Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα μυστικά και οι συμβουλές των ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων για τις Startup

Η δεύτερη εκδήλωση στα πλαίσια της Startup Europe Week 2016 έγινε στις εγκαταστάσεις του Europe Direct του Δήμου Αθηναίων με μεγάλη συμμετοχή από το κοινό και με όλη την αφρόκρεμα των Ελλήνων επενδυτών οι οποίοι μετέφεραν τις συμβουλές και τις εμπειρίες τους από την ενασχόλησή τους με το ελληνικό οικοσύστημα υπό τον συντονισμό αλλά και τις ερωτήσεις του Δημήτρη Τσίγκου, CEO της StartTech Ventures.

Τις ομιλίες άνοιξε ο Ηρακλής Αγιοβλασίτης, υπεύθυνος του ελληνικού σημείου επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαικής Ένωσης στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 εστιάζει στα καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια ενώ αυτή τη στιγμή τρέχουν πάνω απο 200 προγράμματα.

Έμφαση δώθηκε στο υποπρόγραμμα SME Instrument, το οποίο απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ε.Ε., και μπορεί να χρηματοδοτήσει απο 50.000 ευρώ σε πρώτη φάση και έως 2 εκατομμύρια σε επόμενες φάσεις. Ο ανταγωνισμός για αυτή τη πηγή χρηματοδότησης είναι έντονος με τον βαθμό επιτυχίας να κυμαίνεται γύρω στο 6%. Η Ελλάδα έχει χαμηλή συμμετοχή, με συνολικά 300 προτάσεις απο τις οποίες έχουν περάσει στη πρώτη φάση μόνο 15, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει η σωστή υποστήριξη για της καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις απο ειδικούς στο αντικείμενο.

funders4

Ο Σωκράτης Πλούσσας CEO της Parnasse και του OpenCircle, μιας online πλατφόρμας crowdfunding για επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου σε startup, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα έτσι ώστε να καλύπτει απόλυτα το equity crowdfunding. H πλατφόρμα OpenCirlce απευθύνεται τόσο σε startup όσο και σε επενδυτές και αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρώσει 5 angel investors με τα ποσά που επενδύονται να είναι απο 10 έως 60 χιλιάδες ευρώ. Η εφαρμογή Pinnatta έχει ήδη χρηματοδοτηθεί μέσω της πλατφόρμας ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει μια περιεκτική και συνοπτική παρουσίαση της πρότασής τους ταυτόχρονα με την αίτηση τους.

Ο Αλέξανδρος Ρούστας της IQbility, απο την ομάδα εταιρειών της Quest, είναι ένας Incubator και Accelerator για startup ο οποίος χρηματοδοτεί σε επίπεδο Seed ποσά απο 25 έως 100 χιλιάδες ευρώ σε επιχειρηματικές προτάσεις που έχουν συμπαγείς ιδέες, δεμένη ομάδα, με το κλασικό και επιθυμητό δίδυμο προγραμματιστή – business developer να είναι εντός ομάδας. Επίσης θα πρέπει το προϊόν να είναι έστω σε κατάσταση alpha ή beta και να υπάρχει βέβαια και η αγορά για να αναπτυχθεί η επιχείρηση. Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας έχουν γίνει επενδύσεις σε 7 startup.

funders5

Ο Αποστολος Αποστολάκης του επενδυτικού κεφαλαίου Venture Friends ανήκει στην κατηγορία των Angel Investors και δραστηριοποιείται κυρίως σε επιχειρήσεις online marketplaces. Είναι συνυδριτής των E-shop.gr, e-food.gr, doctoranytime.gr και επενδυτής στο TaxiBeat ενώ άλλες γνωστές υπηρεσίες online που υποστηρίζονται μέσω της Venture Friends είναι οι Nannuka, Funk Martini, e-table αλλά και η douleutaras.gr.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολάκης υπάρχουν αρκετές και ώριμες προτάσεις απο startup στην Ελλάδα, προτιμά 30άρηδες ιδρυτές startup έτσι ώστε να έχουν εμπειρία με τα της αγοράς γενικά κάτι που θα βοηθήσει πολύ την πορεία της νέας προσπάθειας. Η Venture Friends θα μπεί δυναμικά στις χρηματοδοτήσεις το 2016 με 10 νέες startup να μπαίνουν κάτω απο τα φτερά της άμεσα.

Ο Νίκος Πορφύρης  από τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέφερε ότι τo ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να γίνει το πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα μιας ελληνικής startup για να μεταβεί στα επόμενα στάδια και αυτό που θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι η σοβαρότητα της ομάδας, η εφικτότητα της πρότασης αλλά και να υπάρχει υποστήριξη απο κάποια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων.

funders

Η Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) είναι το μέσο χρηματοδότησης μικρομεσαίων και νεοσύσταστων επιχειρήσεων.

Ο Σπύρος Τραχάνης, managing partner της Odyssey Venture Partners, ανέφερε ότι επενδύει κυρίως σε τεχνολογικά κυρίως startup σε επίπεδο seed και pre-series ενώ έχουν γίνει 16 επενδύσεις με τις startup να έχουν βγει στην αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Τραχάνης διακρίνει μια αλλαγή νοοτροπίας στους νέους επχιειρηματίες στις ηλικίες των 25-30, οι οποίοι αποδέχονται πιο εύκολα την έννοια του μετόχου – επενδυτή, στον οποίο θα πρέπει να ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία της επιχείρησης.

Επίσης τόνισε ότι όλες οι startup θα πρέπει να έχουν πάντα στους στόχους τους τις αγορές του εξωτερικού αλλά και αναζήτηση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Ο Γιώργος Καμέτας της NBG Business Seeds ανάφερε ότι σαν τράπεζα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση κάθε επενδυτικής πρότασης και θα πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει προσέξει την κάθε λεπτομέρεια και ειδικά το θέμα της αγοράς που απευθύνεται αλλά και τα προσδοκόμενα έσοδα ενώ σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν έντονα τα στοιχεία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Η NBG Business Seeds συνεργάζεται με την Endeavor Greece μεταξύ άλλων και προσφέρονται κεφάλαια 20.000 ευρώ ως βραβεία στις καλύτερες προτάσεις αλλά και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιλεγμένων εταιρειών με ποσά που κυμαίνονται απο 100 έως 350 χιλιάδες ευρώ.

Σε ερώτηση του Startupper.gr σχετικά με τους τομείς θα εστιάσει η Εθνική Τράπεζα και αν περιλαμβάνεται το Fintech μέσα σε αυτούς ο κ. Καμέτας απάντησε ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα της αλλά θα γίνει στο μέλλον μόλις ομαλοποιηθεί η γενική οικονομική κατάσταση. Η πρόσφατη επένδυση της NBG Business Seeds είναι στο marketplace επαγγελματιών, giaola.gr, ενα ανταγωνιστικό site του douleytara.gr που επίσης δέχτηκε προσφατη χρηματοδότηση απο επενδυτές.

funders3

Ο Ιών Τσάκωνας, CEO της PJ Tech Catalyst Fund ανάφερε ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής 15 επενδύσεις σε startup με το επενδυτικό κεφάλαιο να δραστηριοποιείται στον τομέα του ICT ενώ συνεργάζεται με τη Τράπεζα Πειραιώς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Τσάκωνας “στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μηχανικοί αλλά πάσχουμε απο managers με τα VC να μην φέρνουν μόνο χρήματα στα startup αλλά και τεχνογνωσία κάτι βασικό για να πολλαπλασιαστεί η αξία της”.

Συνοψίζοντας την εξαιρετικά χρήσιμη εκδήλωση σχετικά με την χρηματοδότηση των startup:
– 
Τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο.
– Yπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κεφάλαια στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
– Oι Startup θα πρέπει να έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δουλέψουν σαν ομάδα.
– Να υπάρχει η αγορά για το προϊόν ή την υπηρεσία με προοπτικές ανάπτυξης.
– Να υπάρχει έτοιμο το προϊόν έστω σε μορφή Alpha ή την υπηρεσία τους στον αέρα.
– Αν είναι δυνατόν να υπάρχει cash flow.
– Και ότι είναι πολυ σημαντικό μια startup να έχει μπει κάτω απο την επίβλεψη ενός VC στην Ελλάδα αν θέλει να κάνει τα επόμενα βήματα στο εξωτερικό είτε σαν νεά αγορά είτε για νεα πρόσθετη χρηματοδότηση

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις