Incubator και Startups για πρόσφυγες και μετανάστες

0

Δεν ήταν δυνατόν το οικοσύστημα των startup, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες, να μείνουν άπραγοι, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, μπροστά στη νέα πραγματικότητα και τις νέες ανάγκες αλλά και τις ευκαιρίες.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν φύγει από τη Συρία από το 2013 μέχρι σήμερα, ένα τεράστιο νούμερο που έχει επιπτώσεις παντού και ειδικά στις ζωές των προσφύγων.

Team-Offbeat

Πριν περάσουμε στις δικές μας θάλασσες, ας πάμε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού όπου η Manal Kahi απο το Λίβανο κάνει το μεταπτυχιακό της στη διοίκηση επιχειρήσεων, όντας δυο χρόνια στις ΗΠΑ. Καθώς έψαχνε για ένα εστιατόριο που φτιάχνει καλό χούμους, και δεν έβρισκε, θυμήθηκε τη συνταγή της γιαγιάς της από τη Συρία.

Φίλοι και γνωστοί ενθουσιάστηκαν με το χούμους της Manal και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το Eat Offbeat, ένα μη κερδοσκοπικό Startup το οποίο προσφέρει γεύματα για 10 άτομα και πάνω με παράδοση στο χώρο τους.

Οι μάγειροι της επιχείρησης είναι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει πρόσφατα στην Αμερική και φτιάχνουν τα φαγητά της χώρας τους και της περιοχής τους. Γυναίκες και άντρες από το Ιρακ, το Νεπάλ και την Ερυθραία εργάζονται στο Eat Offbeat, εκπαιδεύτηκαν από σεφ έτσι ώστε να μπορέσουν να προσαρμόσουν τις παραδοσιακές συνταγές σε πολλές μερίδες, αλλά και στους κανόνες υγιεινής και βγάζουν ένα μικρό μισθό.

Η Manal Kahi έχει στόχο να βοηθήσει τους μετανάστες να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν τα εφόδια για να κάνουν το επόμενο βήμα.

4-format43

Η 24χρονη Paula Schwarz είναι ελληνογερμανίδα από το Βερολίνο και CEO του Exponential Network, ενός δικτύου που συνδέει επιχειρηματίες και startups με κοινωνική δράση με επενδυτές που δεν επιζητούνε πάντα το κέρδος αλλά και το θετικό αντίκτυπο στη κοινωνία.

H Schwarz ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτές κ.α. στη Γερμανία και δημιούργησε το startupboat.eu, μια οργάνωση που βοηθά τους πρόσφυγες μόλις φτάνουν στη Λέσβο ή τη Σάμο. Σε πρώτη φάση δημιούργησε τον δικτυακό τόπο First-Contact με χρηστικές πληροφορίες για τους πρόσφυγες που μόλις φτάνουν στο ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, κατά τις επισκέψεις της στα δύο ελληνικά νησιά διαπίστωσε ότι πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι πρώην έμποροι, καλλιτέχνες, αθλητές και επιστήμονες, πολλοί με υψηλό επίπεδο κατάρτισης στον τομέα τους.

Paula_Scwarz
Το επόμενο βήμα του startupboat.eu
 είναι να δημιουργήσει το Migration Hub στο Βερολίνο, στην Αθήνα και αλλού όπου θα οργανώνονται οι πολύπλευρες δράσεις της οργάνωσης αλλά και θα προσφέρονται ειδικά προγράμματα στους μετανάστες και πρόσφυγες για να ενταχτούν στην εκάστοτε κοινότητα αλλά και να κάνουν πιο εύκολα τα δικά τους επιχειρηματικά βήματα, συνδέοντάς τους με επενδυτές.

Και άλλοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να ανοίξουν παρόμοια κέντρα στα νησιά και ειδικά στη Μυτιλήνη δείχνοντας με αυτό το τρόπο τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα και ότι καλό μπορεί αυτή να προσφέρει στη χώρα μας αλλά και στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.