Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αναζητώντας τις εταιρείες – άγκυρες

H στήλη δεν έχει πάει ακόμη διακοπές αλλά οι υποχρεώσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν τέτοιες που είχαν, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα, να μην είμαι συνεπής με το «ραντεβού» μου με τους αναγνώστες του STARTUPPERgr. Και σε αυτό το διάστημα, είχαμε διάφορες εξελίξεις που σχετίζονται με το ελληνικό οικοσύστημα των Startups.

Η πιο ενδιαφέρουσα, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ότι σταδιακά παρατηρούμε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας να ασχολούνται με τα Startups και να είναι διατεθειμένοι να τους παρέχουν ουσιαστική στήριξη που δεν αφορά μόνο χρηματοδότηση αλλά και τη δυνατότητα να «δοκιμάσουν» τα προϊόντα και τις λύσεις τους.

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι αυτά της Eurobank και της Intracom. Η πρώτη, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι «τρέχει» το egg, διοργάνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον FinTech Hackathon, στο οποίο, μάλιστα, ενεπλάκησαν κορυφαία στελέχη της τράπεζας και δηλώνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις ομάδες εκείνες που ξεχώρισαν. Η Intracom, από την πλευρά της, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με ελληνικές Startup, επενδύοντας σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στους τομείς που την ενδιαφέρουν, όπως είναι, για παράδειγμα, το Cloud, το ΙοΤ και τα Big Data.

Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και από άλλους ομίλους. Hackathon διοργάνωσε τον Μάιο και η Εθνική Τράπεζα, έχοντας δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τις καλύτερες ομάδες, ενώ επενδύει και σε Ελληνικά Startups μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος, Business Seeds. Η Intralot συμμετέχει και σχετικά ενεργά στο gi-cluster, ενώ ο όμιλος της Quest Holdings έχει το IQbility, έναν incubator όπου τα startups που συμμετέχουν έχουν πρόσβαση στις εταιρείες του ομίλου για να δοκιμάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Μπορεί να ξεχνάω κάποιον όμιλο, αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω ότι είναι ότι αναφέρομαι σε εταιρείες, οι οποίες στηρίζουν Startups που σχετίζονται με το αντικείμενο που δραστηριοποιούνται και δεν στηρίζουν Startups στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Καλές οι ενέργειες ΕΚΕ και προσφέρουν βοήθεια, αλλά αυτό που χρειάζονται πολλά Startups είναι να έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσα από κάποιον μεγάλο και με σημαντική εμβέλεια όμιλο. Και επειδή τα ίδια τα Startups το γνωρίζουν αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες που ξεκίνησαν ως Startups, αλλά πλέον έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο, προσπαθούν να στηρίξουν νέες προσπάθειες, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν εταιρείες όπως η Upstream, η Tripsta και η Hellas Direct.

Είναι προφανής ότι κανείς μεγάλος όμιλος δεν θα ασχοληθεί με τα Startups σοβαρά αν δεν έχει κάτι να κερδίσει. Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά και το έχουν κάνει «επιστήμη», καθώς οι μεγάλοι όμιλοι γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι τα Startups είναι εκείνα που θα τους πάρουν μέρος των εσόδων τους. Και μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι κολοσσοί ήταν κάποτε Startups. Google, Facebook ακόμη και η Oracle, η Apple και η Microsoft ως Startups ξεκίνησαν. Απλώς, τότε δεν υπήρχε ο όρος.

Η τάση αυτή έχει περάσει πλέον και στην Ευρώπη, όπου, για παράδειγμα, βλέπουμε πολλές τράπεζες, ιδίως στη Βρετανία και την Ισπανία, να έχουν μεγάλη εμπλοκή στο FinTech οικοσύστημα. Και αυτό «αναζωογονεί» και τα δικά τους κύτταρα, βοηθώντας τες να αλλάξουν μοντέλα και διαδικασίες και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της «ψηφιακής επανάστασης».

Το θέμα είναι να το δούμε αυτό και στη χώρα μας. Θα πει κάποιος, ενδεχομένως, ότι η Ελλάδα είναι σε οικονομική ύφεση και οι μεγάλοι όμιλοι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αυτό, όμως, είναι μεγάλο λάθος. Γιατί πολύ απλά, αν δεν επενδύσεις – και επενδύσεις δεν σημαίνει απαραιτήτως να βάλεις χρήματα αλλά να βοηθήσεις με άλλους τρόπους – σε νέες ομάδες που θα σου δώσουν αυτό το φρέσκο που χρειάζεται για να ανακάμψεις και να κινηθείς προς τα εμπρός. Και γι’ αυτό περιμένω πολλούς, περισσότερους ομίλους να κάνουν το βήμα και να λειτουργήσουν ως εταιρείες – άγκυρες για το Startup Οικοσύστημα, ασχολούμενες με το δικό τους αντικείμενο.

Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε εταιρείες τεχνολογίας μόνο αλλά σε εταιρείες από άλλους κλάδους, όπως είναι αυτός των φαρμακευτικών – που υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα νέων εταιρειών- ή του τουρισμού, όπου επίσης υπάρχουν καλές προσπάθειες. Η ΕΚΕ δεν είναι η λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι να δώσεις στήριξη ουσιαστικά και είναι βέβαιο ότι τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις