Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δέκα ευρωπαϊκές Startups που ανήκουν στο κλαμπ των μονόκερων

Σίγουρα η επίτευξη της αποτίμησης του 1 δισ. δολαρίων είναι ένα τεράστιο ορόσημο, και για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα παραμείνει ένα μεγάλο όνειρο. Για ορισμένες επιχειρήσεις το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Οι παρακάτω Startups μπήκαν πρόσφατα στο κλαμπ των μονόκερων.

Οι 10 ευρωπαϊκές εταιρείες – μονόκεροι

Celonis – Η Celonis ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες της να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, χρησιμοποιώντας αυτό που ονομάζει λογισμικό “εξόρυξης διεργασιών”. Έχει προσελκύσει με επιτυχία εταιρείες όπως η UBS, η Siemens, η Bayer, η Uber και η ExxonMobil για να βρουν ελαττώματα στα συστήματά τους. Το 2018 ανακοίνωσε μια επένδυση σειράς Β ύψους 50 εκατ. δολαρίων από την Accel και την 83North με αξία 1 δισ. δολαρίων.

Flixbus – Η Startup με έδρα το Μόναχο που προσφέρει υπηρεσίες  χαμηλού κόστους στο μεγαλύτερο δίκτυο μεταφορών μέσω λεωφορείων στην Ευρώπη, ελέγχει περισσότερο από το 90% της αγοράς και τώρα εισέρχεται στην αγορά των ΗΠΑ. Υποστηριζόμενη από τον Αμερικανό επενδυτή Silverlake και τη Mercedes-Benz, η Flixbus προσφέρει 200.000 καθημερινές συνδέσεις σε 1.200 προορισμούς σε 26 χώρες.

Revolut – Ξεκινώντας το 2015 η αγγλική Revolut είναι μια εναλλακτική τράπεζα σε App. Στις 26 Απριλίου 2018, η Revolut ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 250 εκατομμύρια δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η DST Global με έδρα το Χονγκ Κονγκ, φθάνοντας συνολική αποτίμηση ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H SumUp ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2011 και προσφέρει μια προσιτή και εύκολη λύση για πληρωμές μέσω κάρτας, μέσω της ασύρματης συσκευής POS και μιας εφαρμογής που επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις και τους εμπόρους να δέχονται πληρωμές οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Η εταιρεία έχει επεκταθεί με επιτυχία σε 31 αγορές και χαρακτηρίστηκε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία για το 2018 από το περιοδικό Inc.

Η Taxify είναι μια εταιρεία μεταφορών και ιδρύθηκε στο Ταλίν της Εσθονία. Η εταιρεία αναπτύσσει και εκμεταλλεύεται την εφαρμογή Taxify mobile, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν από το Smartphone τους ένα ταξί ή έναν ιδιωτικό οδηγό. H Taxify λειτουργεί σε 25 χώρες και 40 πόλεις στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Δυτική Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Αυστραλία. Η εταιρεία διαθέτει 10 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως και περισσότεροι από 500.000 οδηγοί χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Telegram – Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ασφάλεια και την ταχύτητα ιδρύθηκε το 2013 από τον Ρώσο επιχειρηματία Παύλο Ντούροφ. Γρήγορα έγινε γνωστό ως το ασφαλέστερο μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων, λόγω της σχεδόν “άσπαστης” κρυπτογράφησης. Με πάνω από 200 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες δεν είναι περίεργο ότι σήκωσε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ICO το 2018.

Η Tricentis βοηθά τα τμήματα ανάπτυξης εφαρμογών των επιχειρήσεων να αυτοματοποιήσουν τον έλεγχο λογισμικού μέσω του προϊόντος τους Tricentis Tosca. Η Tricentis, που ιδρύθηκε στη Βιέννη το 2007, προσέλκυσε μια τεράστια χρηματοδότηση ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων το έτος 2017. Η Allianz, η BMW, η Starbucks, η Deutsche Bank, η Vodafone και πολλοί άλλοι αποτελούν πελάτες της.

Η ρουμανική UiPath κατασκευάζει υπηρεσίες βασισμένες σε AI για επιχειρήσεις στον τομέα της αυτοματοποίησης ρομποτικών διαδικασιών (RPA). Με περισσότερους από 700 πελάτες το UiPath βοηθά τους οργανισμούς να αυτοματοποιούν αποτελεσματικά τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Με την τελευταία επένδυση της σειράς Β, η οποία προήλθε από την εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Accel Partners, η εταιρεία έφθασε στην αξίαα άνω των 1,1 δισ. δολαρίων.

OutSystems – Η εταιρία επιχειρησιακού λογισμικού που εδρεύει στην Πορτογαλία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη εφαρμογών low-code. Η πλατφόρμα της Outsystems καθιστά ευκολότερη και ταχύτερη την ανάπτυξη εφαρμογών μία φορά και την μεταφορά τους σε iOS, Android, Windows Phone και Web, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον χρόνο ανάπτυξης εφαρμογών. Η Toyota, η Logitech, η Deloitte και η Schneider Electric συγκαταλέγονται στις 400 επιχειρήσεις που την εμπιστεύονται.

BioNtech – Η BioNTech είναι μια γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει την επόμενη γενιά εξατομικευμένων ανοσοθεραπειών, ειδικά προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή, με βάση την τεχνολογία mRNA. Είναι σήμερα η μεγαλύτερη ιδιωτική βιοφαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη με 750 υπαλλήλους και σχεδόν 950 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων, επιχορηγήσεις και συμφωνίες εταιρικής σχέσης με μεγάλους φαρμακοποιούς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο EU-Startups.com

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις