Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επενδύσεις εντός ή εκτός Ελλάδας;

Σκεφτόμουν να ασχοληθώ αυτή τη φορά με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και την εκπληκτική άποψη που υπάρχει στο ελληνικό κράτος για το τι εστί καινοτομία – όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση και οι προηγούμενες δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχαν κατανοήσει τι πραγματικά γίνεται- αλλά το θέμα καλύφθηκε μία χαρά εδώ στο Startupper.

Και ας έρθουμε σε ένα ζήτημα επίκαιρο και φλέγον… ΕΣΠΑ για Νεοφυείς Επιχειρήσεις 2016!

Σκεφτόμουν επίσης να ασχοληθώ με τις εξαγγελίες για τις χρηματοδοτήσεις σε έρευνα, όπου στην Ελλάδα της κρίσης και της προσπάθειας δημιουργίας θέσεων εργασίας, θα χρηματοδοτούμε διδακτορικά και έρευνα για την έρευνα, αλλά θα περιμένω να βγει το τελικό κείμενο και θα επανέλθω.

Τελικώς, αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τις επενδύσεις των Ελληνικών Funds εκτός Ελλάδας. Βλέπω τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερο επενδύσεις από Funds ελληνικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και των Jeremie Funds, να γίνονται σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Και μάλιστα όχι μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει Έλληνες πολίτες αλλά σε Startups που καμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα.

Κατ’ αρχήν, να διευκρινίσω κάτι. Ένα Fund που δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τα κεφάλαια του προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές, τα Startups και οι επιχειρήσεις που θα επιλέξει είναι αποκλειστικά δικό του θέμα. Ακόμη και αν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, μπορεί να επενδύσει σε ένα Startup στη Νότια Αφρική. Είναι δική τους επιλογή.

Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά ότι και τα Jeremie Funds, τα οποία έχουν λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα να επενδύσουν σε εταιρεία που έχει την έδρα της σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ. Και μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετές τέτοιες επενδύσεις, δεδομένου ότι τα ελληνικά Startups προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό προκειμένου να γλιτώσουν ορισμένα από τα πολυάριθμα εμπόδια που υπάρχουν για την ανάπτυξη μίας νέας επιχείρησης στην Ελλάδα.

Όμως, μέχρι τώρα αυτές, με 1-2 εξαιρέσεις, οι επενδύσεις στο …εξωτερικό αφορούσαν Startups Ελλήνων που είχαν ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση τους στην Ελλάδα και διατηρούσαν στη χώρα μας το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης των προϊόντων τους όπως και την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Αν αυτή η εταιρεία είναι ελληνική ή όχι, με δεδομένο ότι έχει την έδρα της εκτός Ελλάδας, είναι ένα θέμα που υπάρχουν αρκετές απόψεις και όλες έχουν και πολύ καλά επιχειρήματα.

Μία αλλαγή που είδα πρόσφατα ήταν οι επενδύσεις από Jeremie Funds σε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό και οι ιδρυτές τους είναι ξένοι. Προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση – και να εγκριθεί – υπάρχει η δέσμευση για επέκταση στην Ελλάδα με τη δημιουργία γραφείου και θυγατρικής που θα προσλάβει Έλληνες μηχανικούς ή developers. Ενδεχομένως, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι αρκετές αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι τέτοιες κινήσεις δεν ενισχύουν την έννοια της ελληνικής επιχειρηματικότητας που τόσο θέλουμε να προωθήσουμε στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, είναι και αυτό μία μορφή ξένης επένδυσης. Έστω και αν γίνεται με κεφάλαια που προορίζονται για χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων.

Μπορεί να προσεγγίζω το θέμα λανθασμένα, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι μου φάνηκε αρκετά παράδοξο αυτό που περιγράφω παραπάνω. Αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε δει πολλά στο Ελληνικό Startup Οικοσύστημα ώστε να μην μας προκαλεί πλέον και ιδιαίτερη έκπληξη.

Σημειωτέον πάντως πως υπάρχει και μία άλλη προσέγγιση. Ότι τα funds «υποχρεώθηκαν» να στρέψουν εκτός Ελλάδας το ενδιαφέρον τους επειδή πολύ απλά εντός Ελλάδας δεν μπορούν να βρουν και πολλές αξιόλογες προσπάθειες. Το έχω ξαναγράψει, αλλά θα επιμείνω: στην Ελλάδα δεν έχουμε αρκετά Startups. Και επιπλέον οι επίδοξοι Έλληνες Startuppers οδηγούνται από όνειρα και φαντασιώσεις ότι θα γίνουν ο επόμενος Ζούκερμπεργκ και ότι έχουν βρει το επόμενο «Killer App» που θα αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών.

Ας προσγειωθούμε λίγο και ας αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο και πιο «ταπεινές» ιδέες, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο sexy γιατί οι πιθανοί πελάτες είναι επιχειρήσεις, αλλά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Είναι ωραίο να λες ότι φτιάχνεις το επόμενο Facebook και να δουλεύεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θέλει να μοιάσει με αυτό της Google, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να βλέπεις και χρήματα στο λογαριασμό της επιχείρησης που έχεις δημιουργήσει…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις