Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Λουκάς Πηλίτσης παρουσιάζει αποκλειστικά τις επενδύσεις και τα exits του VC του Ομίλου Πειραιώς (video-συνέντευξη)

Αποκλειστική συνέντευξη στο Startupper.gr παραχώρησε ο Λουκάς Πηλίτσης, επικεφαλής του τμήματος Venture Capital και Private Equity του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα του επενδυτικού τμήματος της τράπεζας τον τελευταίο χρόνο, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το “exit” του PIRAEUS-TANEO Capital Fund από την εταιρεία Kertus, το exit του Openfund I (στο οποίο συμμετέχει το VC της Πειραιώς) από την εταιρεία imagga και οι επενδύσεις σε 10 startup εταιρείες μέσω του Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund και του IQbility. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι σε διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη ένα exit του Openfund I, το οποίο αναμένεται να αποδώσει το πενταπλάσιο της αρχικής επένδυσης.

Ο Λουκάς Πηλίτσης παρουσιάζει αναλυτικά τους γύρους επενδύσεων στις εταιρείες αυτές και εξηγεί τα επόμενα στάδια ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν, πολλές από αυτές μάλιστα στο εξωτερικό. Αναφέρει ακόμη την προσπάθεια του τμήματος να φέρει εταιρείες από το εξωτερικό προκειμένου να εργασθούν από την Ελλάδα, οι οποίες ακόμη δεν έχουν “καρποφορήσει”.

Μιλά για το στάδιο ωριμότητας στο οποίο περνούν οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει το PJ Tech Catalyst Fund, αλλά και για τα προβλήματα που αναπτύσσονται κατά καιρούς στις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και των επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του ευρύτερου ελληνικού οικοσυστήματος των startups και με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή, για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των JEREMIE funds, ο Λ. Πηλίτσης – έναν χρόνο μετά την τελευταία του συνέντευξη στο EMEA.gr – αναφέρει πως στα δύο αυτά χρόνια λειτουργίας των ταμείων έχει δημιουργηθεί μία σημαντική εμπειρία σε αυτό το διάστημα που δημιουργεί νέους “πρεσβευτές” του ελληνικού οικοσυστήματος, οι οποίοι προετοιμάζονται ήδη να “δώσουν πίσω” στην κοινότητα που συνεχίζει να δημιουργείται. Ωστόσο, τονίζει ότι πλέον χρειάζεται το οικοσύστημα να μετακινηθεί στο επόμενο στάδιο ωριμότητας και να δημιουργηθούν οι πόροι για τα επόμενα στάδια χρηματοδότησης των εταιρειών, ακόμη και με την υποστήριξη στην ανεύρεση κεφαλαίων από τις κυβερνήσεις.

Τέλος, ο Λουκάς Πηλίτσης αναφέρεται για πρώτη φορά στην πρωτοβουλία Alliance for Growth, στην οποία συμμετέχει το VC&PE του Ομίλου Πειραιώς μαζί με άλλους ανθρώπους από τους τομείς της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, του οικοσυστήματος, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, η οποία επιχειρεί να προωθήσει προτάσεις βελτίωσης του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τη συνέντευξη του Λουκά Πηλίτση παρακάτω

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις