Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Tesla προχωρά σε προσφορά μετοχών με στόχο τα 2 δις δολάρια

Η Tesla ανακοίνωσε τα σχέδια της να “σηκώσει” 2 δις δολάρια μέσω προσφοράς κοινών μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να εκπληρώσει γενικότερους εταιρικούς στόχους.

Στο πλαίσιο της προσφοράς, ο ίδιος ο CEO της Tesla θα αγοράσει μετοχές αξίας 10 εκατ. δολαρίων, ενώ και ο Larry Ellison, συνιδρυτής της Oracle και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla θα αγοράσει μετοχές της εταιρείας, ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δώσει επίσης τη δυνατότητα σε συγκεκριμένους underwriters να αποκτήσουν μετοχές αξίας 300 εκατ. δολαρίως εντός 30 ημερών. Εάν αυτό συμβεί, η Tesla θα συγκεντρώσει συνολικά 2,3 δις δολάρια.

Τίποτα “περίεργο” ως εδώ, αν εξαιρέσει κανείς ότι, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Elon Musk είχε δηλώσει ότι δεν επιδιώκει να εξασφαλίσει επιπλέον κεφάλαια. Σε ερώτηση που είχε δεχτεί ο CEO της Tesla για το θέμα στο πλαίσιο συζήτησης γύρω από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, είχε απαντήσει ότι δεν έχει νόημα να σηκώσουμε χρήματα επειδή αναμένουμε να βγάλουμε χρήματα”.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Zach Kirkhorn, CFO της Tesla είχε πει: “Έχουμε δύο προϊόντα, δύο οχήματα που λανσάρονται αυτή τη στιγμή … Και το επόμενο έτος, θα έχουμε ακόμη περισσότερα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν, περισσότερα εργοστάσια. Γι ‘αυτό θέλουμε να είμαστε έξυπνοι στο το πώς ξοδεύουμε χρήματα και να μεγαλώνουμε με τρόπο που είναι βιώσιμος. Επομένως, δεν πέφτουμε θύματα των λαθών που νομίζω ότι κάναμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.”

Τι άλλαξε από τότε; Πιθανότατα το γεγονός ότι μετά από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων η μετοχή της Tesla ανέβηκε πάνω από 35%, δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που η εταιρεία δυσκολεύτηκε να αφήσει να “χαθεί”.

Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν θα είναι καθοριστικά για την εκπλήρωση αρκετών projects της Tesla αφού, σύμφωνα με το TechCrunch, οι δαπάνες της αυτοκινητοβιομηχανίας φέτος πρόκειται να αγγίξουν τα 3,5 δις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις