Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EquiFund: Τα σχήματα που πέρασαν στη δεύτερη φάση

Μεταξύ 18 και 20 υπολογίζονται τα σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαδικασίας του EquiFund και στις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθούν, μετά και από την αξιολόγηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στελέχη του οποίου αναμένεται ότι θα βρεθούν στην Αθήνα στις επόμενες ημέρες.

Ο τελικός αριθμός των σχημάτων που θα λάβουν το “πράσινο” φως και φυσικά τα κεφάλαια εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί σε περίπου 2 εβδομάδες. Οι πληροφορίες του Startupper αναφέρουν πως τα σχήματα που θα λάβουν τελικά το “πράσινο” φως υπολογίζονται μεταξύ 8 και 10 προτάσεων.

Έτσι θα ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος χρηματοδότησης των Startup – και όχι μόνο – εταιρειών, μετά από τις επενδύσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια τα Jeremie Fund. Τα τέσσερα Jeremie Fund η δράση των οποίων ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι τα:
Odyssey JEREMIE
JEREMIE Openfund II
Elikonos JEREMIE Partners
Piraeus JEREMIE Tech Catalyst Fund

Αξίζει να αναφερθεί πως και τα τέσσερα Jeremie Fund έχουν καταθέσει προτάσεις, είτε με την ίδια μορφή, είτε ως ομάδα (με διαφορετικό προφανώς όνομα), για το EquiFund. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέσσερα αυτά σχήματα το Openfund “έσπασε” σε δύο σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία του αυτή.

Τα κεφάλαια που θα “πέσουν” στην αγορά

Συνολικά τα κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι 260 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο και 60 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια του EIF.

Αν και το ποσοστό συμμετοχής, στα περισσότερα πεδία, υπολογίζεται σε 70% – 30%, μεσο-σταθμικά, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως τα συνολικά κεφάλαια που θα “πέσουν” στην αγορά στις αρχές του ερχόμενου έτους είναι 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο πεδίο του Innovation η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και του EIF διαμορφώνεται στο 90%.

Τα βασικά σχήματα που πέρασαν στην
επόμενη φάση και τα πεδία που συμμετέχουν

Το σχήμα στο οποίο ηγείται ο πρώην τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης και στο οποίο επίσης συμμετέχουν, τόσο ο Λουκάς Πιλίτσης, όσο και ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Το σχήμα του πρώην υπουργού και επικεφαλής της Forthnet, Παντελή Τζωρτάκη στο οποίο συμμετέχουν στελέχη με πλούσια εμπειρία στις επενδύσεις VCs. Σημειώνεται πως και τα δύο αυτά σχήματα είναι τα μεγαλύτερα, αφού συνολικά ζητούν 100 εκατ. ευρώ (από 50 εκατ. ευρώ έκαστο) σε διαφορετικά ωστόσο πεδία. Συγκεκριμένα το σχήμα του κ. Ταμβακάκη συμμετέχει στο Growth και του κ. Τζωρτζάκη σε αυτό του Innovation. Αξίζει να σημειωθεί πως με το σχήμα του κ. Ταμβακάκη φαίνεται να έχει κατέβει η Τράπεζα Πειραιώς η οποία συμμετέχει συνολικά σε τρεις προτάσεις, ενώ το σχήμα του κ. Τζωρτζάκη φαίνεται πως έχει τη στήριξη της Alpha Bank.

Στο πεδίο του Innovation συμμετέχει επίσης και το BigPi, το ένα από τα δύο σχήματα που προέκυψε από το “σπάσιμο” του Openfund και στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κασσελάκης και ο Άριστος Δοξιάδης.

Στο πεδίο των Early επενδύσεων σύνταμε, τόσο την ομάδα του PJ Catalyst, όσο και αυτή του Odyssey, αλλά και του Marathon, το δεύτερο σχήμα που δημιουργήθηκε από το “σπάσιμο” του Openfund και στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Γιώργος Τζιραλής και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Στο ίδιο πεδίο επίσης επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, και το Venture Friend στο οποίο συμμετέχει ο Απόστολος Αποστολάκης.

Marathon VC: Tο νέο fund με στόχο τις ελληνικές Startups παγκόσμιας κλάσης

Στο πεδίο του Growth εκτός από το σχήμα του κ. Ταμβακάκη προτάσεις έχουν καταθέσει, τόσο το Elikonos (Jeremie Fund), ενώ άγνωστο παραμένει που έχει “κατέβει” το σχήμα του Μίλτου Καμπουρίδη που γνωρίσαμε μέσω του Dolphin Capital, όπως και αυτό στο οποίο συμμετέχει ο Francesco Benincasa που γνωρίσαμε μέσα από το PJ Catalyst αν και πιθανότερο είναι να κινηθεί στο πεδίο του Early

Σε αυτή τη φάση συναντάμε επίσης και το Found.ation που έχει κατέβει στο πεδίο των Accelerators έχοντας μεταξύ άλλων μαζί του και την Eurobank. Προφανώς στο ίδιο πεδίο έχει κατέβει και το σχήμα στο οποίο συμμετέχουν στελέχη που γνωρίσαμε από το Orange Grove, χωρίς αυτό να είναι φυσικά κάτι σίγουρο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στον κύκλο αυτό βρίσκονται, τόσο το σχήμα στο οποίο ηγείται ο Άγγελος Μαγκλής που έχει γίνει ευρέως γνωστός μέσω της ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και το σχήμα στο οποίο φαίνεται να βρίσκεται μπροστά η Αλεξάνδρα Χολή που γνωρίσαμε μέσα από την Metavallon.

Τέλος, στη δεύτερη φάση της συγκεκριμένης διαδικασίας φαίνεται να έχει περάσει, τόσο το σχήμα IBG, όσο και το σχήμα που έχουν συγκρoτήσει 7 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχει ο όμιλος Viva και η Εθνική Τράπεζα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις