Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Περιοχή MENA: Πολλά κεφάλαια διαθέσιμα, με πολλές προκλήσεις η πρόσβαση σε αυτά

Στο πλαίσιο του 4ου EU-Arab World Summit, το οποίο έτρεξε 29-30 Οκτωβρίου στην Αθήνα και διοργανώθηκε από την iktissad events και την SGT Tsomokos, πραγματοποιήθηκε Startup Convention με στόχο την διασύνδεση των ευρωπαϊκών και ελληνικών Startups με τα κεφάλαια της περιοχής της Middle East & North Africa (ΜΕΝΑ). Να σημειώσουμε ότι στρατηγικός υποστηρικτής του συνεδρίου ήταν η μεγάλη εταιρεία Consolidated Contractors Company.

Η περιοχή της MENA και ειδικά η Μέση Ανατολή έχει ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό, σχετικά ομοιογενή, με κοινή γλώσσα, σχετικά κοινές ρίζες και ιστορία αλλά και τεχνολογικές υποδομές και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών προδιαγραφών και… τεράστια κεφάλαια!
Από την άλλη κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες, κυβερνητικά σχήματα, πολλές κοινωνικές ανισότητες.

Μια και αναφερθήκαμε σε διαθεσιμότητα κεφαλαίων, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στις πέντε γνωστότερες χώρες αγγίζουν τα 1,5 τρις δολάρια… με το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας να συμμετέχει με το μεγαλύτερο μερίδιο στο γνωστό Vision Fund της Softbank των 100 δις δολαρίων ενώ τεράστια ποσά από την περιοχή έχουν κατευθυνθεί σε mega-startups όπως οι Uber, Tesla και Magic Leap.

Για να πάρουμε μια ιδέα για τα των επενδύσεων από την περιοχή, από το 2012 έχουν γίνει πάνω από 600 deals με κεφάλαια άνω των 15 δις σε εταιρείες όπως η Uber, Lyft, Flipcart, Careem κ.α.

Οι επενδυτές εκεί, ειδικά αν πρόκειται για κρατικά επενδυτικά ταμεία, προφανώς δεν έχουν ανάγκη να επενδύσουν για να βγάλουν μερικά δις ακόμα, αλλά θα πρέπει η κάθε επένδυση να έχει κάποια αξία τόσο για τους partners, τα funds και φυσικά για την ίδια τη χώρα.
Χρειάζεται φυσική παρουσία της εταιρείας και των founders στην κάθε χώρα προέλευσης της επένδυσης και προφανώς χρειάζεται η βοήθεια από τους κατάλληλους μεσάζοντες-εταιρείες συμβούλων αλλά και κάποιον τοπικό ιδιώτη “παίκτη”.

Η βασική διαδρομή για μια εταιρεία από την Ευρώπη για να αναζητήσει χρηματοδότηση από την περιοχή της MENA είναι αυτή να είναι μέρος μιας holding εταιρείας σε κάποια άλλη xώρα και ακολούθως να ακολουθήσει τη διαδικασία εύρεσης του “lead investor” αλλά και των υπολοίπων που τυχόν θα συμμετάσχουν.

Σε κάθε περίπτωση η “επιχείρηση” και η χρηματοδότηση στην περιοχή δεν είναι μια απλή υπόθεση και έχει πολλές ιδιαιτερότητες, (αλλά ποια διαδικασία χρηματοδότησης VC είναι απλή;). Από την άλλη, υπάρχουν τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια στην περιοχή και επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις