Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Pobuca: οι εταιρικές επαφές όπως πρέπει να είναι

Πολλές φορές ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να βρούμε την πρωτοποριακή και ξεχωριστή ιδέα που μπορεί να γίνει η νέα Startup με τεχνολογίες αιχμής… Τις περισσότερες όμως φορές μια απλή και χρηστική ιδέα που μας λύνει τα χέρια μπορεί επίσης να λύσει τα χέρια σε χιλιάδες άλλους επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Αυτό ακριβώς έγινε και στη περίπτωση της Pobuca, όπου μια ανάγκη των founders έγινε μια εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία.

H Pobuca είναι ένα εργαλείο στο cloud, λειτουργεί σαν Software as a Service, το οποίο βοηθάει τους χρήστες να μοιράζουν τις επαγγελματικές επαφές τους σε άλλους χρήστες, οι οποίοι είναι συνήθως οι συνάδελφοί τους, ανεξαρτήτως συσκευής.
Με αυτό το τρόπο δημιουργούνται ομάδες εργασίας που χτίζονται γύρω από κοινές επαφές ενώ οι επαφές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λόγους marketing, πωλήσεων κλπ.

Η Pobuca προσεγγίζει με ένα διαφορετικό τρόπο τις υπηρεσίες συνεργασιών ομάδων εστιάζοντας στις επαφές που υπάρχουν στα κινητά μας και οι οποίες μπορούν να διαμοιραστούν σε μια ομάδα ή όλη την εταιρεία καλύπτοντας ένα κενό που δεν λύνει κάποια υπάρχουσα λύση, εκτός των συστημάτων CRM ίσως, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και δεν είναι τόσο ευέλικτα.
Παράλληλα προσφέρεται και ένα εξαιρετικό εργαλείο διαχείρισης και εύρεσης επαφών, το οποίο υποστηρίζεται και από ένα chatbot, το οποίο εντοπίζει τις επαφές αλλά και τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτές ενημερώνοντας μας κατάλληλα αν για παράδειγμα έχουν αλλάξει θέση στην εταιρεία.

Pobuca1

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που θέσαμε στον CEO της Pobuca Ισίδωρο Σιδερίδη (δεξιά στη φωτογραφία) και την ομάδα του:

Ποια είναι η βασική ομάδα, πότε δημιουργήθηκε η εταιρεία και πως γεννήθηκε η ιδέα;

Ο CEO και CTO της Pobuca, ο Ισίδωρος Σιδερίδης και ο Σταύρος Λαγγούσης, είναι επιχειρηματίες από το 2000 και συνιδρυτές της SiEBEN (5 μέτοχοι συνολικά), μίας IT εταιρίας με 120 άτομα προσωπικό. Ο Ισίδωρος ήταν CEO της SiEBEN μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 και κατάφερε να κάνει την εταιρία πρωταγωνιστή σε CRM, productivity και cloud λύσεις στην Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων, ενώ η SiEBEN έχει βραβευτεί δύο φορές σαν Microsoft Country Partner της χρονιάς.

Η Pobuca ξεκίνησε σαν spinoff σχέδιο από την SiEBEN αφού κέρδισε το βραβείο της «Ημέρας Καινοτομίας» και ο Ισίδωρος αποφάσισε να γίνει CEO πλήρους απασχόλησης της Pobuca τον Ιούλιο του 2016, ενώ παραμένει και κύριος μέτοχος στην καινούργια εταιρία η οποία ιδρύθηκε στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2016.

Η υπόλοιπη ομάδα μετόχων περιλαμβάνει τον Γιώργο Σαχπατζίδη Τεχνικό Διευθυντή, και την Ηρώ Κάρσου Product Manager. Η Pobuca απασχολεί συνολικά 20 εργαζομένους από τους οποίους οι 14 είναι προγραμματιστές.

Pobuca_4

Που είναι η έδρα της εταιρείας και αν μπορούν τα “ελληνικά δεδομένα” να υποστηρίξουν μια Startup που θέλει να αναπτυχθεί γρήγορα.

Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Λονδίνο αλλά το R&D γίνεται από την Ελλάδα. Ο κύριος λόγος που επελέγη η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λονδίνο είναι επειδή οι πιθανότητες χρηματοδότησης μιας εταιρίας λογισμικού είναι μεγαλύτερες όταν η πνευματική ιδιοκτησία (Intellectual Property) ανήκει σε μία χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς σε αυτήν την χρονική περίοδο με την οικονομική κρίση και την έλλειψη σταθερότητας η επένδυση σε Ελληνικές εταιρίες δεν φαντάζει ιδιαίτερα δελεαστική σε ξένα funds. Αντιθέτως, ο συνδυασμός “έδρα στο εξωτερικό και R&D στην Ελλάδα” κρίνεται ο πιο αποδοτικός, δεδομένου του πολύ ποιοτικού ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτουμε.

Συμμετέχετε σε κάποιον Incubator / Accelerator;

Έχουμε συμμετάσχει στο InnovAthens και ο στόχος της Pobuca είναι η συμμετοχή σε ένα Accelerator πρόγραμμα του εξωτερικού.

Έχετε πάρει χρηματοδότηση και αν ναι από πού;  

Η Pobuca έχει λάβει early seed funding από την SiEBEN της οποίας αποτελεί spin off. Τον Ιούλιο του 2016 λάβαμε seed funding από έναν angel investor. Συνολικά έχουν επενδυθεί στην Pobuca €1,4εκ και τώρα έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης (Series A).

Ποια είναι τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ποιες οι συνεργασίες;

H Pobuca έχει freemium επιχειρηματικό μοντέλο διαθέσιμο σε όλους. Για περισσότερες λειτουργίες μπορεί ο πελάτης να αγοράσει την PRO ή την Enterprise έκδοση. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα του crossselling των Premium υπηρεσιών της Pobuca όπως marketing campaigns, διαχείριση επαγγελματικών δώρων και σύστημα αυτοματοποίησης πωλήσεων.

Από τον Ιούνιο του 2016 έχουμε 7.000 χρήστες, από 73 χώρες και υπολογίζουμε να έχουμε έσοδα €175Κ για το 2017.

Τέλος, έχουμε συνάψει μια πολύ ελπιδοφόρα εμπορική συνεργασία με τη Vodafone, η οποία θα διανέμει το Pobuca στο business πελατολόγιό της.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας; 

Τα επόμενα βήματα μας είναι να κάνουμε συμφωνίες με περισσότερους Telcos του εξωτερικού για διανομή της εφαρμογής μας. Είμαστε σε συζητήσεις με 11 τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς που έχουν συνολικά συνδρομητική βάση 200 εκατ. χρηστών από επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο ανάπτυξης, το μεγάλο μας στοίχημα είναι το Pobuca bot και η δυνατότητα να πραγματοποιεί κλήσεις εκ μέρους του χρήστη. Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρο είναι να αναζητείς στο τηλέφωνο επαγγελματικές επαφές, και πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία μέσω bot που θα λειτουργεί σαν ψηφιακή βοηθός: θα πραγματοποιεί την κλήση και αν τελικά καταφέρει να βρει την επαφή διαθέσιμη, τότε θα την συνδέει με τον user.

Αυτή την περίοδο αναζητούμε χρηματοδότηση της Pobuca €4 εκατ. κυρίως για την ανάπτυξη του Pobuca bot και το business development των συμφωνιών με τους Telcos.

Caller ID

Το ελληνικό οικοσύστημα VCs μπορεί να υποστηρίξει μια χρηματοδότηση που προορίζεται για Scaleup; Ή πρέπει να απευθυνθείτε στο εξωτερικό;

Η ανασφάλεια που πηγάζει από την ρευστή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει την πραγματοποίηση χρηματοδοτήσεων/επενδύσεων. Ενώ υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και αρκετές start up εταιρίες οι οποίες τις στηρίζουν, διαπιστώνεται από τους επιχειρηματίες ότι το ελληνικό οικοσύστημα δεν μπορεί να τις στηρίξει και θα πρέπει να απευθυνθούν στο εξωτερικό για την ανεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του οράματός τουs. Από την άλλη πλευρά οι ξένοι επενδυτές διστάζουν να επενδύσουν σε μία ελληνική εταιρία αφού η εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας και το ασαφές μέλλον δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Για αυτό και η Pobuca οδηγήθηκε στην ίδρυση της εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσδοκώντας την προσέλκυση ξένων επενδυτικών σχημάτων για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις