Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η “ζωή” μετά τα JEREMIE Funds

Για όσους δεν το γνωρίζουν την περασμένη Παρασκευή (30 Σεπτεμβρίου) έληξε η περίοδος που τα 4 funds που είχαν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα JEREMIE είχαν περιθώριο προκειμένου να επενδύσουν σε νέες Startups.

Πόσα κεφάλαια επενδύθηκαν και πόσες Startups χρηματοδοτήθηκαν είναι το αντικείμενο του ρεπορτάζ που κάνω αυτές τις ημέρες και ενδεχομένως να έχω περισσότερα να αναφέρω την Πέμπτη (6 Οκτωβρίου) στην εκδήλωση με αφορμή για την παρουσίαση του βιβλίου των Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου και Δήμητρας Μαρκοπούλου για τα εργαλεία χρηματοδότησης των Startups.

Σε κάθε περίπτωση, τα JEREMIE Funds αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό εργαλείο για το οικοσύστημα των Startups στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι επικεντρώνονται σε εταιρείες που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και δεν επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους, όπου υπάρχουν πολύ αξιόλογες προσπάθειες από ομάδες νέων επιχειρηματιών. Και αυτό γιατί ουσιαστικά έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της χρηματοδότησης και προκάλεσαν ένα ντόμινο εξελίξεων και οδήγησαν και άλλους οργανισμούς και φορείς να δημιουργήσουν επενδυτικά εργαλεία, όπως είναι, για παράδειγμα, το NBG Business Seeds.

Σημειωτέον πως τα 4 JEREMIE Funds έχουν και άλλα κεφάλαια προς επένδυση αλλά αυτά θα κατευθυνθούν προς τις υφιστάμενες επενδύσεις τους και όχι προς νέες. Και τις τελευταίες ημέρες αρχίζω να αναρωτιέμαι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Γιατί πολύ απλά αναρωτιέμαι πόσο εύκολο θα είναι πλέον για νέα Startups να αντλήσουν κεφάλαια για τα πρώτα βήματα τους. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσα εγχειρήματα έχουν ανάγκη από τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης αλλά αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο η στήλη ασχολήθηκε και στο παρελθόν.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα JEREMIE. Αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον 1-2 χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί. Και αυτό είναι ένα σημαντικό κενό σε μία περίοδο που το ελληνικό οικοσύστημα, όπως τουλάχιστον μου λένε ορισμένοι Fund Managers, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει προγράμματα μέσα από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των Startups, αλλά ο ρόλος των Funds, τα οποία βοηθούν και με άλλους τρόπους πέραν απλώς της χρηματοδότησης, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και κρίσιμος.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες, όπως είναι το NBG Business Seeds που ανέφερα πιο πάνω, ή το VentureFriends, ένα αρκετά ενεργό Fund. Όμως, είναι αυτά αρκετά; Μάλλον όχι, αν συνεχιστεί να υπάρχει ενδιαφέρον για νέα Startups. Η περίοδος είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν περισσότερο την Ελλάδα αλλά χρειάζονται ένα σταθερό πλαίσιο και πλατφόρμες που θα τους επιτρέψουν να έχουν καλύτερη οπτική των ευκαιριών που υπάρχουν. Ειλικρινά, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να απαντήσω στο ερώτημα του τι πρέπει να γίνει, αλλά πιστεύω ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Γιατί αν υπάρξει κενό χρηματοδότησης, τότε θα δούμε ακόμη περισσότερα Startups να ξεκινούν από την Ελλάδα αλλά πολύ γρήγορα να “μεταναστεύουν” προς το εξωτερικό. Και τότε όσες χρηματοδοτήσεις σε διδακτορικά και να γίνονται, το Brain Drain” θα συνεχιστεί.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις