Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου: “Η Εθνική Τράπεζα δεν φοβάται το FinTech”

Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 175 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Με ένα ολοκληρωμένο σύνολο πρωτοβουλιών στηρίζει διαχρονικά και έμπρακτα τη νεανική, καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης “be finnovative“.

Η Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, μας μιλά για τη νέα αυτή πρωτοβουλία που ενισχύει το Startup Οικοσύστημα στην Ελλάδα.


Startupper.gr: Τι ακριβώς είναι το be finnovative;

Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου: Το be finnovative είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στον τομέα του FinTech. Στόχος του είναι η ωρίμανση επιχειρηματικών ιδεών στο πεδίο των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών και ο μετασχηματισμός τους σε κερδοφόρες νέες επιχειρήσεις.

Το be finnovative υποδέχεται καινοτόμες ιδέες από νέους ανθρώπους, με μεράκι και ενθουσιασμό, και τους δίνει τα εφόδια ώστε να εκτιμήσουν εάν το προϊόν τους είναι βιώσιμο και μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα εταιρία. Εάν ναι, με τη βοήθεια όλων μας, στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, μεντόρων, χορηγών και υποστηρικτών, η ιδέα θα μετατραπεί σε μια νέα επιχείρηση, η οποία φιλοδοξούμε ότι θα δημιουργήσει αξία, καινοτομία και νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και γενικότερα οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει την ιδέα του ή την μεθοδολογία του σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι ομάδες που συμμετέχουν θα πρέπει να αναπτύσσουν την ιδέα τους στο πεδίο των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών, όπως ενδεικτικά είναι η διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών και καρτών, οι πληρωμές κυρίως μέσω κινητών (Mobile Payments), η διαδικασία δανειοδότησης και διαχείρισης κινδύνου, οι επενδύσεις σε χρηματιστηριακές αγορές, σε κάθε περίπτωση με ένα καινοτόμο και τεχνολογικά προηγμένο τρόπο.

Startupper.gr: Τι σημαίνει και τί είναι τελικά το FinTech;

Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου: Το FinTech είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά στην ανάπτυξη μεθοδολογιών, υπηρεσιών και προϊόντων προκειμένου να γίνονται πιο αποδοτικές οι χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων Financial και Technology. Είναι προφανές ότι το FinTech επηρεάζει άμεσα τον τραπεζικό τομέα, αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι ασφάλειες, το εμπόριο, η ναυτιλία και γενικότερα οτιδήποτε σχετίζεται με οικονομικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι επενδύσεις στο FinTech διεθνώς, μόνο για το 1ο τετράμηνο του 2016, έφτασαν τα 5,4 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση κατά 67% σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο το 2015. Οι συνολικές επενδύσεις στο FinTech διευρύνθηκαν κατά 75% το 2015 ξεπερνώντας συνολικά τα 22 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση.

Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η αγορά του FinTech θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς οι οικονομικές συναλλαγές προχωρούν προς την ψηφιακή εποχή, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη, οι προηγμένοι αλγόριθμοι και τα Big Data έρχονται να αντικαταστήσουν τις κλασσικές διαδικασίες στους οργανισμούς μας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων για τον 1ο κύκλο του be finnovative είναι η Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στις 21.00 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στον δικτυακό τόπο befinnovative.com

Startupper.gr: Μια κρίσιμη ερώτηση αφορά τις “σχέσεις” του FinTech με τις τράπεζες. Τελικά είναι είναι εχθροί ή φίλοι;

Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου: Είμαστε συνεργάτες σε μία αγορά. Ο καταλυτικός ρόλος που παίζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση της αγοράς διεθνώς είναι ξεκάθαρος, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το ακόλουθο: τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρίες σήμερα διαχειρίζονται πάγια άλλων, κάποιου ορισμένου πλήθους (crowd).

Το Facebook είναι ο μεγαλύτερος πάροχος – ιδιοκτήτης περιεχομένου χωρίς να παράγει το ίδιο περιεχόμενο αλλά οι χρήστες του, το UBER ο μεγαλύτερος πάροχος ταξί χωρίς να του ανήκει ούτε ένα όχημα, το Alibaba ο μεγαλύτερος retailer χωρίς να έχει καν αποθήκη με εμπορεύματα και το Airbnb ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας χωρίς να διαθέτει ούτε ένα ακίνητο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Lloyd Blankfein, δήλωσε πρόσφατα ότι “η Goldman Sachs είναι πλέον μια εταιρεία τεχνολογίας. Τον Απρίλιο του 2015 η τράπεζα απασχολούσε 9.000 μηχανικούς και προγραμματιστές σε σύνολο 33.000 στελεχών”.

Η στρατηγική απέναντι στον μη τραπεζικό ανταγωνισμό που προέρχεται από τον κλάδο των εταιρειών Financial Technology, αποτελεί προτεραιότητα για πολλές τράπεζες διεθνώς, ιδίως στις πιο ώριμες, κορεσμένες αγορές. Οι τακτικές ποικίλουν: άλλες τράπεζες μένουν μακριά, άλλες προχωρούν σε εξαγορές, άλλες συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης (accelerators) και άλλες συνομιλούν για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην Εθνική Τράπεζα, δεν πιστεύουμε σε μια συγκρουσιακή λογική, καθώς οι δύο κόσμοι των FinTech και των τραπεζών έχουμε συμπληρωματικά πλεονεκτήματα, και μπορούμε να συνυπάρξουμε σε μια συνεργατική βάση. Η Εθνική Τράπεζα σε όλη της τη διαδρομή πρωτοπορεί τεχνολογικά (είμαστε ο πρώτος οργανισμός με πανελλαδικό ψηφιακό δίκτυο, η πρώτη τράπεζα με ΑΤΜ στην Ελλάδα, η πρώτη τράπεζα που διέθεσε πιστωτική κάρτα και που δημιουργήσει Native Mobile Banking app).

Επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και συστήματα. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε εδώ και χρόνια το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων με ένα πλήρες πρόγραμμα, το NBG Business Seeds. Πέρα από αυτό, στις 23 και 24 Απριλίου 2016 διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Hackathon για FinTech στην Ελλάδα, το “NBG i-bank #FinTech Crowdhackathon”, σε συνεργασία με την εταιρεία καινοτομίας Crowdpolicy και το Innovathens του Δήμου Αθηναίων.

Το κεντρικό θέμα ήταν η ανάπτυξη FinTech εφαρμογών με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, από τα Open APIs και το Blockchain μέχρι τα Wearables και το Crowdfunding. Η Εθνική είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα, και από τις ελάχιστες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που “άνοιξε” τις εφαρμογές της δημόσια μέσω API (Open Bank API), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εταιρείες και ομάδες προγραμματιστών να τις χρησιμοποιήσουν και να διασυνδεθούν με ασφάλεια και κανόνες με τα συστήματα της τράπεζας, εκτελώντας συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Και συνεχίζουμε, βέβαια, με το be finnovative.

Startupper.gr: Και γιατί τώρα;

Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου: Στο σύγχρονο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η συνεισφορά της Εθνικής Τράπεζας είναι ακόμη πιο κρίσιμη και πολύτιμη για τις νέες επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική από την έλευση των νέων τεχνολογιών στο χώρο των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών, τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και ιδίως των Millennials που αλλάζουν πολλές από τις παραδοσιακές αντιλήψεις και μοντέλα, καθώς και τις νέες τάσεις σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης, καταλήγουμε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, τεχνολογικές και επιχειρησιακές, για ριζικές αλλαγές στον τομέα μας.

Στην Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία του be finnovative προκειμένου, συμπληρωματικά μαζί με τις άλλες δράσεις μας, όπως είναι το NBG Business Seeds, o Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας, το Crowdhackathon κ.ά., να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα του FinTech.

Συμβάλλουμε έτσι ενεργά στη δημιουργία νέων καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων και στη διατήρηση των νέων ταλέντων εντός της χώρας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων για τον 1ο κύκλο του be finnovative είναι η Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στις 21.00 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στον δικτυακό τόπο befinnovative.com

Startupper.gr: Τι καινούργιο θα δούμε στο be finnovative σε σχέση με άλλους επιταχυντές;

Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου: Βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον be finnovative σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες είναι:
– Το πρόγραμμά μας είναι impact accelerator, δηλαδή οι συμμετέχοντες δεν υποχρεώνονται να δώσουν ανταποδοτικά οφέλη στους διοργανωτές. Στηρίζεται από χορηγούς και υποστηρικτές που επιστρέφουν μέρος της επιτυχίας τους πίσω στην κοινωνία, για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.
Παρέχεται το API (Application Programming Interface) της Εθνικής Τράπεζας, ώστε οι συμμετέχοντες να δουλεύουν σε πραγματικές συνθήκες, με συστήματα της τράπεζας.
– Έχουμε μαζί μας μέντορες-διακεκριμένα στελέχη, με υψηλό επίπεδο και μεγάλη εμπειρία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
– Επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ομάδων, και όχι μόνο στις γνώσεις τους: εκτός από το αποτέλεσμα, έχει μεγάλη σημασία και η διαδρομή.
– Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα στο FinTech που θα ανταγωνίζεται επιχειρήσεις του εξωτερικού.
– Προωθούμε χρήσιμες συνεργασίες με το εξωτερικό, με αντίστοιχα προγράμματα και εταιρείες, όπως από το Λονδίνο, την Κύπρο, το Ισραήλ, το Κατάρ, τη Γερμανία κτλ.
– Εξασφαλίζουμε χρήσιμους πόρους για τους συμμετέχοντες, σε υπηρεσίες και χρήματα. Στοχεύουμε στη διασύνδεση με μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών για την ανάπτυξη συνεργιών.

Startupper.gr: Η Εθνική Τράπεζα τι κερδίζει, εφόσον δεν ζητάτε μετοχές (equity) από τις εταιρίες;

Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου: Η Εθνική Τράπεζα βοηθά το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα να προχωρήσει λίγο παρακάτω, σε έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο. Με τον τρόπο αυτό, όπως και με τις υπόλοιπες δράσεις μας στον τομέα της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στόχος μας είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά την ανάπτυξη της οικονομίας μας σε υγιείς βάσεις.

Το be finnovative θα τρέχει σε 6μηνους κύκλους. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο τέλος θα παρουσιάσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Και σίγουρα, εφόσον έχει αξία για δυνητικούς πελάτες, θα προχωρήσει, θα βρει χρηματοδότες, θα αναπτυχθεί. Εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα στις ομάδες του be finnovative σε όλη την πορεία και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε συνεργασίες, χρηματοδοτήσεις και ό,τι χρειαστεί προκειμένου μια ιδέα που πιστεύουμε ότι αξίζει να προχωρήσει και να εξελιχθεί σε μια νέα δυναμική εταιρεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις