Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι χώρες με τα πιο ενεργά κρατικά επενδυτικά Funds για Startups!

Σύμφωνα με το CB Insights η Γαλλία είναι πρωτοπόρος στις κρατικές επενδύσεις σε τεχνολογικές Startups μια και τα δυο κρατικά funds έχουν το 50% των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Τα άλλα πιο ενεργά funds είναι αυτά της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και Κίνας.

Το 2014 έγιναν 9 deals αξίας 5 δισ. δολ. από κρατικά επενδυτικά funds, το 2015 11 deals αξίας 2,2 δισ. δολ. και το 2016 εκτοξεύτηκαν στα 26 με 12,6 δισ. δολ.

Το Banque Publique d’Investissement – Bpifrance διαχειρίζεται 27 δισ. δολ. και μέσα σε επτά χρόνια έχει φτάσει τις 300 Startups στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο ενώ υποστηρίζει και το επίσης κρατικό κέντρο υποστήριξης του γαλλικού οικοσυστήματος La France Tech.
To Bpifrance είναι στην ουσία μια επενδυτική τράπεζα και πέρα από τη χρηματοδότηση που προσφέρει στις Startups έχει ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πολλές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

To Caisse des Depots et Consignations – CDC είναι το δεύτερο  Γαλλικό κρατικό επενδυτικό ταμείο και πέμπτο πιο ενεργό ταμείο σε επενδύσεις το οποίο συμμετέχει με 40% στο Bpifrance, διαχειρίζεται 165 δισ. δολ., και δεν επενδύει στις ίδιες Startups.

To δεύτερο και τρίτο πιο ενεργό επενδυτικό ταμείο προέρχονται από την Σιγκαπούρη και είναι τα γνωστά Temasek Holdings και GIC ο επενδυτικός βραχίονας της κρατικής επενδυτικής εταιρείας. Το Temasek Holdings ανήκει στο υπουργείο οικονομικών της Σιγκαπούρης και διαχειρίζεται 194 δισ. δολ ενώ το GIC 350 δισ. δολ.

Το τέταρτο πιο ενεργό κρατικό fund είναι το Kazanah Nasional Berhad της Μαλαισίας με 35 δισ. δολ. το οποίο επενδύει σε εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και λογισμικού.

Ακολουθεί η China Investment Corporation η οποία διαχειρίζεται το αστρονομικό νούμερο των 885 δισ. δολ. με τη μεγάλη επένδυση των 4,5 δισ. στην Ant Financial Service της Alibaba αλλά και στην υπηρεσία ταξί Didi Chuxing.

Ακολουθούν τα κρατικά funds του Κουβέιτ, Κατάρ, Αυστραλίας και Σαουδικής Αραβίας.

Sovereign-Wealth-BSG-Final-body-image-2

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις