Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αναζητώντας …Αγγέλους!

Πολλά από τα πιο “επιτυχημένα” Startups των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έχουν ένα ενδιαφέρον κοινό χαρακτηριστικό: στο ξεκίνημα τους δεν έλαβαν χρηματοδότηση από κάποιο fund. Αλλά από έναν ή περισσότερους ιδιώτες επενδυτές. Τους αποκαλούμενους και “Άγγελους Eπενδυτές” ή “Angel Investors” που λένε και στο …χωριό μου.

Οι περιπτώσεις που μία ομάδα που ξεκινούσε την επιχειρηματική προσπάθεια της και βρήκε …τοίχο όταν υπέβαλλε το business plan της σε κάποιο fund είναι πάρα πολλές. Αλλά ευτυχώς, αντί να απογοητευτούν προτίμησαν άλλες λύσεις. Στο χώρο των startups, λένε ότι οι πρώτοι επενδυτές μίας προσπάθειας είναι οι FF (friends and family), οι συγγενείς και οι φίλοι σου δηλαδή που αποφασίζουν να δείξουν τη στήριξη τους, δίνοντας χρήματα για να ξεκινήσει μία εταιρεία. Τα χρήματα αυτά δεν είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά για τα πρώτα έξοδα. Το πρόβλημα είναι το επόμενο βήμα στην προσπάθεια για εξεύρεση κεφαλαίου κίνησης. Και εκεί συνήθως χρειάζεσαι έναν ιδιώτη επενδυτή, έναν “Άγγελο” για να σου προσφέρει μία εξ’ ουρανού βοήθεια.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιώτες με χρήματα και τη διάθεση να βοηθήσουν νέα επιχειρηματικά σχήματα. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρεις ποιοι είναι αυτοί οι “Άγγελοι” και πως μπορεί κανείς τους βρει και να τους προσεγγίσει. Προσπάθειες για έναν τύπου “συντονισμό” υπάρχουν μεν και ορισμένες πάνε και καλά. Αρκετά από τα ελληνικά funds έχουν πάρει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, ενώ αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση που κάνουν crowd equity funding σχήματα, από τα οποία περιμένουμε να δούμε αρκετά περισσότερα τους επόμενους μήνες.

Οι “Άγγελοι” – επενδυτές είναι άνθρωποι που δεν βάζουν μόνο χρήματα σε ένα Startup αλλά βοηθούν με πολύ περισσότερους τρόπους. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται ένα Startup: βοήθεια στην οργάνωση του. Αυτοί οι “Άγγελοι”, όμως, είναι δύσκολο να βρεθούν. Αυτοί που το έκαναν τα τελευταία χρόνια, τείνουν είτε να σταματήσουν να ασχολούνται είτε εξελίσσονται σε fund managers, αναζητώντας κάτι διαφορετικό.

Κάποια στιγμή, υπήρξαν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός δικτύου “Άγγελων” – επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αλλά, έχω την αίσθηση ότι το δίκτυο αυτό, παρά τις ενδεχομένως καλές προθέσεις, δεν κατάφερε να γίνει πραγματικότητα. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Γιατί ένα Startup χρειάζεται πολλές φορές ένα σχετικά μικρό ποσό – της τάξεως των 40 ή των 50 χιλιάδων ευρώ – προκειμένου να σταθεί στα πόδια του και το θέλει άμεσα. Τα funds έχουν αρκετά χρονοβόρες διαδικασίες και αυτό είναι ένα ζήτημα. Ενώ για έναν angel είναι πιο εύκολο να εκταμιεύσει ένα τέτοιο ποσό και να κάνει την κίνηση του.

Οπότε, τι πρέπει να γίνει; Ενδεχομένως, κάποιος ή κάποιοι να σηκώσουν και πάλι το γάντι και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αυτό το δίκτυο. Να αναζητήσουν τους “Αγγέλους” του Startup οικοσυστήματος και να τους φέρουν σε επαφή με νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Και το κυριότερο να καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών των “Αγγέλων”. Να μην είναι δηλαδή, οι 10-15 γνωστοί “ύποπτοι”, οι οποίοι έχουν φθάσει στο σημείο να βλέπουν το email τους ή το messenger (Facebook) τους με προτάσεις προς χρηματοδότηση.

Παρεμπιπτόντως, η χειρότερη δυνατή επιλογή προσέγγισης είναι το Facebook. Δείχνει ότι αυτός που το κάνει δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρός.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις