Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπορεί το FinTech να δώσει αναπτυξιακές λύσεις στις startups;

Ο κλάδος του Financial Technology (FinTech), που αποτελεί, ίσως τον πιο «hot» τομέα της startup σκηνής παγκοσμίως, βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες, Τετάρτη, στο INNOVATHENS το Startupper.gr, με συμμετέχοντες το Νεκτάριο Λιόλιο, Co-founder και CEO του Startupbootcamp FinTech και τον Γιάννης Δοξαρά, Founder και CEO της Warply, αλλά και της νέο-ιδρυθείσας startup Blockpoint.

Τα δύο σημαίνοντα στελέχη του startup οικοσυστήματος ανέλυσαν τις τεράστιες ευκαιρίες και προοπτικές που ανοίγονται μέσα από τον κλάδο του FinTech, καθώς επίσης και τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, τις τάσεις «ομογενοποίησης» των σχετικών αγορών παγκοσμίως, αλλά και τι νέες τάσεις που σχετίζονται άμεσα με το FinTech και αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο μέσα στα επόμενα χρόνια.

DSC04265_fintec_702x336

Ο Νεκτάριος Λιόλιος αναφέρθηκε αρχικά στους στόχους του Startupbootcamp FinTech, που στην αρχή ήταν να βοηθήσει τις τράπεζες να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούσε η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σταδιακά, διαπίστωσε την απουσία των startups από αυτή τη μετεξέλιξη, με αποτέλεσμα το Startupbootcamp FinTech να αναπροσαρμόσει τους προσανατολισμούς του, φέρνοντας σε επαφή τράπεζες και startups για να δώσει την ευκαιρία στις τελευταίες να παρουσιάσουν στις τράπεζες τις ιδέες τους.

Όπως σημείωσε, η εξέλιξη, τόσο των τραπεζών, όσο και των startups, είναι σημαντική, καθώς χωρίς αυτή μια εταιρεία κινδυνεύει με εξαφάνιση, όσο μεγάλη και αν είναι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το Startupbootcamp FinTech ξεκίνησε την πορεία του στο Λονδίνο. Όπως είπε, η αγγλική πρωτεύουσα παρέχει ιδανικό περιβάλλον ώστε το Startupbootcamp FinTech να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των startups για πρόσβαση σε όσο το δυνατό περισσότερες τράπεζες, αλλά και τις τράπεζες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό περιβάλλον των startups.

DSC04286_fintec_702x336

Σημείωσε ακόμα το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των startups, τόσο σε φορολογικό επίπεδο, όσο και σε νομοθετικό. Αυτό το περιβάλλον εκμεταλλεύτηκε το Startupbootcamp FinTech ώστε αρχικά να δημιουργήσει μια σειρά εκδηλώσεων μέσα από τις ποιες θα έρχονταν κοντά οι τράπεζες με τις startups, ενώ ανέφερε ότι σήμερα έχουν σε εξέλιξη πολλά προγράμματα ώστε να ικανοποιούν διάφορες ανάγκες, τόσο των startups, όσο και των τραπεζών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το FinTech δεν είναι ένα μόνον πράγμα, αλλά πολλά, και μεγάλη σημασία έχει η «κουλτούρα» της συνεργασίας των δύο πλευρών, για την «καλλιέργεια» της οποίας δίνεται μεγάλη βαρύτητα.

Όπως τόνισε, ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας, ωστόσο οι startups πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν τί χρειάζονται οι τράπεζες, αλλά και τί μπορούν και εκείνες να κάνουν μαζί με τις τράπεζες.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πολλές φορές τα startups δεν είναι «οι δύο 20χρονοι πιτσιρικάδες» όπως θεωρούν πολλοί τους startupers, αλλά στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, που ξέρουν τί χρειάζονται οι τράπεζες, και στις περιπτώσεις αυτές τα πράγματα είναι πιο εύκολα διότι ήδη υπάρχει μια διαμορφωμένη κουλτούρα συνεργασίας και κατανόησης των αναγκών.

DSC04273_fintec_702x336

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups, αρκεί να επιδιώξουν την εξωστρέφεια και να ενταχθούν σε διεθνή προγράμματα, και πρόσθεσε ότι το Startupbootcamp FinTech είναι πρόθυμο να εντάξει στους κόλπους του ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται σε σχετικά αντικείμενα.

Σημειώνεται ότι Startupbootcamp FinTech βρίσκεται, εκτός από το Λονδίνο, ήδη στη Σιγκαπούρη και στη Νέα Υόρκη, ενώ σύντομα θα αποκτήσει παρουσία, τόσο στη Λατινική Αμερική, όσο και στην Ινδία.

DSC04271_fintec_702x336

Από την πλευρά του ο Founder και CEO της Warply, Γιάννης Δοξαράς, αναφέρθηκε στις νέες τάσεις που γνωρίζουν ιδιαίτερη άνοδο στην Ελλάδα και ενέχουν μεγάλες ευκαιρίες και για τις ελληνικές startups.

Όπως είπε, ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζει ο κλάδος της έρευνας εμπειρίας πελατών, όπου οι μέθοδοι αξιολόγησης των σχετικών στοιχείων έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ σημαντικά αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο και οι τάσεις για «ενοποίηση» των κανόνων και νόμων στις χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα σε μία εταιρεία να δραστηριοποιείται με ευκολία σε περισσότερες από μία χώρες ταυτόχρονα, με πολύ λιγότερους περιορισμούς και γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Επίσης, τόνισε ότι μεγάλη άνοδο αναμένεται να γνωρίσει και ο κλάδος των online συναλλαγών, ενώ σημαντικές ευκαιρίες αναμένονται και από την άνοδο των κλάδων των gift cards, των δανείων, των εναλλακτικών τρόπων πληρωμών (Google Wallet, Apple Pay κ.λπ.) και του mobile γενικότερα

Σημείωσε ακόμα ότι έχει μετρήσει τουλάχιστον 35 εταιρείες (και startups) στην Ελλάδα με αντικείμενο άμεσα συσχετισμένο το FinTech.

Αναφορικά με το ρόλο που έχει παίξει στην ανάπτυξη των startups το δυσμενές σημερινό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, είπε πως ναι μεν μια οικονομία σε ύφεση δεν ευνοεί τη γρήγορη ανάπτυξη των startups αλλά, από την άλλη, το σημερινό οικονομικό περιβάλλον έχει «επαναφέρει» την αγορά στα «πραγματικά» της επίπεδα, με αποτέλεσμα να «συγκρατεί» τις startups από «υπερβολές».

Έρχεται το πρώτο συνέδριο για FinTech στην Ελλάδα

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε διοργάνωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός μεγάλου συνεδρίου αποκλειστικά και μόνο για FinTech. Στρατηγικός συνεργάτης σε αυτό το συνέδριο θα είναι το Startupbootcamp FinTech. Λεπτομέρειες στο επόμενο διάστημα από το Startupper.gr. Μείνετε συντονισμένοι!

Fintech_702χ336

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις