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχει σηκώσει 883 εκατ. δολάρια από 20 επενδυτές συμπεριλαμβανομένων των Tiger Global. DST Global, EQT Ventures kai 83North.
Από την άλλη μεριά Softbank και Sequoia Capital έχουν επενδύσει στην DoorDash.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις