Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Παπαδάκης: «Οι ΗΠΑ σε πρώτη προτεραιότητα για την Pollfish»

Η καθιέρωση στις ΗΠΑ, η δυναμική παρουσία στις αγορές των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, των μεγάλων πολυεθνικών brands και των enterprises και του B2B, με την ταυτόχρονη ταχύτατη επίτευξη ανάπτυξης βρίσκονται στη λίστα των «To do» για την ελληνική startup Pollfish, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης πλατφορμών για mobile survey, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Startupper.gr ο Γιάννης Παπαδάκης, co-Founder και CEO της Pollfish.

Εντυπωσιακά μεγέθη πελατών

Η εταιρεία, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από τους Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα, δίνει λύση στο πρόβλημα της αξιοπιστίας και της ακρίβειας των real-time αποτελεσμάτων των ερευνών αγοράς. Μάλιστα, έχει καταφέρει τα surveys της να χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από περισσότερες από 8.000 mobile εφαρμογές, τόσο σε Google Play όσο και στο Apple AppStore.

PollFish Team _
Οι founder της Pollfish


Σήμερα, η Pollfish έχει καταφέρει να διαθέτει κατά πολλούς περισσότερος από 150 εκατ. χρήστες, ενώ σε μηνιαία βάση εντάσσει τουλάχιστον 500 νέα apps στην υπηρεσία που αυτομάτως «μεταφράζονται» σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους χρήστες!

«Το στοιχείο που μας διαφοροποιεί εν συγκρίσει με τις “παραδοσιακές” μορφές ερευνών είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της ενσωμάτωσής της δικής μας πρότασης σε διαδικτυακό περιεχόμενο και σε ποικίλες εφαρμογές, απευθύνεται στους χρήστες όταν δεν εργάζονται ή είναι απασχολημένοι, αλλά όταν “σπαταλά” το χρόνο του σε μια στιγμή χαλάρωσης και ξεκούρασης (λ.χ. ασχολείται με gaming, χρησιμοποιεί app, διαβάζει κάτι στο internet κ.ο.κ.). Παράλληλα, η ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εμπειρία που βιώνουν οι χρήστες μέσω της Pollfish τους κάνει να διάκεινται θετικά απέναντι στην υπηρεσία μας, συμμετέχοντας με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς. Σχετικά με το ζήτημα του ανταγωνισμού, πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύπλοκη αγορά δίχως να υπάρχουν ξεκάθαροι ανταγωνιστές. Μάλιστα, διακρίνεται από έντονες δυνατότητες ανάπτυξης με πολλαπλές προκλήσεις για επιτυχία», τονίζει ο co-Founder και CEO της Pollfish.

Πρώτιστο ζητούμενο η καθιέρωση στις ΗΠΑ!

Πριν από μερικούς μήνες, η Pollfish κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 2,2 εκατ. δολαρίων σε πρώτο κύκλο χρηματοδότησης της οποίας ηγήθηκαν οι Odyssey Investment Partners, PJ Catalyst, Woodside Group, καθώς επίσης και μια σειρά από angel επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις ΗΠΑ.

Η ελληνική Pollfish “σήκωσε” 2,2 εκατ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε συγκεντρώσει 200.000 ευρώ ως seed χρηματοδότηση, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ προέρχονταν από την PJ Catalyst και τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ από angel επενδυτές. Στην διαδικασία της χρηματοδότησης συμμετείχαν και angel investors, εκ των οποίων ορισμένοι έλαβαν μέρος και σε προηγούμενους κύκλους, ενώ κάποιοι άλλοι συνεργάζονταν μαζί μας ως advisors. Τα νέα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά των business operations και του marketing στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία θα επιδιώξει την ενίσχυση του προσωπικού της, αλλά και την επίτευξη ταχείας ανάπτυξης.

Pollfish: Επένδυση 200.000 ευρώ από PJ Tech Catalyst Fund και ιδιώτες επενδυτές

«Υπό αυτό το πρίσμα, οφείλουμε να απευθυνθούμε σε μεγάλες αγορές, οι οποίες απαιτούν ταχύτητα, ακρίβεια, resources, όσο και προηγμένες υπηρεσίες. Η Pollfish είναι Incorporated (Inc.), άρα λειτουργεί με βάση το Αμερικανικό εμπορικό, φορολογικό και εν γένει οικονομικό δίκαιο, ενώ εκεί έχουμε μεταφέρει τους τομείς των πωλήσεων, του marketing και των business operations. Αντιθέτως, στην Ελλάδα έχουμε διατηρήσει την προϊοντική ανάπτυξη. Δεν σας κρύβω πως σε πρώτο βαθμό προτεραιότητας βρίσκεται η καθιέρωσή μας στις ΗΠΑ. Στοιχείο, το οποίο θα μας βοηθήσει να εκκινήσουμε και για επέκταση και λειτουργία και σε άλλες αγορές, από τα μέσα προς τα τέλη του ερχόμενου έτους και εντεύθεν», υπογράμμισε ο Γιάννης Παπαδάκης.

PollFish _
Αναφορικά με το ενδεχόμενο η Pollfish να λάβει νέα χρηματοδότηση, ο Γιάννης Παπαδάκης υποστήριξε πως διατηρούν επαφές με δυνητικούς επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η εταιρεία αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της υλοποίησης ενός νέου γύρου χρηματοδότησης, συνεργαζόμενοι ενδεχομένως με ένα Venture Capital από τις ΗΠΑ ή και με εν γένει ξένους επενδυτές. Δίχως όμως, αυτό, να αποτελεί και θέσφατο.

Ερωτηθείς για την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο της εμφάνισης μιας πρότασης εξαγοράς, ο co-Founder και CEO της Pollfish τόνισε πως βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού των εταίρων, δίχως όμως να υπάρχει κάποιο απτό στοιχείο πως λαμβάνει χώρα κάτι τέτοιο αυτό τον καιρό. «Στόχο μας αποτελεί η έξοδος είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω IPO», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παπαδάκης..

Ποιες οι διαφορές με το αμερικανικό startup οικοσύστημα

Ως δύο διαφορετικούς… κόσμους χαρακτηρίζει τα startup οικοσυστήματα της Ελλάδος και των ΗΠΑ ο Γιάννης Παπαδάκης. «Κακά τα ψέματα, δεν υφίσταται σύγκριση μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού startup οικοσυστήματος. Ούτε κατά διάνοια… Και δεν αναφέρομαι μόνο στα μεγέθη, τον βαθμό ωριμότητας, τις προοπτικές κ.ο.κ. Οι διαφορές είναι χαώδεις!

Startup_USA
Το ελληνικό οικοσύστημα είναι σε εμβρυϊκή φάση, ακόμη δεν μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχα του εξωτερικού. Το μόνο σημείο που ενδεχομένως να υπερτερούμε είναι το γεγονός ότι μια ελληνική startup απευθύνεται σε αγορές, όπως λ.χ. σε Ευρωπαϊκές χώρες, Ασιατικές, την Τουρκία κ.ο.κ. που συνήθως βρίσκονται σε δεύτερο βαθμό ενδιαφέροντος για τους Αμερικανούς. Κι αυτό το συζητάμε… Εμείς εδώ θεωρούμε επιτυχία εάν αντλήσουμε 60.000 ή 100.000 ευρώ, μετά από ένα χρόνο 150.000 ευρώ κ.ο.κ. Στις ΗΠΑ λ.χ. “σηκώνουν” 200.000 δολάρια και μέσα σε ένα τρίμηνο αντλούν μερικά εκατομμύρια δολάρια! Αντιλαμβάνεστε πως τα μεγέθη είναι εντελώς ανομοιογενή… Οι δε Αμερικανοί κινούνται με εντυπωσιακή ταχύτητα, απευθύνονται σε εν δυνάμει τεράστιο πλήθος επενδυτών, συνεργατών και επιτυγχάνουν σημαντικά μεγέθη και εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά co-Founder και CEO της Pollfish.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις