Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΤΕπ: Επένδυση – ρεκόρ ύψους 119 εκατ. ευρώ σε 6 ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε ερευνητικές υποδομές στην Ελλάδα

Μια σπουδαία μέρα ξημέρωσε για την ελληνική ερευνητική/επιστημονική κοινότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχώρησε στη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε ερευνητικές υποδομές στη χώρα μας! Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΕΤΕπ προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση 6 Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταΐκούρας και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen. Στην τελετή υπογραφής έδωσαν το «παρών» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, ο Head of Investment Team for Greece and Cyprus της ΕΤΕπ, Ιωάννης Καλτσάς, καθώς και εκπρόσωποι των Ερευνητικών Κέντρων.

Οι προγραμματικές συμβάσεις προβλέπουν τη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος με τη μορφή 25ετούς χαμηλότοκου δανείου, καλύπτοντας το 50% της επένδυσης. Συγχρόνως, το υπόλοιπο ποσό για την αναβάθμιση και επέκταση των Ερευνητικών Κέντρων θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει την υποστήριξη της κατασκευής πολλαπλών ερευνητικών υποδομών, την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και την προμήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού, εργαστηριακού και επιστημονικού εξοπλισμού.

Την ίδια ώρα, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ εκτιμάται ότι θα αποφέρει πάνω από 700 νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, 525 εκ των οποίων απευθύνονται σε ερευνητικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Τα 6 Ερευνητικά Κέντρα που θα επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη δράση είναι τα εξής:

  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
  • Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ)
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)
  • Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά»
  • Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα:

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις