Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 10 επιχειρηματικές ευκαιρίες για startup για το 2016

Το 2015 πέρασε με το 3D Printing, το Virtual Reality, τα Internet Of Things και τα Drones να μονοπωλούν το ενδιαφέρον κοινού και κατασκευαστών.

Αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν φυσικά και το 2016 αλλά οι νέες προσπάθειες στον χώρο των startups αναμένεται να εστιάσουν στην βελτίωση και εξέλιξη υπαρχόντων τεχνολογιών, προϊόντων, υπηρεσιών και συναλλακτικών οικοσυστημάτων, όπως ανάφερε το Igor Shoifot της TMT Investments.

Σε κάθε περίπτωση οι 10 «καυτές» κατηγορίες για startup επιχειρήσεις το 2016, όπως τις περιγράφουν οι ειδικοί του χώρου, με τυχαία σειρά αναφοράς.

  1. Φορετές συσκευές (Wearables) στις επιχειρήσεις
    Αν και οι συσκευές αυτές έχουν μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές, δεν χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις. Τομείς υλοποίησης είναι οι υπηρεσίες, η λιανική, οι πωλήσεις, η υγεία και το marketing.
  2. IoT και Smart Home
    Η διασύνδεση έξυπνων συσκευών στο σπίτι και η χρήση ηλεκτρονικών βοηθών, στα χνάρια του Amazon Echo, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2016.
  3. Προστασία προσωπικών δεδομένων
    Όσο αυξάνονται οι συσκευές που φοράμε και χρησιμοποιούμε, τόσο αυξάνονται και τα προσωπικά δεδομένα που παράγονται και αποθηκεύονται σε μη ελεγχόμενους ψηφιακούς χόρους. Διάφανοι τρόποι συλλογής και προστασίας των δεδομένων τραβήξουν το ενδιαφέρον όλων των πλευρών.
  4. Αντιτρομοκρατικές τεχνολογίες
    Με το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον σε όλο το πλανήτη αναμένονται όλο και περισσότερες ευκαιρίες για startup που θα ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο τομέα.
  5. Προστασία δεδομένων για επιχειρήσεις
    Κράκερς
    και κυβενροεγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές υποκλοπής σημαντικών δεδομένων από εταιρικά δίκτυα κάτι που κάνει έντονη την ανάγκη για νέες πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας.
  6. FinTech σε αναπτυσσόμενες χώρες
    Υπηρεσίες και ιδρύματα όπως οι Transferwise, Stripe, Monese, Nemea Bank έχουν μεταμορφώσει ένα κλειστό και ανελαστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κάτι εύκολο και προσβάσιμο από πολύ κόσμο μέσω φορητών συσκευών. Στην Αφρική ήδη η απουσία βασικών υποδομών και υπηρεσιών έχει εκτοξεύσει τις πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω κινητών τηλεφώνων με τον τραπεζικό λογαριασμό να είναι κάτι το άγνωστο για το ευρύ κοινό.
  7. Ψηφιακή υγεία και Big Data
    Ψηφιακά διαγνωστικά εργαλεία, online υπηρεσίες υγείας, έρευνα για ασθένειες και καλύτερη εκμετάλλευση των Big Data που «κάθονται» σε μεγάλες βάσεις δεδομένων μπορούν μα μετατραπούν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες.
  8. Παραγωγή κατά παραγγελία
    Η τάση για νέες παραγωγικές μεθόδους με χρήση ψηφιακών υπηρεσιών μπορεί να «εκδημοκρατίσει» τις γραμμές παραγωγής και να δημιουργήσει ευκαιρίες για υπηρεσίες «Manufacturing as a Service» στα χνάρια των υπηρεσιών PaaS και SaaS.
  9. Αυτόνομα αυτοκίνητα
    Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές, παραδοσιακοί και νέοι, ετοιμάζουν μοντέλα που θα προσφέρουν στον εξοπλισμό τους αυτόνομη οδήγηση, κάνοντας τη συγκεκριμένη κατηγορία startup, «hot» για το 2016.
  10. Εξερεύνηση του διαστήματος
    Μπορεί να μιλάμε για μεγάλα μεγέθη αλλά σε κάθε περίπτωση εταιρείες όπως οι SpaceX και η Blue Origin δείχνουν το δρόμο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Startup _

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις