Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ισπανική Cabify γίνεται η πρώτη κερδοφόρα εταιρεία ride-sharing

Η Cabify, η ισπανική εταιρεία κοινόχρηστων μετακινήσεων και ο πρώτος μονόκερος της χώρας, ισχυρίζεται ότι είναι πλέον κερδοφόρα, καθώς και ότι είναι η πρώτη εταιρεία στο συγκεκριμένο τομέα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε 10 ακόμη χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατάφερε να έχει κέρδος 3 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τέταρτο του 2019. Το ίδιο διάστημα, κατέγραψε πωλήσεις 29 εκατ. δολαρίων, ενώ συνολικά το 2019 οι καθαρές πωλήσεις της έφτασαν τα 104 εκατ. δολάρια.

“Η επιχείρηση όπως είναι τώρα μπορεί να διατηρηθεί και να επιβιώσει. Αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη βιομηχανία μας είναι πολύ διαφορετικό… είναι ένα μοναδικό επίτευγμα”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Juan de Antonio, ιδρυτής και CEO της εταιρείας. 

Πράγματι, το ορόσημο αυτό που πέτυχε η Cabify έρχεται σε μια εποχή που όλες οι εταιρείες στον χώρο παλεύουν για κέρδος αλλά χάνουν συνεχώς χρήματα. Πρώτη απ’ όλες η Uber, η οποία κατέγραψε καθαρές απώλειες 1,2 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η αγορά “παλεύει” για κέρδος

Τόσο η Uber όσο και η ανταγωνίστριά της, Lyft, μπήκαν, μέσα στο 2019 στο χρηματιστήριο, κάνοντας όμως μια κακή αρχή στη “ζωή” τους ως εισηγμένες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των μετοχών τους είναι πλέον μικρότερη από αυτήν της περσινής IPO.

Η αξία της Uber έχει μειωθεί περίπου 10% από όταν μπήκε στο χρηματιστήριο, όμως τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται. Από την αρχή του έτους, η αξία της έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Την ίδια αμφίβολη πορεία ακολουθεί και η Lyft, η οποία έχασε 40% της αξίας της με την είσοδό της στο χρηματιστήριο και τώρα παρουσιάζει μια άνοδο 12%.

Πρόσφατα, ο CEO της εταιρείας, Dara Khosrowshahi, είχε δηλώσει ότι η Uber είναι πιο κοντά στην κερδοφορία από οποιονδήποτε ανταγωνιστή της.

“Είμαστε μακράν ο παγκόσμιος ηγέτης στις κοινόχρηστες μετακινήσεις. Είμαστε οργανωμένοι πιο αποδοτικά από οποιονδήποτε άλλο για να προχωρήσουμε σε κερδοφορία. Το περιβάλλον είναι ιδανικό για εμάς”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Khosrowshahi.

Παρόμοιες δηλώσεις με τον επικεφαλής της Uber είχε κάνει τον Δεκέμβριο και ο Markus Villig, CEO της Εσθονικής Bolt, λέγοντας ότι η εταιρεία του “πλησιάζει” την κερδοφορία στις περισσότερες από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις