Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Google συμφώνησε να διαγράψει τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο ενός διακανονισμού μετά την ομαδική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της εταιρείας για παραβίαση της ιδιωτικότητας περιήγησης στο διαδίκτυο

Η Google θα προχωρήσει στη διαγραφή δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων σύμφωνα με το Reuters. Ειδικότερα όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο tech κολοσσός συμφώνησε στη διαγραφή των αρχείων στο πλαίσιο ενός διακανονισμού που επετεύχθη μετά την ομαδική αγωγή που κατέθεσαν εναντίον της οι χρήστες που νόμιζαν ότι σέρφαραν ανώνυμα μέσω του incognito mode, ενώ κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δε συνέβαινε.

Οι χρήστες ισχυρίζονται ότι περιπλανήθηκαν, καθώς η καρτέλα Ανώνυμης περιήγησης δεν έκανε σαφές ότι η Google διατηρούσε δεδομένα τους.

Οι όροι του διακανονισμού κατατέθηκαν τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ της Καλιφόρνια και απαιτούν έγκριση από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι δικηγόροι των εναγόντων ζητούσαν από την Google αποζημίωση μεταξύ 5 και 7.8 δισ. δολαρίων. Παρόλα αυτά ο διακανονισμός επιτρέπει στην εταιρεία να μην πληρώσει αποζημιώσεις, όμως οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν μήνυση ξεχωριστά.

Υπενθυμίζουμε ότι η ομαδική αγωγή ξεκίνησε το 2020, καλύπτοντας εκατομμύρια χρήστες της Google που χρησιμοποιούσαν ιδιωτική περιήγηση από την 1η Ιουνίου 2016. Οι χρήστες κατηγόρησαν την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, πώς μέσω του incognito mode, τους παρακολουθούσε από τα Google analytics, τα cookies και άλλες εφαρμογές. Μάλιστα, οι χρήστες ισχυρίστηκαν πως η Google απέκτησε με αυτόν τον τρόπο έναν «ανυπολόγιστο θησαυρό πληροφοριών», μαθαίνοντας  για τους φίλους, τα αγαπημένα φαγητά, τα χόμπι, τα ψώνια, καθώς και τις «πιο προσωπικές και πιθανώς ντροπιαστικές λεπτομέρειες» των αναζητήσεων τους.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού η Google θα ενημερώνει πλέον τους χρήστες της σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγει στην «ιδιωτική» περιήγηση, ενώ παράλληλα θα τους επιτρέψει να μπλοκάρουν τα cookies τρίτων για πέντε έτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις