Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Να το πάρουμε από την αρχή;

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου είχαμε άλλη μια συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με Startuppers σε ένα πολύ καλό καφενείο – ΚοινΣΕΠ στο Παλαιό Φάληρο.

Πρώτα απ΄όλα χαιρόμαστε και επικροτούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο Πρωθυπουργός, έρχεται σε επαφή με το οικοσύστημα, αλλά πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε όλοι μας το ευχάριστο αφήγημα “των νέων που προσπαθούν και επιχειρούν στη χώρα μας” και ότι “το κράτος βοηθά προς αυτό το σκοπό με δημόσια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση”.

Επειδή έχουμε μπλέξει λίγο τα πράγματα… Η συγκεκριμένη εκδήλωση έδωσε έμφαση στη λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα, στην κυκλική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα με αντίκτυπο στη κοινωνία, στο περιβάλλον, στη διατροφή κλπ.

Οι Startups, με τον αυστηρό ορισμό, χρησιμοποιούν την (υψηλή) τεχνολογία για να μπουν σε υπάρχουσες κάθετες και συγκεκριμένες αγορές, για να πάρουν μερίδιο από τους υπάρχοντες παίκτες κυρίως, και είναι έκφανση του ακραίου καπιταλισμού! Καμία σχέση με την παραδοσιακή επιχειρηματικότητα, πρόκειται για αγώνα δρόμου με μικρές πιθανότητες επιβίωσης, πολλαπλές προσπάθειες, με στόχο τα χρήματα γενικώς και τα exits ειδικώς.

Από εκεί και πέρα έχουμε (καλώς θα έλεγα) στη χώρα μας πολλές νέες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αγροδιατροφή ή με τη παραγωγή σαπουνιών ή με αντικείμενα με κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση είναι μια μεγάλη υποκατηγορία των Startups και θα βρουν χρηματοδότηση μόνο από αντίστοιχα επενδυτικά κεφάλαια, Incubators, μεγάλες επιχειρήσεις (τα ηνία πολλών εξ’ αυτών να αναλαμβάνουν Millennials) και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταιριάζουν ίσως καλύτερα στην ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα και όχι μόνο.

Οι Startups, και ειδικά οι ελληνικές, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και λίγες εξ’ αυτών θα πάρουν χρηματοδότηση από τα VCs του Equifund. Για ΕΣΠΑ ούτε λόγος να γίνεται, οπότε αυτό που μένει είναι το κράτος να αφήσει τις φανφάρες και να βοηθήσει στην επιβίωσή τους μέχρι να καταφέρουν να βρουν κάποια χρηματοδότηση ή κάποιο πελάτη ή να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα υποστήριξης του εσωτερικού και ειδικά του εξωτερικού.

Στην τελευταία συνάντηση πριν την μεγάλη περυσινή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης αυτό που ζήτησαν οι ομάδες από τον υπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς δεν ήταν καν αυτονόητα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για να υποστηρίξουν την εταιρεία τους, (που παρεμπιπτόντως οι περισσότερες έχουν έδρα εκτός Ελλάδας), ζήτησαν να βρεθεί λύση με την πολυπλοκότητα της επιχειρηματικής έναρξης και ειδικά της λήξης αλλά και με το ΙΚΑ, αν ο founder θέλει να δώσει τη δυνατότητα π.χ. να δουλέψει ένας μισθωτός από το σπίτι ή από κοινόχρηστα γραφεία.

Είχε ενδιαφέρον η αναφορά ενός founder στο παράδειγμα της Κύπρου, όπου ο έφορος τον ευχαρίστησε για την εξέταση της επιλογής της Κύπρου για έδρα της Startup, με όλα τα αναγκαία για την ίδρυση να χωράνε σε μια σελίδα Α4!

Οι Startups έχουν ανάγκη από χρήματα, δικτύωση, “πιλότους” και χρόνο και το κράτος αν πραγματικά είχε διάθεση να βοηθήσει θα έπρεπε να είχε καταρτίσει μαζί με το δημόσιο τομέα, τον στρατό, τα πανεπιστήμια, τις περιφέρειες και τους δήμους ένα στρατηγικό πλάνο υποστήριξης και ανάπτυξης Startups μια και πρόκειται για ένα τομέα που μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας και σίγουρα έχουμε το ταλέντο να ξεχωρίσουμε έστω στη περιφέρεια της Ευρώπης και όχι μόνο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις