Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αναζητώντας την …ωριμότητα

Έχω γράψει και άλλες φορές από αυτή τη στήλη ότι ένα σημαντικό ζητούμενο για το ελληνικό οικοσύστημα των Startups να περάσει σε φάση ωριμότητας. Ή έστω από τη βρεφική να πάμε στην παιδική ηλικία.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το οικοσύστημα σε μία περίοδο αρκετά δύσκολη, δεδομένου ότι ο αρχικός ενθουσιασμός και το hype έχουν αρχίσει να περιορίζονται, ενώ παράλληλα πολλές προσπάθειες – όπως ήταν και αναμενόμενο και φυσιολογικό – έχουν αποτύχει, δημιουργώντας αισθήματα απογοήτευσης.

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα – ειδικά αυτή της οικονομικής κρίσης – έχεις την ανησυχία ότι μία καλή προσπάθεια θα καταρρεύσει αν δεν καταφέρει πολύ γρήγορα να παρουσιάσει δείγματα ανάπτυξης, είχα την αίσθηση ότι το Startup οικοσύστημα θα οδηγείτο προς την πλήρη απαξίωση. Έχω και αρκετούς φίλους και συναδέλφους που θεωρούν ότι τα Startups δεν είναι κάτι με το οποίο αξίζεις να ασχολείσαι και μου το επαναλαμβάνουν διαρκώς. Είναι ορισμένες φορές που μετά από τέτοιες συζητήσεις, αισθάνομαι και εγώ μία μεγάλη απογοήτευση: έχουν δει αρκετά τα μάτια μου και έχουν ακούσει πολύ περισσότερα τα αυτιά μου ώστε κάποια στιγμή φθάνω στο σημείο να πιστεύω ότι σε αυτή τη χώρα που ζούμε δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης. Αν δηλαδή ακόμη και στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, υπάρχουν φαινόμενα που συναντάμε σε άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, τότε λες από μέσα σου “Κλάφτα, Χαράλαμπε”.

Από την άλλη πλευρά, είναι στιγμές που αισθάνεσαι ότι κάτι κινείται, ότι υπάρχει ελπίδα. Διαβάζω στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για τον διαγωνισμό καινοτομίας ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 400, ενώ οι αιτήσεις για το egg της Eurobank πριν από μερικούς μήνες έφθασαν τις 2.500. Εκεί που λέγαμε ότι ο αριθμός των startups είναι μικρός ακόμη και για τα δεδομένα της Ελλάδα, ξαφνικά, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν υπάρχει “έκρηξη” του ενδιαφέροντος. Και αυτό είναι καλό σημάδι. Γιατί από αυτές τις εκατοντάδες αιτήσεις, θα βρεθούν και 40-50 που θα αξίζουν την προσοχή μας. Και από αυτές αν υπάρξουν καμιά 10αριά που θα πάνε πολύ καλά, πάλι ευχαριστημένος θα είμαι.

Το πιο θετικό σημάδι, κατά την προσωπική άποψη μου, είναι ότι οι ομάδες που εμφανίζονται δείχνουν είτε να έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος σε περίπτωση που υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ξαναπροσπαθήσει είτε να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένες σε σχέση με το παρελθόν. Τα business plans είναι πλέον αρκετά “προσγειωμένα” και ελάχιστοι είναι εκείνοι που ξεκινούν πιστεύοντας ότι έχουν στα χέρια τους το επόμενο Facebook. Ψάχνουν την χρηματοδότηση μεν, αλλά τα χρήματα τα θέλουν για να τα ρίξουν εκ νέου στο startup και όχι για δικούς τους μισθούς.

Γενικώς, βλέπεις πολύ καλύτερα πράγματα και αυτό είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ένα δείγμα ωριμότητας. Και αυτό πιστεύω πως είναι ένα πολύ καλό σημάδι για το μέλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις