Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τι πρέπει να προσέξουν το 2017 τα ελληνικά Startups

Το πρώτο σημείωμα οποιασδήποτε στήλης που σέβεται τον εαυτό της μετά την 1η Ιανουαρίου ξεκινά με ευχές για τη νέα χρονιά. Είναι από τους κανόνες που είναι δύσκολο να ξεφύγω σε κάθε περίπτωση. Ιδίως από τη στιγμή που η στήλη επιστρέφει μετά από ένα διάλειμμα περίπου 2 μηνών, το οποίο κρίθηκε απαραίτητο για μία σειρά από προσωπικούς λόγους.

Τώρα, είμαστε, όμως, και πάλι εδώ, μία νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και οι ευχές πάνε και έρχονται και στο χώρο των ελληνικών Startups. Και μπορώ να πω ότι το 2017 ξεκινά με αρκετά καλούς οιωνούς: μέσα στη χρονιά αναμένεται να δούμε τη δεύτερη “φουρνιά” των Jeremie Funds, τη στιγμή, μάλιστα, που βλέπουμε να δημιουργούνται και 3-4 επιπλέον Funds που βλέπουν τα ελληνικά Startups, νέοι τρόποι χρηματοδότησης, όπως το Equity Crowdfunding κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ παράλληλα οι φήμες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι επίκειται η ανακοίνωση η ανακοίνωση της εξαγοράς ενός από τα πιο γνωστά ελληνικά Startups. Ειδικά, το τελευταίο έχει τη δική του σημασία καθώς το οικοσύστημα χρειάζεται Success Stories και εταιρείες που να ολοκληρώσουν έναν κύκλο επενδύσεων.

Οι οιωνοί είναι καλοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι ρόδινα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που παραμένει σε κατάσταση οικονομικής κρίσης είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι. Η πραγματικότητα είναι ότι το εγχώριο οικοσύστημα των startups έχει κάνει μεν σημαντικά βήματα προόδου αλλά ακόμη παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Και δεν εννοώ το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ ή το Τελ Αβίβ. Η Ελλάδα, και ειδικά η Αθήνα, έχει χάσει σημαντικές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια.

Για το 2017, αυτό που θα ήθελα να συμβεί είναι κατ’ αρχήν να δούμε περισσότερες προσπάθειες από ομάδες είτε νέες είτε παλαιότερες που δεν τα κατάφεραν. Θα ήθελα, επίσης, τους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν το δικό τους Startup να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε Β2Β υπηρεσίες και να αποφύγουν να υλοποιήσουν υπέρ του δέοντος φιλόδοξα σχέδια που περιλαμβάνουν την “κατάκτηση” του κόσμου. Ας ξεκινήσουμε λίγο πιο χαμηλά.

Θα ήθελα, επίσης, να δω περισσότερους χώρους coworking όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία. Ιδίως στις πόλεις όπου υπάρχουν μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες.

Θα ήθελα, ακόμη, το κράτος να σταθεί περισσότερο αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται. Η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και η επικέντρωση των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρηματικές προσπάθειες και όχι προς διδακτορικά.

Ταυτόχρονα, περιμένω να δω περισσότερες συμφωνίες, όχι χρηματοδότησης, αλλά εξαγορές ελληνικών Startups από ξένα funds και υφιστάμενες μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 8-10 ελληνικά Startups που έχουν πολλές προοπτικές, έχουν κινηθεί αρκετά καλά εκτός των ελληνικών συνόρων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς. Κάτι τέτοιο θα είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι δημιουργεί καλά παραδείγματα και case studies προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες προσπάθειες. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι δημιουργοί πετυχημένων Startups που καταφέρνουν να κάνουν την “έξοδο” αποκομίζοντας σημαντικά ποσά, “επανεπενδύουν” τα χρήματα τους σε νέες προσπάθειες και αυτό είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο σημάδι. Και αποτελεί μία ένδειξη ότι τελικώς το οικοσύστημα λειτουργεί με επιτυχία και κάτι κινείται -επιτέλους- σε αυτή την ταλαιπωρημένη όπου έχουμε επιλέξει να παραμείνουμε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις