Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ποιός Έλληνας διαχειριστής ανακαλύπτει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ολλανδία;

Όσο η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της εγκλωβισμένη στη μιζέρια της κρατικοδίαιτης νοοτροπίας και της «εξάρτησης» για την επόμενη δόση, τόσο το εξωτερικό θα συνεχίσει να αποτελεί ένα παράδειγμα για το τί ανθρώπους με ικανότητες χάνουμε καθημερινά, και παράλληλα άλλο τόσο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πόση δυναμική και προοπτικές θα είχαμε ως χώρα και κοινωνία εάν ξεπερνούσαμε τις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις λόγω του «ωχαδερφισμού» και του «βολέματος»…

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος. Σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, και το 2010 (όταν είχαμε αρχίσει πλέον να νιώθουμε το πετσί μας την κρίση) αποφάσισε να μετακομίσει στην Ολλανδία για μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτά που συνάντησε εκεί τον έκαναν να μην ξαναγυρίσει πίσω…

Στην Ολλανδία ξεκίνησε με 3 μεταπτυχιακά, στη διοίκηση επιχειρήσεων, στα χρηματοοικονομικά και στις επενδύσεις, ενώ αποφοίτησε ανάμεσα στους πρώτους με βάση τη βαθμολογία του.

Παράλληλα με τις σπουδές του, ήρθε σε επαφή και με το οικοσύστημα των startup επιχειρήσεων (καθώς η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες όπου ανθεί το startup οικοσύστημα) εργαζόμενος στο πρώτο πρόγραμμα του Rockstart Accelerator, στο Amsterdam.

Η έλξη του startup οικοσυστήματος αποδείχτηκε πολύ δυνατή, και έτσι με το τέλος των σπουδών του ξεκίνησε να εργάζεται στο Dutch Expansion Capital στο Eindhoven, ένα Ολλανδικό VC που έκανε επενδύσεις σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Εκεί ασχολήθηκε ενεργά με επενδύσεις σε εταιρίες με εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ημιαγωγούς (semiconductors).

Το Dutch Expansion Capital τον «οδήγησε» στην ιδρυτική ομάδα του Startupbootcamp HighTechXL, του πρώτου accelerator για εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Εκεί ανέλαβε το ρόλο του Investment Manager, ενώ βοήθησε στη διοργάνωση αρκετών pitch days του Startupbootcamp HighTechXL στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι το Startupbootcamp HighTechXL έχει επενδύσει συνολικά σε 4 ελληνικές εταιρίες (AquAszero, ThinkSilicon, Respi, AMEN Technolog).

Startupbootcamp HighTechXL: Είδε 10 νέες ελληνικές startups στην Αθήνα – Προσκάλεσε 3 στην Ολλανδία

Ούτε και αυτό όμως του ήταν «αρκετό», και έτσι στη συνέχεια εντάχθηκε στο Corporate Venture Capital Fund της Randstad ως αναλυτής επενδύσεων.

Η Randstad είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα του HR στον κόσμο, ενώ το Randstad Innovation Fund έχει μέγεθος 50 εκατ. ευρώ και επενδύει σε εταιρίες από όλο τον κόσμο σε αυτόν τον τομέα.

Είχε πλέον ανοίξει ο δρόμος για την κορυφή, και έτσι τον Μάιο του 2015 εντάχθηκε στην ομάδα της Prime Ventures στο Amsterdam, ως Associate. Ο ρόλος του είναι να ψάχνει κυρίως για καινούριες ευκαιρίες για επενδύσεις, σε εταιρίες τεχνολογίας με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ετήσιο τζίρο λίγων εκατομμυρίων.

Η Prime Ventures θεωρείται το καλύτερο Venture Capital και Growth Capital Fund της Ολλανδίας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Έχει γραφεία στο Amsterdam και στο Cambridge.

Διαχειρίζεται κονδύλια 500 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα επενδύει από το τέταρτο fund (growth capital) που έχει μέγεθος 170 εκατ. ευρώ. Επενδύει κατά μέσο όρο 5 – 25 εκατομμύρια ανά εταιρία, σε ευρωπαϊκές εταιρίες τεχνολογίας με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999, και από τότε μέχρι και σήμερα έχει επενδύσει σε περισσότερες από 50 εταιρίες. Έχει καταφέρει σημαντικά exits στο παρελθόν, πουλώντας εταιρίες στην Intel, τη Samsung, το booking.com και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες.

Η Ελλάδα έχει σαφέστατα την «πρώτη ύλη» για να ακολουθήσει το ανάλογο startup παράδειγμα της Ολλανδίας (και όχι μόνον) και να φέρει ξανά πίσω Έλληνες όπως ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος που έχουν και τη γνώση να βοηθήσουν, αλλά και την αγάπη να δουν την πατρίδα τους να αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Σε πολλά θέματα μάλιστα αυτή η «πρώτη ύλη» είναι και καλύτερη άλλων χωρών, αφού δεν υστερούμε σε «μυαλά», αντίθετα υπερτερούμε σε φυσικές συνθήκες, αφού τον ήλιο και τη θάλασσα που έχουμε δεν τα έχει καμία χώρα του ευρωπαϊκού βορρά…

Πού υστερούμε; Στη νοοτροπία και στη λογική αντιμετώπισης των πραγμάτων. Πράγματα δηλαδή που διώχνουν τους ικανούς ανθρώπους όπως ο Νίκος από τη χώρα…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις