Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αισθάνεσαι αποτυχημένος startupper μου;

Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που ενώ τα δίνουν όλα, είναι πάντα «λίγοι»

Με το σημερινό μου άρθρο θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους startuppers που ενώ αισθάνονται ότι τα δίνουν όλα, είναι πάντα «λίγοι»… Τα βάζουν με τους γίγαντες, με το κράτος, την εφορία, το λογιστή τους, τους πελάτες τους και προσπαθούν να παραδίδουν πάντα το 100% τους αλλά ούτε το 150% τους φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Ανεβάζεις στροφές και πας για το 160%!

Και ξέρω ότι αισθάνεστε αποτυχημένοι: βλέποντας γύρω γύρω τους απόλυτα επιτυχημένους, πάντα χαρούμενους και… χρηματοδοτημένους να δημοσιεύουν φανταχτερές επαγγελματικές φωτογραφίσεις σε instagram, fb και linkedin, να είναι στους 30under30 για 31 συνεχόμενες χρονιές και εσείς να μην ξέρετε αν θα μπορέσετε να πληρώσετε ούτε τους servers για το site αυτό τον μήνα.

Και επειδή για τις ιστορίες αποτυχίας δεν κάνει να μιλάμε στην Ελλάδα και αν τύχει να κάνεις τις επικίνδυνες ερωτήσεις, θα σε φάει η μαρμάγκα, θα σε πάω στην Αμερική! Στο πολύ επιτυχημένο SAAS Matterport!

Το Matterport λοιπόν έχει σηκώσει συνολικά 153 εκατ. δολάρια ενώ τα τελευταία 39 εκατ, μπήκαν στην εταιρεία το Μάιο του 2020. Ένας… περίεργος γύρος καθώς δεν ανακοινώθηκαν ούτε οι επενδυτές αλλά ούτε και η αποτίμηση. Περίεργο. Λέτε η αποτίμηση να είναι κάτω από την προηγούμενη που εκτιμήθηκε στα 350 εκατ. δολάρια;

Όμως στο Matterport, τα reviews στο Facebook και στο Google Maps εξαφανίστηκαν, τα μηνύματα στο Facebook δεν τα ανοίγουν πια καν, όποτε προσπαθείς να συνομιλήσεις live με έναν ειδικό στο site “We just missed you! Give us your details and we’ll contact you” και δεν επικοινωνούν ποτέ… Εν τω μεταξύ, όπως θα δείτε σε κάποια σχόλια στο Facebook (δείτε το screenshot) κόσμος που αγόρασε τις προτεινόμενες συσκευές ή πληρώνει τις ακριβές συνδρομές, έχει μείνει με την κάμερα στο χέρι! Η στις χειρότερες περιπτώσεις πλήρωσε 3.5k και δεν τις παρέλαβε ποτέ!

Και γιατί να αγοράσουν κάμερες αφού το Matterport είπαμε ότι είναι SAAS; Γιατί είναι ένα κλειστό σύστημα. Πολύ εντυπωσιακό, αλλά και πολύ κλειστό! Ίσως με αυτόν τον τρόπο να κατάφερε να σηκώσει και τόσα χρήματα στους χρηματοδοτικούς γύρους. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο για να το χρησιμοποιήσεις έπρεπε να αγοράσεις τις προτεινόμενες συμβατές κάμερες (τσουχτερές τιμές!), να πληρώνεις συνδρομή κάθε μήνα για πάνω από ένα χώρο που θες να αποτυπώσεις σε 360 αλλά και να μην το έχεις ποτέ! Ο μόνος τρόπος να το έχεις στο site σου είναι με iframe! Δηλαδή, πες ότι ένα μήνα δεν έχει λεφτά να πληρώσεις τη συνδρομή σου, πάει το πουλάκι! Πέταξε! Και τα χρήματα που έδωσες στον φωτογράφο αλλά και για όλη την υπηρεσία, είναι απλώς καπνός!

Πάντως μην ξεχνάτε: μιλάμε για μία μαγική συγκυρία για τον χώρο του 360 και των εικονικών περιηγήσεων ελέω κορωνοϊού. Άρα η Matterport είναι μία εταιρεία που ωφελείται και το βλέπουμε και στα social της: κάθε μέρα και μία καινούργια ανακοίνωση συνεργασίας, νέες προοπτικές για το προϊόν κτλ. Παρ’όλα αυτά, έλαβαν χώρα λόγω COVID19 απολύσεις 90 ατόμων (κυρίως εργαζόμενους που ασχολούνταν με sales, development, deep learning engineers, support) που αποτελούν το 34% του προσωπικού της!

Αστείο: Ο νεόκοπος CEO της εταιρείας RJ Pittman  (πρώην CPO στο eBay) προσελήφθη για να «βοηθήσει την εταιρεία να προσελκύσει τα ταλέντα που χρειάζεται για να απογειωθεί».

Λοιπόν; Πόσους πελάτες σας κάνατε να χαμογελάσουν σήμερα με το προϊόν ή την υπηρεσία σας; Αισθάνεστε ακόμη αποτυχημένοι;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις